reklama

Pán Prsteňov na Českom rozhlase - po slovensky!

Druhý celoplošný kanál Českého rozhlasu, ČRo 2 - Praha, bude každý deň medzi 19. marcom a 9. aprílom o 19:00 vysielať rozhlasovú adaptáciu ságy Pán prsteňov. V hlavnej roli hrá Marián Labuda, českým (najmä mladším) poslucháčom priblíži slovenské výrazy v špeciálnom slovníčku Miro Žbirka :)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

"Od 19. března do 8. dubna se mohou posluchači, spolu s Českým rozhlasem 2 - Praha, ponořit do světa kouzel a fantazie. Po celé tři týdny vysíláme Pána prstenů a kromě dramatizovaného seriálu jsou připraveny i doprovodné pořady, rubriky a další zajímavosti. Vzhledem k tomu, že jde o slovenské zpracování, pomůžeme, zvláště našim mladším posluchačům, pochopit některé slovenské výrazy prostřednictvím slovníčku, který pro nás připraví Miroslav Žbirka ," píše sa na stránkach Českého rozhlasu .

Obrázok blogu



Kým som sa nedozvedel o Mirovej úlohe, považoval som vysielanie slovenskej relácie (pôvodne sa Pán Prsteňov vysielal na rádiu Twist v roku 2002) v českom rádiu za polovičnú samovraždu, keďže deti si nemôžu význam slov domyslieť zrakovým vnemom. Aj takto som veľmi zvedavý na formu uvedeného "slovníčka". Ale ako sa potvrdzuje, slovenské 80's hviezdy sú v Česku nesmrteľné. A nemusia sa ani pripomínať oslavou Husáka .

Napríklad taká Tublatanka. Nie je síce veľmi známa, ale Česi ju odhadli. Vystupuje 18. marca v Retro Music Hall :)

Pána Prsteňov s Labudom si určite aspoň raz zo zvedavosti zapnem. Otázka, prečo Slováci Čechom tak dobre rozumejú (a naopak nie), tu je totiž dobrým zvykom a nevyhol sa jej snáď žiadny zemigrovatelý podtatranec.

ČRo Praha:  www.rozhlas.cz/praha zoznam vysielačov (JPG, 84 kB)

Matej Michlík

Matej Michlík

Bloger 
  • Počet článkov:  128
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Toto je veľmi starý blog. Zoznam autorových rubrík:  Pražské zápiskySúkromnéFotografieOstatnéMédiáMobilyDopravaBratislava & SlovenskoTechnika4x4

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu