reklama

Aká cesta vedie k záchrane?

Každý hokejový fanúšik na Slovensku si dobre uvedomuje, aká dôležitá je práve prebiehajúca extraligová sezóna 2009/2010.Netreba to bližšie špecifikovať, karty sú dávno rozdané, hra sa začala.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Jedným z viacerých kandidátov na zostup z najvyššej súťaže je aj extraligový celok z Liptovského Mikuláša, ktorý okupuje až poslednú priečku celého extraligového peletónu. Táto nešťastná séria sa s Liptákmi tiahne už takmer mesiac a pol, dôležité body unikajú práve v období, keď sa bude lámať chlieb.

Zďaleka a možno práve najväčšou slabinou hokejistov v červených dresoch je strelecká mizéria a skutočne slabá efektivita pri presilových hrách. „Šance si vypracujeme, no nedávame góly.“povedal pre hokej.sk po jednom z prehratých stretnutí stredný útočník Martin Tomášek.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu


Čas hrá nezastaviteľnú hru najmä s trojicou tímov, ktoré sa potýkajú s veľkými problémami a len „zubami – nechtami“ bojujú o extraligovú príslušnosť.

Táto namočená trojka je nasledovná – MsHK Žilina, HK Spišská Nová Ves a MHk 32 Liptovský Mikuláš.

Všetky tímy od seba delia len minimálne bodové straty, veď posúďte sami -

Poradie Počet zápasov Klub Body

10. MsHK Žilina 45

11.HK Spišská N.V 40

12. MHk 32 Lipt. Mikuláš 40

Do konca základnej časti ostáva už len 9 kôl. Práve týchto 9 zápasov rozhodne, akú finálnu podobu bude mať tabuľka hokejovej Slovnaft Extraligy po základnej časti.

Posledné dva tímy sa automaticky stanú zostupujúcimi celkami – klesnú o súťaž nižšie a na budúci rok budú bojovať v dueloch 1. Slovenskej hokejovej ligy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Desiaty celok po základnej časti bude naopak musieť svoju extraligovú príslušnosť obhajovať v baráži, kde sa stretne s víťazom prvej ligy. Kto to nakoniec bude?

Jasné je len jedno – zostúpiť môže jeden z dlhoročných extraligistov, do boja o záchranu sú už istotne namočení hokejisti Žiliny aj Liptovského Mikuláša.

Z problémov sa v hodine dvanástej vysekali Trenčania, hoci stať sa môže ešte hocičo.

Zostup žltočervených vojakov z Trenčína by výsledkovo nehovoril o prekvapení, skôr by to bol šok pre verných fanúšikov a z hľadiska toho, že práve Dukla právom patrí nielen k najúspešnejším slovenským hokejovým klubom, ale odchovala množstvo hráčov svetového kalibra a neodmysliteľne patrí do slovenskej najvyššej súťaže.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V posledných rokoch hokejovo čoraz stabilnejšia Žilina stihla za pomerne krátky čas svojho pôsobenia v najvyššej súťaži získať aj majstrovský titul. Dnes je však tento klub v úplne opačnej pozícii a „vlci“ budú mať ešte čo robiť, aby dokázali pre hŕstku stále verných fanúšikov udržať mužský hokej na tej najprofesionálnejšej úrovni.

Obrovské sklamanie by rovnako prežili aj na Liptove, kde domáci celok patrí ku klasickému inventáru hokejovej extraligy, klub má dlhoročnú históriu, no a v posledných rokoch zaznamenal menší progres.

Nech vypadne ktorýkoľvek z nich, bude to skôr prekvapením a obrovským sklamaním pre fanúšikov toho či oného tímu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vo finálnom zúčtovaní svoju kožu určite ľahko nepredá ani nováčik zo Spišskej Novej Vsi. Spišiaci sa do extraligy vrátili po dlhoročnej odmlke len tento rok, priaznivci ľadového športu z východu Slovenska určite budú mohutne hnať svojich vpred.

Ako Liptákovi mi rozhodne nie je ľahostajný ďalší osud hokeja – ktorý je v centre Liptova dlhoročným fenoménom a športom číslo jedna. Aká cesta však vedie k záchrane?

Desiate miesto po základnej časti bude pre kohokoľvek z „namočenej trojky“ rovné majstrovskému titulu. Baráž s víťazom nižšej súťaže by nemala byť pre extraligový celok problém. Problém však spočíva niekde inde – ako sa k nej dopracovať.

Mužstvo Liptovského Mikuláša len prednedávnom vymenilo trénerskú dvojicu – Jána Šterbáka a Pavla Paukovčeka nahradil na mieste lodivoda Ladislav Spišiak.

Podobnou obmenou trénerov prešiel tento tím už na začiatku súťaže, znovu sa zmenil herný aj taktický plán, čo so sebou nie vždy prináša vytúžene ovocie.

Osud liptovsko – mikulášskeho hokeja však nie je ľahostajný ani mestu, ktoré má v klube najväčší podiel a rovnako tak nepopierateľne veľké zásluhy na očistení značky MHk 32.

Mesto Liptovský Mikuláš sa už tri roky snaží dať do poriadku staré hriechy v hokejovom klube, čo sa nám aj čiastočne darí. Boli sme nútení stať sa najprv polovičnými a potom 100 percentnými akcionármi Mestského hokejového klubu. Prevzali sme tým aj zodpovednosť za vytváranie vhodných materiálnych a finančných podmienok pre hráčov, trénerov aj realizačný tím. Máme stále záujem zachovať extraligový hokej – túto významnú mikulášsku športovú hodnotu. Hokeju venujeme pomerne veľkú čiastku z mestského rozpočtu a verte, že nie každý poslanec, či občan mesta, je nadšený tým, že mesto prispieva na hokej. Hráči majú vytvorené zodpovedajúce podmienky. Ich výsledky v tomto ročníku hokejovej Slovnaft extraligy sú pre mňa teda veľkým sklamaním.“ povedal v jednom z najaktuálnejších rozhovorov pre mesačník Mikulášský spravodaj primátor mesta Ján Blcháč.

Aj jeho slová naznačujú, že niečo vo vnútri tohto klubu nie je v poriadku. Tím sa síce pred sezónou oslabil, stále však ostali tie najzvučnejšie mená. Navyše teraz, tesne pred koncom vrcholiacej základnej časti to boli práve Liptáci, kto svoj káder najviac posilňoval. Do klubu z mesta spod Západných Tatier medzi inými prišiel aj český legionár David Moravec, útočník so skúsenosťami aj zo zámorskej NHL a strelec pamätného zlatého gólu na Majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v roku 2001. Už v prvom zápase, ktorý za Mikulášanov odohral, sa naplno prejavili jeho nesporné skúsenosti a herný prehľad. Spomínaný zápas bol napokon prvým krôčkom k záchrane, keď Liptáci dokázali na domácom ľade vo výbornej atmosfére podporenej oboma fanúšikovskými základňami, zdolať kamzíkov z Popradu výsledkom 5:3.

Obrázok blogu

Liptáci v súboji s Popradom

Obrázok blogu

David Moravec

Zlepšenie hernej taktiky s príchodom trénera odhodlaného doviesť „Ešku“ aspoň do baráže, či podporenie vnútornej morálky návratom skúseného útočníka Jána Cibuľu na ľad, preukázali Liptáci aj v ďalšom stretnutí, keď do posledných minút trápili Slovan na jeho vlastnom ľade. Nezvládli však samotný záver a preto sa domov porúčali bez bodu, síce po slušnom výkone ale s konečným výsledkom 3:5.

Liptákov v najbližšom období čaká veľká výzva – posledná šanca zabojovať a zachrániť extraligový hokej v Liptovskom Mikuláši. Žreb sútaže však naznačuje veľkú šancu – až 4 domáce stretnutia, ktoré ešte ostávajú do základnej časti, odohrajú Mikulášania proti tým najprijateľnejším súperom – na začiatok ich čaká ťažká skúška s hokejistami Zvolena, potom však nasledujú priame súboje o konečné umiestnenie – Trenčín, Spišská Nová Ves a Žilina.

Matematika hovorí jasnou rečou – najlepšou východiskovou situáciou pre Liptákov je naplno bodovať vo všetkých ostávajúcich domácich stretnutiach!

Obrázok blogu

Zápas so Zvolenom rozhodne nechceme prehrať. Rozdiel medzi nami a Žilinou je 5 bodov, čo síce nie je veľa, ale v prípade prehry v tomto najbližšom domácom zápase to bude možno ešte viac. Zdolať doma Zvolen je pre nás povinnosť.“ povedal tréner MHk 32 Ladislav Spišiak a svoje burcujúce slová doplnil nasledovne:

Už je takmer isté že sa rozhodne medzi trojicou Spišská Nová Ves, Žilina a Liptovský Mikuláš. Z krokov vedenia nášho klubu však cítiť, že robia pre udržanie hokeja v najvyššej súťaži maximum – príchod hráča kalibru Davida Moravca, či dvojitá zmena na trénerskej lavičke tomu jasne naznačuje."


Len prednedávnom sa na svetlo verejnosti dostala šokujúca správa priamo z tímu Liptovského Mikuláša.

Obrázok blogu

Čoskoro 41 ročný kapitán mužstva, najväčšia osobnosť v kabíne – útočník Juraj Halaj - vážne ochorel a predčasne tak musel skoncovať s aktívnou činnosťou. Už počas sezóny bolo na ňom badať slabú kondíciu, nedarilo sa mu nadviazať na perfektné výkony z minulého ročníka, ktorý bol pre Liptákov najúspešnejší v doterajšom pôsobení v slovenskej hokejovej extralige.

Táto správa nebola šokom len pre kabínu, ale rozhodne pre celé mesto. Atmosféru v šatni to určite narušilo, ale hádam táto zlá novina dokáže hráčov ešte viac utužiť, aby zabojovali nielen za klub, ale aj za neho samotného. Rozhodne najdôležitejšie teraz je, aby sa Juraj Halaj dokázal uzdraviť, no a jeho kamaráti s tímu MHk 32 by ho mohli potešiť aspoň záchranou klubu v extralige, ktorá je jedinou úspešnou variantou zakončenia tejto nepodarenej sezóny. A rovnako by tak potešili aj nás, verných fanúšikov hokejistov v červeno-modrých dresoch.


Milan Banáš

Milan Banáš

Bloger 
  • Počet článkov:  129
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Ak chceš vedieť aký som - spoznaj ma. Ak chceš vedieť ako píšem - čítaj ma :) Čo viac dodať? Som začínajúci autor z Liptovského Mikuláša. Zoznam autorových rubrík:  Liptovský MikulášÚvahaThe GameFilmyHokejVyjednávačZáhadyLegendyPoviedkaSpektrumSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu