reklama

Montpellier

Montpellier som poznal z rozprávania a z internetu, pričom to, že je taký kontrastný som si uvedomil až na mieste. Na jednej strane historické jadro s rímskym akvaduktom a jednou z najstarších univerzít na svete - na druhej strane nová štvrť Antigona, ktorej hlavný ťah nazývajú aj montpelierske Champs-Élysées. K tomu si predstavte príjemné mediteranské podnebie a atmosféru mesta máte ako na dlani.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Prehliadku mesta som začal pri rieke, v štvrti Antigona. Chvíľu som mal pocit, že stojím pred kulisami z nejakého filmu. Jednotné fasády budov, jednotné farebné zladenie - bolo vidieť, že to nevznikalo ako normálne časti miest, kde každá budova mala iného architekta, trochu iný tvar a iného ducha. Tu pôsobilo všetko rovnako a zladene. Môj dojem z tejto štvrte vylepšila až moja opakovaná, večerná návšteva, kde osvetlenie dodalo štvrti náboj.

foto3
foto3 
foto1
foto1 
foto2
foto2 

Antigonu tvorí kilometer dlhý bulvár, po ktorom som sa dostal až na Place de la Comédie, čo je vtupná brána do starého Montpellier. Toto námestie je hlavným „meeting point" kde sa stretávajú ľudia a to hlavne preto, že dvesto metrov odtiaľ je hlavná vlaková stanica Gare de Montpellier Saint-Roch. Na tomto námestí ma zaujali len dve veci. Opera a machom obrastená fontána Troch grácií.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
foto7
foto7 
foto6
foto6 
foto4
foto4 
foto5
foto5 

Vybral som sa túlať starými uličkami a netravalo dlho kým som narazil na katedrálu. Teda najprv som si myslel, že stojím pred stredovekou pevnosťou ale brožúra nepustila - je to katedrála. Pomýlili ma hlavne tie vežičky, ku ktorým mi chýbali len rytieri v brnení. Nedaleko stála v podobnom štýle postavená univerzita, ktorá patrí k najstarším na svete. Mráz mi behal po chrbte, keď som si predstavil, že tou istou bránou vstupoval do školy, ešte ako študent, Nostradamus.

foto51
foto51 
foto46
foto46 
foto43
foto43 

Šiel som ďalej. Chcel som sa dostať k rímskemu akvaduktu ale najprv som musel prejsť cez Víťazný oblúk. Tento bol (po Paríži, Marseille a Aix Les Bains) štvrtým oblúkom, ktorý som v krajine galského kohúta videl a trochu mi to začalo zovšednievať. Konečne som sa dostal k akvaduktu, ktorým Rimania dostávali do mesta vodu. Obdivoval som dômyselnosť tejto, na tú dobu, megastavby a rozmýšľal, ktorá z dnešných megastavieb vydrží tak dlho.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
foto52
foto52 
foto53
foto53 
Michal Hruška

Michal Hruška

Bloger 
  • Počet článkov:  19
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Pracujem v IT, okrem toho hrám vodné pólo, cestujem, venujem sa rodine a sem tam ma niečo tak zasiahne, že o tom napíšem. Zoznam autorových rubrík:  TripsBeneluxFrancúzskoNázory

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu