reklama

Prelomový vynález v dejinách

O najväčší vynález v ľudských dejinách sa postarali Židia, ktorí vytvorili boha podriadeného človeku. Stalo sa tak niekedy v 18. až 19. storočí pred naším letopočtom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Dali mu meno Jahve, mal schopnosti všetkých dovtedajších bohov, všetky svoje schopnosti dal do služieb vyvoleného národa, ktorým boli Židia. Človeku dal slobodnú voľbu konať dobro alebo zlo, čím ho prinútil niesť zodpovednosť za svoje konanie. Ostatným národom bol tŕňom v oku najmä inštitút "vyvoleného národa", preto sa usilovali o jeho odstránenie. Napriek tomu tento národ prežil na Blízkom východe, až do prelomu letopočtov, kedy ho rímske vojská prinútili rozptýliť sa po diaspóre. Najväčšiu slávu zažil v 10. storočí pred našim letopočtom, keď vybudoval židovské kráľovstvo pod panovaním kráľov Saula, Dávida a Šalamúna. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jahve mal také vynikajúce vlastnosti, že sa stal, postupne, univerzálnym bohom aj pre kresťanov a moslimov. Je iróniou osudu, že napokon takmer všetky národy, ktoré prijali za svojho boha Jahveho, viedli a vedú navzájom proti sebe vojny a ten sa musí iba pozerať ako sa jeho vyvolené národy navzájom zabíjajú. Naposledy aj v Európe, v roku 1995, keď katolícki farári povzbudzovali k zabíjaniu chorvátskych vojakov, pravoslávni popi v Srbsku za nimi v ničom nezaostávali.

Prvé izraelské kráľovstvo oslabili rozpory medzi Jákobovými kmeňmi, po Šalamúnovom rozhodnutí, že službou v chráme budú poverení Levíti a ostatné kmene sú povinné ich živiť. Na kritiku odpovedal tvrdením, že má rozum od Jahveho a ten je ľudským rozumom nepochopiteľný. Židovské kmene sa však s Šalamúnovým vysvetlením nezmierili, nastali rozpory, oslabenie a koniec strata samostatnosti. Časť kráľovstva, Júdea, sa zachovala, ale už pod cudzou nadvládou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po troch tisícročiach od prvého izraelského kráľovstva sa situácia opakuje. Židia budujú svoj štát na historickom mieste toho prvého. Problémom je maličkosť, územie nie je voľné. História sa opakuje, len s malými zmenami, vyvolený národ je ten istý, namiesto Jahveho sú USA. 

Situícia na Blízkom východe je patová, nevedia ju riešiť ani ľudia, ani Jahve. Ten aj tak všetko riešil usmrtením nepriateľov, čo je dnes nepopulárrne. Nuž, vyzerá to tak, že bezradne čakáme na objav nového Boha, ktorý bude vedieť riešiť dnešné problémy, dnešnými spôsobmi.

Ján Melas

Ján Melas

Bloger 
  • Počet článkov:  25
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Naši predchodcovia nazhromaždili obrovské množstvo poznatkov a vedomostí o svojom živote, v čase pred tisícročiami až dodnes. Je pre mňa fascinujúce, že už vtedy riešili spoločenské problémy, ktoré pretrvali do našich čias. Zaujíma ma, či ich spôsob riešenia problémov, je aktuálny aj v dnešných časoch. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu