reklama

Máte záujem o odškodnenie?

V ostatnom čase pomerne často zachytávam v médiách slovo odškodnenie. Náš hlavný sľubotvorca a jeho najbližší vicesľubotvorcovia sa oháňajú týmto termínom jedna radosť. Spomeniem len tie najpestrejšie a pre mňa jednoznačne top. Odškodnenie majiteľov lyžiarskych stredísk, klientov nebankových subjektov, komunistov z Čiernej listiny normalizačných súdruhov a podobne. Dovolil som si prispieť aj ja svojou troškou do mlyna. Verím, že moje fantazmagórie, ale aj vážne pripomienky, v ničom nezaostanú za tými, ktoré sa podarilo vytvoriť našim najpovolanejším a najkompetentnejším.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

V prvom rade, vôbec nepochybujem o tom, že majitelia lyžiarskych stredísk by ako prvé po prípadnom odškodnení vyrovnali ušlé mzdy zamestnancov, ktorí sa zverbovali na vleky a polovicu zimy presedeli doma, bez nároku na akúkoľvek plácu. (Neskrývam, že aj mne sa tento rok podaril takýto husársky kúsok a chcel som si privyrobiť na vleku počas zimy, ktorá je najhoršia za posledných x rokov). V druhom rade som pevne presvedčený, že ak na budúci rok bude taká fantastická sezóna ako vlani, majitelia vlekov z vďačnosti za pomoc v núdzi, odvedú dvojnásobné dane.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

K nebankovým subjektom len veľmi stručne. Zároveň s obeťami finančných hyen navrhujem odškodniť gamblerov, ktorí nechali svoj majetok v kasínach, prípadne v hracích automatoch. Ich pevné presvedčenie, že čo nie je štátom zakázané nemôže uškodiť a investícia do hazardu je tá najsprávnejšia... Môžeme ich nechať len tak? Veď tí, ktorí ich ošklbali ešte aj dostanú daň z ich prehry. Ak sa nemýlim, na Slovensku je podiel štátu v kasínach nejakých 51 %. Neudávam to ako neotrasiteľný fakt, len tak, na okraj.

Ďalšími adeptmi na odškodnenie sú chudáci súdruhovia z čiernej listiny, teda tí, ktorí boli po vpáde bratskej pomoci odstavení na vedľajšiu koľaj. Som pevne presvedčený, že medzi nimi bolo mnoho šikovných ľudí a je škodou pre nás všetkých, že nedostali možnosť sa realizovať a ich miesta zaplnili vygumovaní tmári. Napriek tomu, skôr by som zvážil, či už boli aspoň symbolicky odškodnení tí, ktorí bolí väznení v uránových baniach, mlátení a mučení v komunistických, prípadne ešte fašistických väzeniach. Či boli odškodnení pozostalí po ľuďoch, ktorí sa niekde stratili a oni nemali ani koho pochovať. Tí, ktorí skončili pri vysokých peciach len preto, lebo ich rodičia podpísali nejaký dokument. Kto odškodní môjho známeho, ktorý si za pokus o útek z ČSSR odpykával trest vo väzení s vrahmi, ktorí mali väčšiu úctu bacharov ako "politický odpad". Kto ho odškodní za to, že robili vo fabrike tú najhoršiu prácu ktorej následkom je aj to, že z mladých chalanov, ktorí tam boli s ním, žije už len on sám. Kto vymaže z jeho života to, že po návrate z väzenia sa mu narodil syn, ktorý je dodnes v ústave, neschopný jediného pohybu. Lekári nikdy oficiálne nepriznali, že táto porucha bola s najväčšou pravdepodobnosťou dôsledkom výparov, v ktorých museli politickí pracovať...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Alkoholici, narkomani, fajčiari. Odškodnime ich za to, že si zničili zdravie len preto, lebo nik nie je schopný preťať cestičky pre prísun drog a alkohol, či cigarety im dokonca otvorene ponúka reklama a štát má obrovské zisky z ich predaja a zdaňovania...

A nakoniec niekoľko ľahších návrhov.

Akonáhle nevyvrátiteľne usvedčíme nejakého veľacteného pána v sutane, politika, či speváka zo spolupráce s Štb, ihneď mu poskytnime finančné odškodnenie za to, ako o ňom budú škaredo písať. Veď on i jeho rodina tým utrpia morálnu ujmu. Morálnu???

Okamžite odškodnime Mojsejovcov, za to, akú prdel si z nich Pročko urobil. Najlepšie verejnou zbierkou, veď národ ich miluje. Vraj. A z danej zbierky nemalú časť pošleme aj samotnému Pročkovi. Na make up, alebo len tak, že už melie z posledného.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Boučkovej za to, že sme jej svojim šprtaním v jej súkromí znemožnili, aby ďalej radila mladým ľuďom, ako správne žiť. Či už vo vzťahu, alebo len tak. Za to, že sme jej rozbili mladý a romantický vzťah.

Všetkým stranám, ktoré sa neprebojovali do parlamentu... Viete, čo to boli za nervy počas volieb???

A ak nám náhodou ešte niečo ostane v našom skromnom štátnom rozpočte, odškodnime pána premiéra. Kto si pamätá výraz jeho tváre, keď do centrály Smeru pri predposledných voľbách prišli predbežné výsledky, vie presne o čom hovorím. Dané prostriedky možno použiť na nákup tony cukru, ktorá by osladila kyslý úsmev v prípade budúceho neúspechu, alebo na nákup nových poradcov, ktorí vymyslia ešte lepšie "haluze" ako tí terajší.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

P. S. Nemal by som pri písaní počúvať Sepulturu, strašne som jedovatý. A možno si niektorí myslia, že by som nemal písať vôbec. Aj tak dobre.

Rasťo Michalák

Rasťo Michalák

Bloger 
  • Počet článkov:  29
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Goral. Väčšinu života som prežil v Ždiari. Najspokojnejší som v Tatrách. Na rovine nie som vo svojej koži. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu