reklama

Prepíšeme scenár krížovej cesty?

Keď evanjelista Lukáš napísal, že Ježišovi „v smrteľnej úzkosti stekal pot na zem ako kvapky krvi" nebol to básnický obraz spisovateľa, iba technický opis reality. Kristus sa krvou podľa vedcov naozaj potil,  môže to byť totiž jeden zo sprievodných znakov vysokého stupňa psychického stresu, hrozného, takmer nepredstaviteľného utrpenia. Vieme o tom, ale akoby nás to napísané na stoosemdesiatej strane zavretej Biblie odloženej na polici netrápilo. Musia prísť sviatky Veľkej noci, musí to zaznieť nanovo a nahlas, aby to prestali byť slová, a aby sme opustili nezúčastnenú pozíciu čitateľa a stali sa súčasťou deja, súčasťou davu, ktorý postával na svahoch Golgoty a kričal „Ukrižuj ho!" Možno si hovoríte, že vy by ste to v živote nevyslovili. Ale... Krista na kríž nepribíjali len pred dvetisíc rokmi, ale zas a znova. Aj dnes, napríklad v rozbitých manželstvách, zničených rodiny... Naozaj sa pri tom správame inak, ako pobláznený dav? Alebo si len s Pilátom umyjeme ruky so slovami: "Ja nemám vinu na rozvodoch, ani rozpadnutých rodinách. To je vaša vec!"

Písmo: A- | A+
Diskusia  (40)

Ono to ale nie je ich vec, keď sa manželstvo a rodina vyhlasujú za zbytočné až to vedie k tomu, že sa, ako uvádzajú správy Európskej siete inštitútov starajúcich sa o rodinu, uzatvára stále menej manželstiev. A pritom počet rozvodov stúpa tak, že jedna dvojica sa rozvedie približne každých tridsať sekúnd. Väčšina, možno i našich detí, v manželstve aj preto vidí len papier, ktorý sa dá kedykoľvek roztrhať. Tak načo ho mať? Dva milióny detí v Európe sa tým pádom každoročne narodí mimo manželského zväzku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A ich vec to nie je ani vtedy, keď sú tí, ktorí sa predsa len rozhodnú postaviť pred oltár médiami masírovaní tým, že ísť tam bez predmanželskej zmluvy je ako skočiť hlavičku do polmetrovej vody. Veď jej podpis z logiky veci, bez akejkoľvek ideológie, nie je ničím iným len prípravou na rozvod. Akoby každý pár mal predpokladať, že bude. Ale je manželstvo zmluva?

Podľa profesora sociológie na Harvardskej univerzite Pitirima Sorokina možno všetky vzťahy medzi ľuďmi, ako aj skupinami ľudí rozdeliť na tri druhy. Prvým sú vzťahy založené na vzájomnej láske, oddanosti a obetovaní sa. Druhou skupinou sú slobodné zmluvné vzťahy, ktoré strany uzatvárajú pre ich vzájomnú výhodnosť; do takýchto vzťahov vstupujú strany pre ich obojstranný prospech. Treťou skupinou sú nedobrovoľné vzťahy, nanútené jednou stranou tej druhej proti jej vôli. Chvalabohu, manželstvá už dnes nie sú uzatvárané proti vôli sobášených, takže do tejto skupiny by patriť nemali. Ak však nebudú patriť do prvej tzv. nezištnej skupiny, zostáva len druhá - kontrakt. Podstatou tohto vzťahu, ktorý nemožno nazvať inak ako obchodným, je niečo za niečo. Čašník mi prinesie jedlo a ja mu zaň zaplatím. Je to dobré pre nás oboch, ale pritom obaja sledujeme svoj vlastný záujem. Zmluvné strany sa snažia od toho druhého získať tak veľa, ako sa len dá, za tak malú protihodnotu, ako sa len dá. To je vzor manželstva? Naozaj chceme mať so svojim partnerom vzťah ako s čašníkom? Ako sa kvôli takémuto vzťahu dá plniť biblické: Preto muž opustí svojho otca i matku a prilipne k svojej manželke a budú jedným telom...?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dnešná doba s obľubou relativizuje. Slobodu si vysvetľuje ako právo mať na všetko svoj názor. Akoby na triviálnu rovnicu 2 + 2 = 4 mohlo byť viac názorov, akoby mohla mať viac výsledkov závisiacich od svetonázoru počítajúceho.

Veľkonočné sviatky sú aj o šanci pre nás nenechať Krista na krížovej ceste samého. Ozvať sa uprostred davu kričiaceho „Ukrižuj ho!" svojím „Prepusti ho!" Dnes pod jeho krížom stojíme my - čo urobíme? Iba zopakujeme scenár jeho súčasníkov alebo napíšeme vlastný?

Miroslav Mikolášik

Miroslav Mikolášik

Bloger 
  • Počet článkov:  109
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Manžel, otec štyroch detí. Tiež poslanec Európskeho parlamentu za KDH (www.kdh.sk), predseda skupiny pre bioetiku a ľudskú dôstojnosť v jeho najväčšej frakcii Európskej ľudovej strane, bývalý veľvyslanec Slovenska v Kanade, prezident občianskeho združenia DONUM VITAE. Zoznam autorových rubrík:  RodinaĽudský životPolitikaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu