reklama

SDKÚ-DS - personálne zmeny nestačia

Dnes je jasné, že SDKÚ-DS bude mať nové vedenie, ktorého presné zloženie sa dozvieme o mesiac. Okrem personálnych zmien však treba hovoriť o druhej dôležitej téme. Aká bude SDKÚ-DS? Diskusia na túto tému by mala mať vyššiu prioritu, ako personálne otázky. Niektorí ašpiranti na vedúce pozície v strane už svoju víziu naznačili, na iných netrpezlivo čakáme.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (20)

V tejto chvíli je možné diskutovať o vízii SDKÚ-DS ako o stredo-pravej, širokej, ľudovej, kresťansky a národne orientovanej strane (snáď som nič nezabudol). Obávam sa, že tadiaľto cesta nevedie.

Zjednocovanie stredo-pravice tu už bolo. A bolo to v podaní SDKÚ-DS. Začalo to rozšírením oblasti záujmu z pravicového voliča aj na stredového. SDKÚ-DS už nebola pravicová ale stredo-pravicová. Vytváranie širokej ľudovej ponuky pokračovalo slabším ťahom v pravicových témach, čím vznikol priestor pre rodiacu sa SaS. Výsledok zjednocovania už poznáme. V parlamente je 5(!) stredo-pravých strán (presnejšie strán, ktoré volili voliči pravice) s podporou v rozpätí 6-9%. Koncepcia zjednocovania zlyhala a bolo by lepšie na ňu zabudnúť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Okrem historickej skúsenosti treba zvážiť aj výsledok volieb. Ak strana stratí viac ako polovicu svojich voličov a dosiahne mizerný výsledok, nemala by sa snažiť zjednocovať ale naopak, mala by sa venovať svojmu politickému „core biznisu". Povedané inak, SDKÚ-DS by sa nemala zameriavať na všetkých voličov.

Som presvedčený o tom, že Slovensko potrebuje modernú, občiansku, pravicovú stranu.

Nie občiansku v tom zmysle, že pár dní pred voľbami sa niekoľko občanov sústredí okolo televíznej superstar a zakandidujú si. A nie pravicovú v tom zmysle, že sa stretne 300 pravičiarov a raz za čas sa medzi nimi odhalí čistý marxista.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

SDKÚ-DS je strana s tradíciou, zmysluplným programom, výsledkami v regiónoch a širokou členskou základňou. No, to posledne menované si tiež zaslúži istú revíziu.

Zmeny vo vedení nestačia. Potrebné je sformulovať jasnú pravicovú ponuku a vo vnútri strany odstrániť niektoré deformácie.

P.S.: čo je to vlastne tá stredo-pravica?

Jozef Mečiar

Jozef Mečiar

Bloger 
  • Počet článkov:  57
  •  | 
  • Páči sa:  0x

NOVA. Zástupca primátora v Šali. Zoznam autorových rubrík:  Politika

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu