Víkend pred vianocami už tradične volám Vianočné pečenie. Žiadne miešanie, šľahanie bielkov, ani mletie maku alebo iné pre chlapa ťažké práce u nás doma určite nehrozia. Rozmýšľam či sa to vôbec ku mne hodí. Vianoce nikdy neboli v mojej réžii. Na vianoce sa zo mňa stáva bežný chlap - konzument.
Bryndzové pagáčiky
250g hr.múka, 250g bryndza, 250g hera, 1/2 čajovej lyžičky soli
Vypracujeme cesto a ho odložíme do chladu. V chladničke ho pokojne necháme aj cez noc. Vyvaľkáme asi 1cm hrubý plát a vykrajujeme malé pagáčiky. Nezabudnite ich potrieť žĺtkom a posypať tým, čo máte radi: sezamom/makom/syrom/rascou/chilli... Upečené sú za pár minút. Pri pečení je potrebné na ne neustále dohliadať.

Syrové praclíky
500g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 1 Hera, 1 šľahačka, 250 g eidam (nastrúhame = do cesta a necháme aj na posyp), 1 čajová lyžička soli – vypracujeme cesto a uložíme na noc do chladu. Druhý deň cesto vyvaľkáme, vykrajujeme praclíky formičkou o hrúbke asi 0,5cm (aj tenšie), potrieme žĺtkom. Praclíky je možné posypať aj rascou alebo drveným chilli. Upečieme do zlatista.

Vínne pagáčiky
200g hladkej múky, 120g masla, 1 žĺtok, 4 polievkové lyžice bieleho vína, kávovú lyžičku soli, žĺtok na potretie, orechy na ozdobu. Zo surovín vypracujeme cesto ktoré necháme odležať cez noc v chlade. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme, vykrajujeme pagáčiky (v priemere 1-2cm, hrúbka cesta asi 0,5cm). Pagáčiky ukladáme na vymastený plech, potrieme žĺtkom, ozdobíme orechom a upečieme.

Medovníčky
500g hladkej múky, 150g medu, 200g práškového cukru, 2 vajcia, 1kypriaci prášok do perníka, 80g masla, 5g sódy bikarbóny, 1 žĺtok na potretie. Med, cukor a vajcia spolu vymiešame. Necháme postáť 15min v kľude. V múke rozmiešme prášok do perníka a sódu bikarbónu. Postupne primiešame cukor s medom a vajíčkami. Vykrajujeme medovníčky rôznych tvarov, potrieme ich vaječným žĺtkom a upečieme. Môžeme ich priamo konzumovať.


Grilážky
200g kryštálového cukru, 200g nahrubo nasekaných vlašských orechov, 250g masla, 1 Salko, tortové oblátky. Kryštálový cukor rozpustíme na karamel, primiešame orechy, rozpustené maslo a Salko. Zmes varíme na miernom ohni do zhustnutia. Takto pripravenú zmes rozotrieme na oblátky spôsobom oblátka - plnka-oplátka-plnka-oplátka (max. 3 oplátky aby sa nám grilážka zmestila pohodlne do úst), zaťažíme ťažkou knihou do druhého dňa. Neukladáme do chladničky, necháme to zaťažené pri izbovej teplote. Nakoniec dozdobíme čokoládou a nakrájame na ľubovoľné trojuholníčky, štvorčeky, obdĺžniky...

Linecké koláčiky
500g hladkej múky, 250g masla, 200g práškového cukru, 1 celé vajce, 1 žĺtok, citrónová kôra. Suroviny spolu premiešame a vypracujeme cesto. Necháme ho cez noc v chladničke. Ráno cesto vyberieme, necháme asi 30 minút postáť pri izbovej teplote. Cesto rozvaľkáme, vykrojíme koláčiky ktoré upečieme. Ešte pred pečením ich môžeme (ale nemusíme) posypať hrubým kryštáľovým cukrom. Ten nám pekne na povrchu skaramelizuje. Koláčiky spájame džemom z kyslejšieho ovocia, napríklad ríbezľovým alebo černicovým.



Vanilkové rožky
560g hladkej múky, 420g masla, 140g orechov, 140g práškového cukru. Vymiesime cesto z ktorého vykrajujeme rohlíčky. Tie upečieme a ešte teplé obalíme v práškovom a vanilkovom cukre.

Vafľové koláčiky
500g hladkej múky, 500g Hery, 250g práškového cukru, 200g mletých vlašských orechov, 1 vajce, 1 bal. vanilkového cukru. Suroviny spolu premiešame a vypracujeme cesto. Necháme ho odležať cez noc v chladničke. Cesto je lepivé, preto pri váľkaní používame hladkú múku na pomúčenie dosky aj cesta. Koláčiky vykrajujeme formičkami rôznych tvarov. Aj tieto koláčiky môžeme po upečení natrieť džemom a zlepiť k sebe. Efektné sú keď časť koláčika namáčame do rozpustenej čokolády a následne ozdobíme orechom alebo inými ozdôbkami. Koláčiky uložíme na chladné miesto, ale nie do chladničky a necháme čokoládu stuhnúť.


Datlové bochníčky
125g hrozienok, 125g datlí, 120g orechov, 200g masla, 200g cukru, 200g ovsených vločiek, 3 vajcia, 300g múky, štipka soli, 1 lyž. sódy bikarbóny, trochu škorice a klinčekov. Najskôr vymiešame maslo s cukrom. Pridáme vajcia a zmes vyšlaháme. Pridáme múku, sódu bikarbónu, koreniny. Nakoniec pridáme hrozienka, nasekané datle a orechy (orechy sme predtým namočili do vody). S pomocou lyžice vykrajujeme bochníčky ktoré ukladáme na papier na pečenie. Pečieme 15-20 min. pri teplote 180 °C.



Takto to vyzerá podiel každej účastníčky, keď po víkendovej dámskej jazde ide domov.


Je samozrejmé, že koláčikmi zásobujeme celú rodinu. Ale aj tak neviem kedy vianočné kalórie v novom roku vybehám... Takže ŠŤASTNÉ A VESELÉ!