reklama

So susedmi by sme mali mať dobré vzťahy.

V utorok, 26.2., sa v Budapešti uskutočnilo rokovanie zahraničných výborov slovenského a maďarského parlamentu.Vždy, keď prekračujem slovensko-maďarské hranice, si uvedomujem, že vstupujem v prvom rade k susedovi, potom k členovi regionálneho zoskupenia Vyšehrádska štvorka (SR, ČR, MR, PR) a napokon k členovi EÚ. Susedský rozmer je však vždy najsilnejší. V súčasných turbulentných časoch nikto nevie zaručiť, že projekt EÚ je trvalým riešením. Ale to, že Maďari a Slováci budú žiť vedľa seba ďalšie stáročia, tým si môžeme byť istí. A podľa toho by sme sa mali aj správať. Tomu by sme mali prispôsobiť aj naše priority.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (25)

V prvom rade by sme sa mali prestať pozerať viac dozadu, ako dopredu. Ak sa budeme pozerať viac dozadu, môžeme pozabudnúť, že iní formujú budúcu tvár Európy a my sa zrazu ocitneme mimo jej jadra, alebo na jej okraji, či - nebodaj - aj mimo EÚ. Pozerať sa viac dopredu ako dozadu pritom neznamená, že netreba vyriešiť to, čo nás zaťažuje.

Aktuálne je to otázka udeľovania maďarského občianstva Slovákom, nežijúcim v Maďarsku, ale na Slovensku, z druhej strany je to odoberanie slovenského občianstva Slovákom, žijúcim na Slovensku, ak požiadajú o občianstvo MR. Najlepšie východisko z patovej situácie je, že obe strany urobia jeden krok k sebe: Slovensko pripustí, že môže jestvovať aj iný oprávnený dôvod na udelenie maďarského občianstva, ako je trvalý pobyt občana SR v MR a Maďarsko pripustí, že súčasné podmienky udeľovania maďarského občianstva Slovákom sú neprijateľne mäkké, že neraz so skutočnou väzbou občana Slovenska s Maďarskom nemajú veľa spoločného.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nie je potrebné tak veľa - treba ukázať elementárnu politickú vôľu a odvahu urobiť takýto krok z oboch strán a následne tento krok zapísať do medzištátnej zmluvy medzi SR a MR. Nepochybne by to prospelo k zníženiu napätia a zvýšeniu vzájomnej dôvery, ktorá je potrebná na intenzívnejšiu regionálnu spoluprácu, ako i spoluprácu v rámci EÚ. Tam sú naše postoje neraz veľmi blízke, ale kvôli minulosti aj málo vzájomne využívané. Obe krajiny sa bránia európskej byrokracii, obe si chcú zachovať suverenitu v daňovej oblasti, sociálnom systéme i kultúrno-etických otázkach. Obidve krajiny presadzujú princíp kohézie, teda približovania sa našich krajín k tým najvyspelejším. Obe krajiny nechcú úniu transferov, v ktorej zodpovedné a neraz chudobné štáty majú doplácať na nezodpovedné a neraz bohatšie štáty. Podobne je tomu v Čechách i Poľsku. Je čas, aby sme spolupracovali omnoho tesnejšie, ako doposiaľ. Áno, je dobré, že dokážeme nachádzať spoločný záujem pri cestách, infraštruktúre a energetike. Všetko toto slúži ľuďom. Ale aby sme nezastali, myslím si, že by sme mali mať ambíciu ísť ďalej. Aby naša spolupráca bola intenzívna aj v politickej oblasti. Aby sme nečakali vždy iba na to, čo povie Berlín alebo Paríž, prípadne spolu nadávali na Brusel, ale aby sme sami nastoľovali aj vážne politické témy a ponúkali ich riešenia. Aby sme spolu presadzovali nielen naše záujmy, ale aj naše "videnie sveta". Zdolanie fašizmu, komunizmu, vyše 20 rokov reforiem, ale aj veľkosť zoskupenia krajín V 4 nás k tomu plne oprávňujú a kvalifikujú.

Mikuláš Dzurinda

Mikuláš Dzurinda

Bloger 
  • Počet článkov:  24
  •  | 
  • Páči sa:  1x

politik, maratónec Zoznam autorových rubrík:  Domáca politikaZahraničná politikaEkonomikaNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu