
Už ako malého chlapca, od mojich 6-7 rokov, teda odkedy si svoj život pamätám ma naši vždy začiatkom letných prázdnin naložili na lietadlo a poslali ku starým rodičom. Tam som behal s holým zadkom po pláži a lovil mušle. Pamätám si, ako sme ich priamo na pláži pripravovali. Rozložil sa oheň a na vrch sa položil akýkoľvek plech, ktorý bol po ruke. Nechal sa minútku-dve rozohriať a na vrch sa položilo niekoľko muší. Tie sa po chvíľke otvorili. Boli hotové a vždy vynikajúce.
Slávky viete pripraviť veľmi chutne, jednoducho a rýchlo. Bez stresu a to aj vtedy, keď ste ich doma nikdy nerobili. Čerstvé sú dostupné v každom hypermarkete, alebo v Metre, kde si ich môžete kúpiť za 5-6 eur/kg. Teda lacnejšie než hovädzie, ak si správne pamätám ceny u mäsiara. Mne sa podarilo kúpiť pasterizované vo vákuovom balení. Ale ak kúpite čerstvé, pred prípravou pridajte toto:
1. Všetky otvorené, alebo rozbité mušle vyhoďte. Ak kupujete mušle čerstvé, nechajte si len tie, ktoré sú zatvorené. Očistite ich, oškrabte prípadné koraly nožom a otrhajte vlasy ktorými sa prichycujú k podkladu.
2. Dajte ich do prázdneho hrnca, prikryjte pokrievkou a zapnite oheň. Po minútke sa začnú otvárať. Po ďalších 1-2 minútach sú otvorené všetky, odstavte ich.
3. Na ďalšiu prípravu si nechajte mušlu v polovičke škrupinky. Druhú polovičku odlomte.
Slávky gratinované
Suroviny:
1kg slávky, otvorené vyššie popísaným spôsobom
1 hrsť nasekaných byliniek: bazalka + mäta + 1 lístok šalvie + petržlen
Hrubo nasekaná domáca strúhanka z 2 rožkov
1 dcl olivového oleja
Menšia hrsť nastrúhaného parmezánu
2 strúčiky jemne nasekaného cesnaku

V miske zmiešame strúhanku, olej, bylinky, cesnak a parmezán. Výsledná zmes je jemne vhlká. To znamená, že ak ju stlačíme v hrsti tak drží tvar, ale keď sa jej dotkneme tak sa spätne rozsype. Ak máte doma rybára požiadajte ho aby zmes vymiešal on a dajte mu tieto inštrukcie: Zmes musíš miešať tak ako krmivo pre kaprov, ktoré sa pri nahodení, pri dopade na hladinu vody rozsype :)

Slávky naplňte zmesou. Jemne stlačte aby držala tvar v mušli.

Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov do zlatista. To je asi 15 minút.

Ihneď servírujeme. Strúhanka je na povrchu príjemne chrumkavá. Chuť parmezánu, byliniek = krása. Ak máte niekto obavy z rybacej chuti, budete prekvapení. Vôbec sa nebojte.

Slávky na prírodno
Suroviny:
1kg slávky otvorené vyššie popísaným spôsobom
1 citrón
Olivový olej
Soľ
Paradajky, menšia cibuľa, rukola, pažítka, vínny ocot

Slávky poukladáme na prázdny plech. Na vrch poukladame plátky citrónu. Citrón by mal dochutiť slávky, ale nemal by ich celé zakryť. Teplo pri pečení uvoľní šťavu, ktorá stečie na slávky, avšak potrebujeme, aby sa upiekli aj tie.

Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov do zlatista, asi 15 minút.

Servírujeme so šalátom. Ten pripravíme z paradajok, cibule, pažítky a rukoly. Zeleninu nakrájame, dochuťíme soľou, vínnym octom a olivovým olejom.

A takto to u nás vyzerá 10 minút od servírovania na stôl.

Dobrú chuť. Verím, že nájdete odvahu a tieto jednoduché recepty doma ochutnáte. Sú skutočne yummy.