reklama

Milan Čič - vzor či odstrašujúci príklad?

V piatok zomrel Milan Čič. Média, ale najmä významné osobnosti ako Ján Čarnogurský, Ladislav Snopko, či Miroslav Kusý si na neho spomenuli  v pozitívnom duchu. Ja takéto niečo urobiť odmietam. Odmietam sa vyjadrovať pozitívne o človeku, pre ktorého preobliekanie (politických) kabátov bolo pracovnou metódou. Odmietam to urobiť na počesť človeka, ktorý v politike po celý život bojoval po boku utláčateľov, klamárov a zlodejov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (24)
Predseda Národnej rady Ivan Gašparovič, premiér Vladimír Mečiar a predseda Ústavného súdu Milan Čič počas slávnostného ceremoniálu odstupujúceho prezidenta Michala Kováča
Predseda Národnej rady Ivan Gašparovič, premiér Vladimír Mečiar a predseda Ústavného súdu Milan Čič počas slávnostného ceremoniálu odstupujúceho prezidenta Michala Kováča (zdroj: aktualne.atlas.sk)

Milan Čič pred rokom 1989 pôsobil na viacerých významných postoch. Jeho červená hviezda stúpala najmä po roku 1968, teda v čase normalizácie. Dotiahol to dokonca až na ministra spravodlivosti. Po roku 1989 sa odrazu stal demokratom. Strana VPN ho prijala s otvorenou náručou, jej lídri mu dokonca prisľúbili miesto na Ústavnom súde. V čase štiepenia VPN sa Čič odobral k HZDS. Po skončení pôsobenia na poste predsedu Ústavného súdu sa pokúsil o návrat do politiky. Nevyšlo. Stal sa teda vedúcim kancelárie prezidenta SR, presnejšie Ivana Gašparoviča.

Takýto kariérny postup (podľa môjho názoru skôr lukratívnu výmenu kabátov) Ján Čarnogurský spoločne s Miroslavom Kusým okomentovali nasledovne: „(Milan Čič- pozn. autora) sa vždy dokázal pridať na správnu stranu. Ale nikdy sa neangažoval tak, aby sa zašpinil.“ Ján Čarnogurský na Čičovu adresu dokonca dodáva: „Ako typický Oravčan si zachoval vieru v Boha a to mu pomohlo, aby si pri všetkých tých zvratoch slovenských dejín zachoval osobnú dôstojnosť.“

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Osobnosti, ktoré aj v dnešnej dobe značná časť verejnosti považuje za morálne autority sa tu vyslovujú pochvalne o človeku, ktorý počas celého života stál na zlej strane. Chvália jeho schopnosť udržať sa pri moci za každých podmienok. Ján Čarnogurský dokonca ide až tak ďaleko, že človeka, ktorý svoje zahanbujúce konanie nikdy verejne neoľutoval a kopil chyby pred rokom 1989 aj po ňom označuje za vzor kresťana.

Okrem toho, že celé toto velebenie človeka, ktorý po celý život stál na zlej strane je previnením sa voči pravde (Čič stál po celý život na strane porazených a nie víťazov, jeho zmeny politických postojov sú hanbou a nie pýchou), poukazuje aj na iný spoločenský problém- nedostatočné odsúdenie komunizmu a všetkého, čo s nim bolo spojené. Vďaka takémuto prístupu máme ešte aj 22 rokov po zmene režimu komunistov vo vláde, parlamente, či na súdoch. Teda vo všetkých zložkách štátnej moci. Sedia tam ľudia, ktorí nezmenili pracovné metódy, len rétoriku a politické tričká. Potom sa nečudujme, že predseda vlády tvrdí, že za komunizmu sa vládlo lepšie a predseda parlamentu, že november ´89 si nevšimol, lebo kachličkoval kúpelku. Aj kvôli nedostatočnému odsúdeniu komunizmu ešte aj dnes, zhruba dvadsať rokov od vydania, stále platia slová piesne Karla Kryla:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou:
ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou,
ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce,
a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce.“

Najsmutnejšie na tom celom je, že keď niekto z ľudí, ktorý 22 rokov brzdia vývoj demokracie na Slovensku umrie, osobnosti s vysokým morálnym kreditom, ako je Ján Čarnogurský, či Miroslav Kusý, tohto karieristu chvália a Ján Čarnogurský dokonca jeho konanie predkladá aj kresťanom ako vzorové. Takto sa aj oni pridávajú na stranu Fica a Pašku, ktorý nevidia dôvod na odsúdenie doby komunizmu.
Ja k úmrtiu Milana Čiča poznamenávam: Milan Čič kopil chyby pred rokom 1989 aj po ňom. Stál neustále na strane porazených, či už pred rokom 1989, ako významný člen komunistickej strany, ale aj po zmene režimu, keďže figuroval najprv po boku Vladimíra Mečiara a neskôr Ivana Gašparoviča, ktorých si história bude navždy pamätať ako jedne z najhorších osobnosti modernej slovenskej politickej histórie. Ďalej odmietam uznať, že hral pozitívnu rolu pri formovaní Ústavy Slovenskej republiky. Ja osobne našu ústavu považujem za plnú dier, nejasných a protirečivých formulácií, ktoré už spôsobili mnoho neprávosti a krivdy. Taktiež odmietam názor, že osobnosť, ktorá v politike neustále posluhovala nespravodlivosti by mala byť predkladaná kresťanom, či komukoľvek inému ako vzor.

Ak komuizmus a jeho predstaviteľov neodsúdili verejne uznávané osobnosti, robím to ja. A to nie len preto, lebo je to spravodlivé a pravdivé, ale aj preto, lebo len takto sa môže spoločnosť na Slovensku zbaviť bremena komunizmu, ktoré nás ešte aj v dnešnej dobe zráža k zemi. Som mladý človek, ktorý sa chce zbaviť tohto jarma a budovať spoločnosť na iných, lepších základoch.


Milan Čič. Od roku 1961 člen KSČ. V rokoch 1969 – 1970, v čase najsilnejšej normalizácie námestník ministra spravodlivosti, od roku 1979 profesor trestného práva. V rokoch 1988 – 1989 minister spravodlivosti. Po roku 1989 predseda vlády, v rokoch 1993 – 2000 prvý predseda Ústavného súdu Slovenskej republiky, od roku 2004 riaditeľ kancelárie prezidenta SR. Nikdy svoje chyby verejne neoľutoval, práve naopak.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

PS: Tento blog nie je prejavom osobnej nenávisti autora voči Milanovi Čičovi. Osobne som ho nepoznal. Dúfam v to, že pred smerťou si dokázal vzbudiť ľútosť a odísť z tohto sveta v pokoji. Musel som však verejne odsúdiť jeho politické krky a postoje, a varovať pred nimi spoločnosť.

foto: aktualne.atlas.sk; aktuality.sk

Michal Čop

Michal Čop

Bloger 
  • Počet článkov:  21
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som Mišo zo Sniny. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu