reklama

Madison Square Garden - "Záhrada" športu a hudby v New Yorku.

Spomeňte názov Madison Square Garden a každému športovému fanúšikovi, či znalcovi hudobného sveta sa v momente rozžiaria oči ako milión-wattové žiarovky. Najslávnejšia svetová aréna je domovským štadiónom hokejového mužstva New York Rangers, basketbalových tímov Knicks (muži) a Liberty (ženy) a miestom konania najvýznamnejších koncertov v histórii svetovej hudobnej scény. "Garden" je práve po generálnej renovácii, a keďže ja som od narodenia stvora zvedavá, nemohlo to ináč skončiť (alebo skôr začať) ako tým, že som sa vybrala na obhliadku toho, čo je v hľadisku a v zákulisí nové.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Predtým než pristúpim k opisu noviniek, pár základných informácii:

Madison Square Garden sa nachádza na Siedmej a Osmej Avenue od 31. po 33. Ulicu. Bola otvorená v roku 1968 a je štvrtou reinkarnáciou pôvodnej, ktorá sa nachádzala pri Madison Square Park a odtiaľ prevzala aj trochu upravený názov. A aby sme už boli dôslední, meno Madison dostala na počesť bývalého amerického prezidenta Jamesa Madisona. Prvá MSG sa nachádzala v prestavaných priestoroch železničnej stanice, po tom čo sa železnica presťahovala do Grand Central Terminálu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Desaťposchodová budova dnešnej MSG aj keď nie je ani zďaleka tak pekná, ako budovy predchádzajúcich "Gardens", z architektonického hľadiska je pozoruhodná tým, že je postavená na vrchu plne fungujúcej železničnej stanice Penn Station.

MSG - vchod zo 7. Ave
MSG - vchod zo 7. Ave 

"The Garden" je po M.E.N. Arena v Manchestri a The 02 Arena v Londýne tretiou najvyťaženejšou hudobnou sálou. Zoznam jednotlivých hudobníkov a skupín, ktorí tu koncertovali je príliš dlhý - jednoducho povedané, každý kto niečo znamená, tu odohral minimálne jeden koncert. Vystupovať v Madison Square Garden totiž znamená prelom a významný posun v kariére hudobníka.

Rekord v počte koncertov patrí Eltonovi Johnovi. Ten sa predstavil svojim priaznivcom v MSG 62-krát.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Za najúžasnejší koncert všetkých čias odohraný v MSG sa považuje koncert Michaela Jacksona počas jeho koncertnej šnúry Bad World Tour v roku 2010.

Najrýchlejšie vypredali lístky na koncert Taylor Swift v 2009. Aréna, ktorá má kapacitu 20 000 miest na koncert, bola vypredaná za 60 sekúnd.

Šatňa Knicks
Šatňa Knicks 

V sále sa koná 325-350 podujatí ročne - od športových, kultúrnych, politických až po také udalosti, akými bola napr. návšteva pápeža. Množstvo akcií si vyžaduje často zmenu scény v priebehu jedného dňa. Nie je zriedkavým prípadom, že v jeden deň sa konajú zápasy Knicks a Rangers, a tak je nevyhnutné zmeniť v priebehu pár hodín basketbalový kurt na ľadové ihrisko. Transformácia je menej komplikovaná,ako by sa na prvé počutie mohlo zdať. Celý trik spočíva v tom, že basketbalové ihrisko "sedí" vlastne na ľadovej ploche. Priamo na ľade je položená vrstva izolačnej podlahy a na tú sa kladú parkety pre basketbalový kurt. Parketová podlaha sa skladá z väčších štvorcov. Každý štvorec je očíslovaný, aby to uľahčilo a urýchlilo ukladanie podlahy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vytvorenie ľadovej plochy od základu trvá 24 hodín. MSG je najstaršia hala, v ktorej sa hrá NHL a tiež to bolo miesto, kde bol v roku 1879 vybudované prvé umelé ľadové klzisko v Severnej Amerike.

Bill Clinton na zápase Rangers
Bill Clinton na zápase Rangers 

Ako som už spomenula v úvode, Madison Square Garden je po veľkej renovácii. Rekonštrukcia trvala tri roky a stála 1 miliardu dolárov. Zo zmien, ktoré som videla, mňa osobne najviac zaujali tieto:

1. Delta Sky 360 Club - "Klub" sú luxusné, uzavreté priestory pre vybraných fanúšikov s najhrubšími peňaženkami a 800 predplatiteľov celosezónnych lístkov na zápasy Rangers alebo Knicks. Týmto fanúšikom je umožnený priamy výhľad na hráčov idúcich zo šatní na ihrisko a späť. Záujemci takisto môžu pozorovať hráčov poskytujúcich interview v MSG Network Broadcast Studio.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Delta Sky 360 Club ponúka jedlá z kuchyne svetovo uznávaného šéfkuchára Jeana- Georgesa Vongerichtena a MSG Signature Collection Menu. Signature Collection Menu je výber špecialít pripravovaných šéfkuchármi najlepších newyorských reštaurácií. Tieto jedlá sú pripravované výhradne pre návštevníkov Madison Square Garden a kuriozitou je, že podľa kontraktu tieto jedlá nesmú byť predávané ani v domovských reštauráciach šéfkuchárov.

Klub má súkromné priame východy na najlepšie miesta v hľadisku.

Delta Sky 360 Club
Delta Sky 360 Club 
Súkromná miestnosť pre člena Delta Sky 360 Club
Súkromná miestnosť pre člena Delta Sky 360 Club 

2. Chase Bridges - je 430 extra miest na dvoch tzv. mostoch visiacich zo stropu haly.

Vážia 662 ton, sú široké necelých 7 metrov a dlhé 71 metrov. Divákom umožňujú nevšedný zážitok - ničím nerušený pohľad na dianie na ihrisku zvrchu.

Chase Bridge - pohľad zboku
Chase Bridge - pohľad zboku 



Chase Bridge - chodník k sedadlám
Chase Bridge - chodník k sedadlám 


3. Beer Rooms - posledné čo som očakávala, že uvidím v MSG je malá "piváreň". Fakty o tom, ako sa v "Gardens" čapuje pivo ma udivili natoľko, že sa o tom musím zmieniť. V budove sú dva centrálne sklady s vyše tisíckou pivných sudov. Odtiaľ pivo preteká cez 61 kilometrov trubíc s kontrolovanou teplotou do 566 kohútikov v 45-tich stánkoch s predajom piva.

Sklad piva
Sklad piva 

4. Lobby Video Screens - hneď vo vstupnej hale ohromia prichádzajúcich návštevníkov dve 56 m2 obrovské videoobrazovky umiestnené na strope, na ktorých sa striedavo menia zábery zo zápasov Rangers, Knicks, a panorámy mesta.

Video obrazovka na strope vo vstupnej hale
Video obrazovka na strope vo vstupnej hale 

Vo výpočte pozoruhodných faktov by som mohla pokračovať ešte dlho. Naozaj je však nevyhnutné niekoho presviedčať, že táto "Záhrada" dych vyrážajúcich koncertov a neľútostných zápasov je unikátom, ktorý vo svete nemá obdobu?

MSG - pohľad z 8. Ave
MSG - pohľad z 8. Ave 

Fotografie: Alena Miklošová

Alena Miklošová

Alena Miklošová

Bloger 
  • Počet článkov:  59
  •  | 
  • Páči sa:  88x

Historička, cestovateľka a príležitostná autorka. Zoznam autorových rubrík:  O všeličomO New Yorku z New YorkuAmerický zápisník

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu