Požehnané prebytky

Pred pár dňami ma v TV novinách pobavila reportáž o prebytkoch tohtoročnej úrody ktoré naši poľnohospodári nevedia predať. Nadprodukciu cibule, zemiakov či kapusty preto musia zaorať a nechať zhniť na poliach. Keď by ich napadlo pozvať ľudí na samozber, mohli si zarobiť pár euro navyše a TV noviny by pôsobili optimistickejšie. Aj my si pestujeme ovocie a zeleninu. Náklady na záhradu sú určite vyššie než je cena v obchode. Stojí nám to však za to. Našej nadprodukcii v podobe sirupov, leča, džemov, mrazeného ale aj čerstvého ovocia a zeleniny sa teší veľká časť rodiny, aj susedov a kamarátov. Vás, ak si kliknete na pokračovanie poteší pár fotografií našich tohtoročných prebytkov. Náladu budete mať zaručene o stupeň lepšiu ako pri sledovaní TV novín.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)
Prebytky jesennej úrody
Prebytky jesennej úrody (zdroj: Michal Latta)

Jablká sú naobľúbenejším ovocím na Slovensku. Šesť odrôd tvorí základ v našom sade.

Obrázok blogu

Fuji, zelené Granny Smith, Šamión, Florina, Gala a žlté Golden delicius.

Obrázok blogu

Alebo hrušky. Mňam! Hrušky mám veľmi rád.

Obrázok blogu

Clappova, Lucasova, Williamsova, Konferencia, Popská...

Obrázok blogu

Dozrievajú postupne od júla až do jesene.

Obrázok blogu

Broskyne mi spôsobujú asi najviac vrások. Niektoré roky konáre zostávajú bez plodov. Nie však tento rok.

Obrázok blogu

Možno preto, že som im sľúbil výrub ak konečne nezarodia.

Obrázok blogu

Sladký melón je menší, voňavejší a sladší než ten z obchodu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Maslovka na pečenie. Vydrží chutná celé mesiace po zbere.

Obrázok blogu

Vinič tento rok zarodil požehnane. Hrozno vám vydrží až do vianoc ak každý zdravý strapec obalíte do čistého papiera a zavesíte do prievanu na šnúre od prádla.

Obrázok blogu

Na jeseň sme lisovali mušt. Čerstvo vylisovaný mušt je najchutnejšie pitie na svete.

Obrázok blogu

Dávate prednosť bielemu? Ak vám na neho chodia osy, oplatí sa strapce zabaliť do dámskej pančuchy.

Obrázok blogu

V novembri zbierame dule. Vlastne už v októbri keď padajú. Mladý stromček má zatiaľ len pár plodov, ale každým rokom ich pribúda.

Obrázok blogu

Kiwi zbierame až koncom novembra - začiatkom decembra. Teda až po prvých mrazoch keď zmäknú. Ešte šťastie, že sused nasadil samčiu rastlinku. Niektoré plody sú pekné, veľké ako z obchodu, iné polovičné. Robíme z nich džem.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu
Michal Latta

Michal Latta

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  22x

Som človek, ktorý neustále hľadá a skúša niečo nové. Nedokážem sedieť na mieste a nič nerobiť. Zoznam autorových rubrík:  Naše obľúbené receptymince-numizmatika.skČriepky z ciestNázorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,066 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
INESS

INESS

106 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

310 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu