reklama

Piano je jednoducho skvelé!

Napriek tomu, čo som si o Piane zo začiatku myslel, je to jednoducho skvelý projekt. Keď vyskočil prvý reklamný “pop-up”, hovoriaci o spoplatnení webu, nepríjemne ma to prekvapilo. Po zistení, že sa do projektu zapojili vlastne všetci vydavatelia “serióznejších” denníkov a týždenníkov, ma od jedu takmer roztrhlo. Periodiká, ktoré z času na čas priamo, či menej priamo, obvinia z uzatvárania kartelov naše banky alebo mobilných operátorov, sa odrazu svorne spoja do balíka Piano. Je nad mesiac jasnejšie, že peniaze u nás jednoducho dokážu spojiť červených s modrými, ružových s oranžovými. Ale Piano som zjavne podcenil.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (28)

Prvé príjemné prekvapenie bolo, že diskusie ostali sprístupnené. Je pravda, že prišlo k istým obmedzeniam (3 príspevky denne a podobne), ale na druhej strane sa tým skutočne darí diskusie skvalitňovať. Samotné diskusné príspevky samozrejme na kvalite nezískali, ale je ich evidentne menej. A menej je v tomto prípade viac. Zistenie, že z intelektuálneho porovnania, platiči versus neplatiči, nevychádza víťazne nikto, asi neprekvapí. Každopádne poteší, že sme sa zbavili renegátov typu, každé ráno sa znovu zaregistrujem a celý deň plienim diskusie až kým ma nezrušia. Uvidíme ako renegáti zareagujú, ale zatiaľ 1:0 pre Piano.

Ďalším pozitívom je, že väčšina spravodajstva je stále bezplatná. Spoplatnené sú vlastne iba komentáre. To sa dá prežiť, keďže karikatúry, ktoré by mi osobne chýbali, sú “free” a tých pár obľúbených komentátorov rád obetujem, lebo na oplátku ma Piano chráni pred rozduchávačmi ohňa, nacionalistického, či iného, ktorí mi pravidelne zvyšovali tlak. Neviem ako to bolo myslené s kvalitou obsahu po zavedení Piana. Osobne by som najskôr očakával tú kvalitu, až následne začal platiť, ale keď sa pozrieme na skupiny lekárov, či učiteľov, bežnejší je u nás asi opačný druh očakávaní. Na druhej strane sa kvalita voľného obsahu rapídne nezhoršila. Stále je tam podobné množstvo jednoduchších článkov a je na čitateľovi, ako snahu denníkov dávať šancu začínajúcim, či mentálne pomalším novinárom vyhodnotí.

Najväčším prínosom Piana je, že mi neuveriteľným spôsobom pomohlo zorganizovať si čas. Keď som pracoval na Slovensku, nevenoval som novinám zvýšenú pozornosť. No v zahraničí mám jednoducho potrebu vedieť, čo sa doma deje. Kým prednedávnom som sa po prečítaní agentúrnych správ nezastavil, pozrel som si čo na to hovoria komentátori, potom som prešiel na iný denník, či to tam už majú, či to komentujú, nedajbože som otvoril diskusie, teraz prebehnem správami v jednom denníku a hotovo. Takže kým som pred časom kvôli tomu v práci vysedával do neskorého večera, teraz odchádzam, keď je slnko ešte vysoko, a nie je to iba letným časom a prichádzajúcim letom.

Získať čas je niekedy na nezaplatenie, preto prajem Pianu dlhú životnosť. Dúfam, že sa nájde dosť ľudí, ktorí budú tento spoločný podnik našich vydavateľstiev finančne podporovať a rovnako dúfam, že pracovníci Protimonopolného a podobných úradov ostanú verní povesti slovenských štátnych úradníkov a nikoho pri káve ani nenapadne zaoberať sa dopadom tohto projektu na hospodársku súťaž. Projekt totiž pomáha hlavne nám čitateľom a to je dôležité. O tom, či pomáha vydavateľom a slovenskej žurnalistike, si dovolím pochybovať.

Michal Petruš

Michal Petruš

Bloger 
  • Počet článkov:  25
  •  | 
  • Páči sa:  85x

Fungujem ako programátor pre nadnárodnú korporáciu a občas niečo napíšem :-) Zoznam autorových rubrík:  FikciaVoľnočasovéPoliticko-spoločenskéKomentáre, iba takéSeanovinySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu