reklama

Bieda verejnoprávnosti na Slovensku

Tiež ste si všimli, že keď ladíte rádio, podvedome preletíte frekvencie Rádia Slovensko, Devín a Regina bez toho, aby ste si čo i len všimli, čo práve vysielajú? Pri súčasnom stave verejnoprávneho rozhlasu sa ani niet veľmi čo čudovať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Úbytok poslucháčov staníc Slovenského rozhlasu nie je prekvapivý – pri dnešnom počte komerčných staníc. Prekvapivý je však spôsob, akým sa s tým Rozhlas vyrovnáva. Pri zaručených príjmoch a s trochou šťastia aj dávkami zo štátneho rozpočtu ale skutočne nemá žiadny dôvod niečo na situácii meniť.

Programy z 1970?

Po prečítaní názvov relácií mi prebehol po chrbte mráz. Neviem, či vznikol z dojmu rokov 70-tych, alebo po zistení obsahu relácie. Napríklad Espresso - Magazín o zlatej ére slovenskej a českej populárnej hudby, relácia Dobrý deň, Slovensko, Skicár - Človek medzi nami: Katarína Hradská – historička, Plná poľná a hudba: Armádny magazín pre vojakov i nevojakov, Štúdio Svet - Okolo sveta za 55 minút alebo Zrkadlenie - Kultúrny magazín (dvojhodinový!). Nemyslím si, že by rozhlas mal vysielať programy iba pre "starších"...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Univerzálny liek nie je

S takýmito titulmi prvý okruh do sveta dieru nespraví. Samozrejme, náročnejší poslucháč si príde na svoje, rovnako ako poslucháč vážnej hudby na rádiu Devín. Program rádia Regina je tak špecifický, že ani neviem, akého poslucháča má za úlohu osloviť. Okrem zahraničného rádia Patria a internetového rádia Slovakia International zostáva spomenúť už iba jednu stanicu: Rádio _FM. To, ktoré je zamerané na mladého poslucháča. A tiež to, ktoré je veľmi dobre možné zaradiť k moderných staniciam s alternatívnou hudbou.

SRo: 3 = 0,25

Okrem rádia Slovensko-SRo 1, ktoré počúva 17,8 % ľudí je v rebríčku desiatich najpočúvanejších staníc aj Rádio Regina SRo 4 s počúvanosťou 5,2 %, Rádio _FM-SRo 3 (4 %) a s vysokým odstupom aj Rádio Devín-SRo 2. Oproti tretiemu okruhu má počúvanosť pätinovú. Posledné Rádio Patria-SRo 5 oslovuje pol percenta populácie. Tieto čísla sú odstrašujúco nízke.
Ak by sme zo štatistík odstránili dva najpočúvanejšie okruhy, zostávajúca počúvanosť by dosiahla iba približne 5,3 percenta, čiže hodnotu jediného okruhu (Regina) a iba niečo vyše štvrtiny najpočúvanejšieho komerčného rádia Expres.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

SRo je počuť všade

Má teda zmysel dotovať toľko staníc? Rádio Slovensko prevádzkuje 20 vysielačov , nasledujú Rádio Devín (17), _FM (16), Regina s troma regionálnymi štúdiami a sieťou vysielačov stredných vĺn (13 VKV + 9 SV) a Patria (5+5). Žiadne komerčné rádio nemá také pokrytie a väčšina z nich napriek tomu dosahuje vysokú počúvanosť. Problém teda zrejme bude v programe.

Nevyužitý potenciál

Slovenský rozhlas sa rozhodol (možno po vzore STV) hľadať spevácke talenty. Relácia sa vysiela v utorok o 20:50 na rádiu Slovensko a hoci som ju ešte nemal možnosť počuť, z jej internetovej prezentácie ma striaslo opäť. Tak hnusnú stránku som vskutku už dávno nevidel. A myslím, že so mnou budú súhlasiť aj ďalší jej návštevníci. Jej adresa je neznami.slovakradio.sk . Vhodnosť podobnej súťaže, zabezpečenie poslucháčov marketingovými aktivitami či samotná webstránka stoja za pováženie. Nemá zmysel porovnávať ju so zábavnou šou Slovensko hľadá SuperStar, keďže v tomto prípade ide podľa všetkého skuto4ne o spev a nie o mediálnu popularitu. Určite by ale bola prínosnejšia, keby sa o nej vedelo – a to sa ani zďaleka nedeje.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

STV ignoruje SRo a naopak

Služba verejnosti je prioritným cieľom každej verejnoprávnej inštitúcie. Jej nezáživný tón, aký poznám zo slovenského éteru ale predstihuje akýkoľvek zahraničný verejnoprávny kanál. Slovenský rozhlas navyše takmer vôbec nespolupracuje so Slovenskou televíziou. V okolitých krajinách býva bežný opak, keď rozhlas vysiela oznamy na zaujímavé programy svojich kolegov či spolupracuje na publicistických témach. A neruší stanice, ktoré na prvý pohľad hrajú to, čo každé komerčné rádio, ale v skutočnosti prinášajú svojim poslucháčom novú hudbu, nové trendy a nový verejnoprávny okruh v Českej republike ( rádio Wave) si z neho berie príklad – a pritom je Rádio _FM v počúvanosti tretí okruh z piatich.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mozartov set na každý večer

Pri nedávnej voľbe riaditeľa SRo zazneli hlasy, podľa ktorých by tretí okruh mal byť zrušený alebo zlúčený s rádiom Devín. Naozaj si neviem predstaviť, aké úchylnejšie chúťky ešte existujú oproti zlúčeniu stanice s vážnou hudbou s najvýraznejšie profilovanou alternatívnou stanicou pre mladých. Prečo nezlúčiť radšej Rádio Regina s Devínom alebo Slovenskom, keď sa im už v súčasnosti mierne prekrýva zacielenie?

Reč protikladov

V článku na portáli radioweb.sk uvádza predseda Rady SRo Michal Dzurjanin úplne nepochopiteľné fakty. Citát " Ak bude Rádio FM také životaschopné, ako predpokladá manažment, nie je dôvod, aby sa jeho vysielanie financovalo z koncesionárskych poplatkov. " si dosova odporuje. Ako je možné, že ostatné okruhy si dotácie zaslúžia? Prečo z _FM nespraviť konkurencieschopnú stanicu, keď pokrytie republiky je ideálne a podľa viacerých chýba rádiu k dokonalosti už len ten povestný "šmrnc"?

Zlúčiť rovnaké nie, zrušiť iné áno

Ďalší člen Rady Peter Michalica v článku zdôvodňuje, prečo rozhlas nemôže siahnuť k zrušeniu iných okruhov - SRo 1 podľa neho tvorí spravodajskú bázu, Devín kultúrnu, Regina je podľa neho určená starším a odvahu zrušiť národnostnú Patriu vraj nemá nik. O rádiu _FM sa "zabudol" zmieniť. Je pritom rovnako dôležité ako ostatné okruhy a so žiadnym sa neprekrýva. To sa deje skôr v zacielení prvých troch okruhov, ktoré sú síce všetky špecifické, ale pre poslucháča pod 45 rokov nezaujímavé.

Autor je osobne zaujatý proti rušeniu Rádia _FM, keďže je to podľa jeho slov „jediné rádio, ktoré sa dnes ešte dá počúvať dlhšie ako dve hodiny“. Myslí si, že za koncesionárske poplatky by si Slováci zaslúžili, aby s nástupom nového šéfa rozhlasu nezaniklo. Ak sa mu bude chcieť, k téme verejnoprávnych médií ešte niečo napíše.

Perex: http://home.slk.chello.sk/upcmnfc/start/spravy/domace/1501/15014470.html

Matej Michlík

Matej Michlík

Bloger 
  • Počet článkov:  128
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Toto je veľmi starý blog. Zoznam autorových rubrík:  Pražské zápiskySúkromnéFotografieOstatnéMédiáMobilyDopravaBratislava & SlovenskoTechnika4x4

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu