Slávky

Mám doma manželku, ktorá pre mňa urobí všetko čo mi vidí na očiach. Predstavte si, dokonca mi každý článok než vyjde von prečíta a opraví štylistické chyby. Skutočne výnimočná žienka je tá moja doma. Jedna z vecí ktorú na nej veľmi oceňujem je ochota prispôsobiť našu domácu kuchyňu mojim chutiam, učí sa variť jedlá, ktoré varieva moja mama, alebo stará mama. Myslím si, že som šťastný človek. Keď už pre nič iné, tak preto, že mám okolo seba ľudí, ktorým na mne záleží.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (58)
Slávky na prírodno
Slávky na prírodno (zdroj: Michal Latta)

Už ako malého chlapca, od mojich 6-7 rokov, teda odkedy si svoj život pamätám ma naši vždy začiatkom letných prázdnin naložili na lietadlo a poslali ku starým rodičom. Tam som behal s holým zadkom po pláži a lovil mušle. Pamätám si, ako sme ich priamo na pláži pripravovali. Rozložil sa oheň a na vrch sa položil akýkoľvek plech, ktorý bol po ruke. Nechal sa minútku-dve rozohriať a na vrch sa položilo niekoľko muší. Tie sa po chvíľke otvorili. Boli hotové a vždy vynikajúce.

Slávky viete pripraviť veľmi chutne, jednoducho a rýchlo. Bez stresu a to aj vtedy, keď ste ich doma nikdy nerobili. Čerstvé sú dostupné v každom hypermarkete, alebo v Metre, kde si ich môžete kúpiť za 5-6 eur/kg. Teda lacnejšie než hovädzie, ak si správne pamätám ceny u mäsiara. Mne sa podarilo kúpiť pasterizované vo vákuovom balení. Ale ak kúpite čerstvé, pred prípravou pridajte toto:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

1. Všetky otvorené, alebo rozbité mušle vyhoďte. Ak kupujete mušle čerstvé, nechajte si len tie, ktoré sú zatvorené. Očistite ich, oškrabte prípadné koraly nožom a otrhajte vlasy ktorými sa prichycujú k podkladu.

2. Dajte ich do prázdneho hrnca, prikryjte pokrievkou a zapnite oheň. Po minútke sa začnú otvárať. Po ďalších 1-2 minútach sú otvorené všetky, odstavte ich.

3. Na ďalšiu prípravu si nechajte mušlu v polovičke škrupinky. Druhú polovičku odlomte.

Slávky gratinované

Suroviny:

1kg slávky, otvorené vyššie popísaným spôsobom

1 hrsť nasekaných byliniek: bazalka + mäta + 1 lístok šalvie + petržlen

Hrubo nasekaná domáca strúhanka z 2 rožkov

SkryťVypnúť reklamu

1 dcl olivového oleja

Menšia hrsť nastrúhaného parmezánu

2 strúčiky jemne nasekaného cesnaku

Obrázok blogu

V miske zmiešame strúhanku, olej, bylinky, cesnak a parmezán. Výsledná zmes je jemne vhlká. To znamená, že ak ju stlačíme v hrsti tak drží tvar, ale keď sa jej dotkneme tak sa spätne rozsype. Ak máte doma rybára požiadajte ho aby zmes vymiešal on a dajte mu tieto inštrukcie: Zmes musíš miešať tak ako krmivo pre kaprov, ktoré sa pri nahodení, pri dopade na hladinu vody rozsype :)

Obrázok blogu

Slávky naplňte zmesou. Jemne stlačte aby držala tvar v mušli.

Obrázok blogu

Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov do zlatista. To je asi 15 minút.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Ihneď servírujeme. Strúhanka je na povrchu príjemne chrumkavá. Chuť parmezánu, byliniek = krása. Ak máte niekto obavy z rybacej chuti, budete prekvapení. Vôbec sa nebojte.

Obrázok blogu

Slávky na prírodno

Suroviny:

1kg slávky otvorené vyššie popísaným spôsobom

1 citrón

Olivový olej

Soľ

Paradajky, menšia cibuľa, rukola, pažítka, vínny ocot

Obrázok blogu

Slávky poukladáme na prázdny plech. Na vrch poukladame plátky citrónu. Citrón by mal dochutiť slávky, ale nemal by ich celé zakryť. Teplo pri pečení uvoľní šťavu, ktorá stečie na slávky, avšak potrebujeme, aby sa upiekli aj tie.

Obrázok blogu

Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov do zlatista, asi 15 minút.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Servírujeme so šalátom. Ten pripravíme z paradajok, cibule, pažítky a rukoly. Zeleninu nakrájame, dochuťíme soľou, vínnym octom a olivovým olejom.

Obrázok blogu

A takto to u nás vyzerá 10 minút od servírovania na stôl.

Obrázok blogu

Dobrú chuť. Verím, že nájdete odvahu a tieto jednoduché recepty doma ochutnáte. Sú skutočne yummy.

Michal Latta

Michal Latta

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  22x

Som človek, ktorý neustále hľadá a skúša niečo nové. Nedokážem sedieť na mieste a nič nerobiť. Zoznam autorových rubrík:  Naše obľúbené receptymince-numizmatika.skČriepky z ciestNázorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu