reklama

Konečne poriadna kríza!

„Bodaj by mal aspoň trochu pravdu!" Zvolal som po prečítaní nižšie uvedeného článku. Straším vás? - Nie. Vrelo odporúčam si ho prečítať a pochopiť súvislosti.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (28)

Na popud kamaráta som si prečítal článok Čo môže očakávať Slovensko od finančnej krízy v roku 2009? na www.badatel.sk. Kým možno mnohí ľudia sú už pri jeho čítaní v depresii, mňa ponechal pokojným. Prečo?

Pretože uvedené javy som pochopil už pred pár rokmi po prečítaní kníh ako Bernard Lietaer: Budúcnosť peňazí či David C. Korten: Keď korporácie vládnu svetu alebo množstva článkov na weboch ako www.changenet.sk alebo www.paradigma.sk. Že nejde iba o ovplyvňovanie svojej mienky preferovaným prúdom názorov, mi dokazuje vnímanie každodennej reality na Slovensku, v Španielsku, Nemecku, Dánsku, Rusku, Číne, Bulharsku, či na Ukrajine, ak mám menovať iba krajiny navštívené za posledné dva roky na viac ako pár dní. Ba čo viac stretnutia a rozhovory s mladými i staršími ľuďmi aj z ďalších krajín mi neustále potvrdzujú, že s našou spoločnosťou (celosvetovo) to ide z kopca - príliš veľa nezdravých trendov ju ženie do ťažkých časov. Nie iba finančne, ale najmä spoločensky, ekologicky a hodnotovo.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Popisovanie stavu - to prenechám iným. Ani zaručenú prognózu vlastnú nemám. Chcem len napísať, prečo som pokojný. Preto, lebo som si vybral zamestnanie, ktoré má a bude mať aj v čase krízy zmysel. Preto, lebo som získal skúsenosti v rôznych oblastiach a aj keby mi nebodaj krachlo moje súčasné miesto, tak mám v talóne zopár ďalších možností, ako sa uživiť. Preto, lebo sa dohovorím a som schopný vzdelávať nielen v slovenčine či angličtine. Preto, lebo už dávno ma správy v médiách, politika, reklama a konzumnosť nevyvádzajú z miery a myslím si o nich svoje. Preto, lebo si dokážem doma všeličo opraviť aj sám (pokiaľ nejde o čiernu skrinku plnú miniatúrnej elektroniky) a ani hrabanie sa v hline na záhrade mi nevadí. Preto, lebo som zvyknutý žiť šetrne, namiesto auta používam bicykel a nerobí mi problém prejsť pešo denne aj päť kilometrov. Preto... stačí. Isto už viete, kam mierim.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A toto alebo aspoň niečo z toho odporúčam každému. Namiesto paniky z toho, čo nás čaká, premýšľať o tom, ako zvýšiť svoje možnosti v priamom dosahu okolo seba, obmedziť svoju pohodlnosť a presunúť čo najviac najväčšieho osobného aktíva, čo každý z nás má - náš čas - z kolonky Spotreba pre okamžité uspokojenie do kolonky Investícia do budúcnosti. Ak tak už robíte, tak ste na dobrej ceste. Ak ešte nie, pouvažujte. Rozmýšľanie nebolí.

A prečo má byť tá kríza poriadna? Bohužiaľ len málo ľudí má vo zvyku naozaj počúvať a pochopiť odlišné názory - nie iba vypočuť si, ale niečo si z nich naozaj zobrať. Máme vo zvyku nálepkovať:

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  • to je populista, ktorý chce získať vyššie preferencie

  • to je ekológ, a ja sa nechcem vrátiť bývať do jaskyne

  • to je učiteľ, ktorý stále iba poučuje...

... a s takým vysvetlením sa uspokojíme a premárnime príležitosť konfrontovať svoj postoj s odlišným názorom. Nuž, kto nedá na malé impulzy, pre toho treba silnejšie šoky v kombinácii s heslom Čo ma nezabije, to ma posilní.

Tak želám každému primeraný šok, aký mu treba a držím palce, aby mu pomohol do budúcnosti!

Michal Žarnay

Michal Žarnay

Bloger 
  • Počet článkov:  30
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Dosiaľ hlavne učiteľ dospelých ľudí a občiansky aktivista. Píšem o tom, na čo práve najviac myslím. Zoznam autorových rubrík:  SpoločnosťŠpanielskoNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu