reklama

Mikulášský hokej na začiatku novej cesty

Minulý ročník najvyššej slovenskej hokejovej ligy sa niesol pre Liptovskomikulášský hokej v znamení tých najhorších správ. Klub nedokázal zmazať všetky svoje vnútorné problémy, hráči nedokázali nadviazať na svoju predošlú, mimoriadne úspešnú sezónu. Nakoniec všetko dopadlo najhoršie. A teraz visí nad celou ďalšou budúcnosťou tohto tradičného hokejového klubu nejeden veľký otáznik.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)




S novým realizačným tímom, s novými hráčmi a hlavne s novým, poriadne omladeným hráčskym kádrom, vstupuje hokejový klub zo srdca Liptova do nového hokejového ročníka. A aby tých „novotín“ nebolo málo, vstupuje do nových, doteraz celkom neznámych ligových vôd. Ale s akými ambíciami?
Od vzniku samostatnej najvyššej slovenskej hokejovej ligy nechýbali hokejisti Liptovského Mikuláša ani v jednom jej súťažnom ročníku. S menšími i väčšími problémami sa vždy nakoniec s odretými ušami a s patričnou cťou dokázali pobiť o svoje miesto a potešiť svojich verných fanúšikov. To, čo sa spočiatku začalo zdať ako nová, lepšia cesta pre náš klub, sa nakoniec ukázalo ako veľký a rýchly vstup do samotného suterénu. Sny razom zhoreli, pre mnohých verných hokej v Mikuláši dospel k svojmu pomalému koncu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


V Liptovskom Mikuláši sa vždy rodili veľké hokejové talenty. Nebol snáď rok, čo by z našich farieb nevzišiel aspoň jeden kvalitný hráč so schopnosťou presadiť sa v tých najlepších ligových celkoch aj v zahraničí. Spomínať hráčov, ktorí spravili nášmu klubu aj mestu nielen v našich končinách skvelé meno, by bolo skutočne zbytočné. Poznajú ich snáď všade, kde hokej skutočne niečo znamená. No na to, čo znamená tento nádherný šport pre jeho priaznivcov v Liptovskom Mikuláši, sa koncom minulého súťažného ročníka asi zabudlo. Nie asi, ale žiaľ určite.


Mhk 32 Liptovský Mikuláš zostúpil do prvej ligy. Skončil na úplne poslednom mieste, obrovské trápenie sa skončilo. Symbolický kar na poslednom domácom zápase, ktorý zorganizovali členovia fanklubu, nebol len iróniou. Bolo to zúfalé vyjadrenie pocitov, ktoré cítilo tisíce srdcí, ktoré dovtedy bili bezvýhradne pre svoju hokejovú „Ešku“.
Je asi zbytočné donekonečna špekulovať nad tým, kto je hlavným vinníkom tejto potupy dobrého mena mikulášskeho hokeja. Teraz je skôr na mieste klásť si otázky typu – čo ďalej?
S celkom novým tímom a cieľmi vstúpili naši do letnej prípravy. Mená súperov v prípravnej fáze nezneli dvakrát atraktívne. Väčšinou šlo o celky, ktoré sa buď stanú našimi novými súpermi v 1. hokejovej lige alebo také, ktoré patria skôr do béčkovej výkonnostnej kategórie. Čo však naša sila? Minulý rok tvorili základ nášho mužstva českí hráči. Skúsenosti, ktoré s nimi odišli, ale aj s mnohými ďalšími, sa vedeniu klubu musí podariť nahradiť vlastnou, mladou krvou. Aký však vedie recept na to zahrať veľa dobrej muziky za málo peňazí?
V Liptovskom Mikuláši sa vždy spoliehalo na mládežnícke celky. Pravidelne patria naše žiacke mužstvá k tomu najlepšiemu, čo sa v slovenských hokejových končinách dá nájsť. Najväčším problémom sú však znova finančné prostriedky, ktorých v našom regióne nie je veľa, ale rozhodne by sa s nimi dalo naložiť aj lepšie, ako to doteraz robili miestni funkcionári. Tento ročník sa budeme musieť spoliehať na mladých hráčov – niektorí z nich dokonca môžu ešte nastupovať v dorasteneckom mužstve a nemajú s mužským hokejom priveľa skúseností. Ani v prvej lige nás však súperi nebudú šetriť. Všetko už ukázali práve prípravné zápasy, ktoré poukázali na všetky rezervy nášho celku aj nie práve najpohľadnejší hokej, akým sa zrejme budeme musieť prezentovať v súťaži. To, že Liptovský Mikuláš účinkoval dlhé roky vo vyššej kategórii, vopred neznamená, že budeme patriť k favoritom. Aj keď sme papierovo jeden z trojice či štvorice tímov, ktoré sa pobijú o víťazstvo v lige a postup do baráže o extraligu, nič z toho sa nakoniec nemusí stať.
V prípravných stretnutiach sme neukázali ani z polovice to, čo budeme musieť dokázať na to, aby sme sa mohli pobiť o návrat do extraligy. Za najväčšiu slabinu pokladám rozhodne defenzívnu činnosť, keďže obaja naši brankári za posledné roky strávili väčšinu súťažných zápasov len v pozícii náhradníkov, niekedy dokonca ako trojky mužstva. Obrana ale aj útok je zložená z mladíkov, len mierne doplnená skúsenejšími hráčmi, ktorí však nikdy nepatrili medzi ťahúňov niekdajšieho extraligového mužstva. Každý jeden z nich bude musieť dostať na ľadovej ploche zo seba aspoň raz toľko, čo doteraz predviedol snáď počas celej svojej kariéry. A aj keď sa moje slová môžu niekomu zdať až moc kritické či prehnané, z hľadiska dlhoročného sledovania výkonov toho či oného hráča, si za svojimi slovami pevne stojím.

Zhrnutie letnej prípravy Mhk 32 Liptovský Mikuláš:

MHk 32 L. Mikuláš - HK S.N.Ves 2:3
Góly: 5. T. Devečka (Bartík), 28. Pleva (J. Kokavec, P. Lištiak) - 21. Grendel (Lemešani), 47. Belluš, 51. Hübler (Farkašovský, Heizer)

MHk 32 Liptovský Mikuláš - HK Trnava 2:4 (0:1, 2:2, 0:1)
Góly: 26. Kovaľ (Pajong), 34. Pleva (Roháč, Legerský) - 19. Reho (Benedik), 23. J. Bohunický (Zachar), 31. Schavel (A. Čavrk, D. Schmidt), 49. Hutár (Ďuriš, Čunderlík)

MHk 32 Liptovský Mikuláš - Unia Oswiečim 2:3 (1:0, 0:1, 1:2)
Góly: 7. Kovaľ, 45. Ďurný
Lipt. Mikuláš: Palko (Uličný) - Lištiak, Hyben, Kadlubiak, T. Devečka, Kokavec, M. Bača, Petran, Fiala - Roháč, Pleva, Legersksý - Oravec, Bartík, Ďurný - Kadura, Kuric, Pajong - Mravec, Kovaľ, Budaj

MHk 32 Lipt. Mikuláš - Slovensko 20 2:3 sn
Góly: 30. Roháč (P. Lištiak), 57. Legerský (Mravec) - 17. Kozák (Obuch, Hrnka), 36. Preisinger

10. ročník Spišského pohára
25.8.2010
Miškolc - MHk 32 Liptovský Mikuláš 7:6psn (2:1,2:2,2:3-1:0)
Góly: Mravec, Bartík, Ďurný, Kovaľ, Kuric, M. Bača

10. ročník Spišského pohára
26.8.2010
MHk 32 Liptovský Mikuláš - HC Prešov 07 3:0 (1:0,1:0,1:0)
Góly: Mravec 2, Oravec

10. ročník Spišského pohára
27.8.2010
HK S. N. Ves - MHk 32 Liptovský Mikuláš 1:2 psn (0:1,0:0,1:0 - 0:1)
Góly: Roháč, rozhod. samostatný nájazd T. Devečka

MHk 32 Lipt. Mikuláš - HK Brezno 6:0 (3:0, 3:0, 0:0)
Góly: 11. Mravec (Oravec), 13. Oravec (Mravec), 17. Kadura (P. Lištiak, Kovaľ), 35. Legerský (Bača, T. Devečka), 35. Kovaľ (P. Lištiak), 40. M. Bača

Čo dodať na záver?
Pol roka po skončení extraligovej sezóny som mal stále negatívne pocity a nechuť k hokeju. Šport, ktorý bol od detstva mojím životom, ma odrazu akosi prestal zaujímať. Nechuť, trpké spomienky, to nešlo len tak zahodiť za hlavu. A teraz, dva dni pred štartom nového súťažného ročníka pre mňa ako diváka neznámej 1. hokejovej ligy, sa znova neskutočne teším. A v kútiku duše dúfam a tajne snívam o tom, aby sa to tým chalanom podarilo. Aby oprášili niekdajšie úspechy nášho hokeja a aby ho konečne dostali z týchto sračiek tam, kde si skutočne zaslúži – do sŕdc mladých chlapcov a dievčat snívajúcich svoje sny, do dojatých očí verných fanúšikov. Nech znovu ožijú červené ochozy našej starej kôlničky, nech sa znova nadýchnem a cítim to, čo som cítil kedysi. Eška do toho!

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu
Milan Banáš

Milan Banáš

Bloger 
  • Počet článkov:  129
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Ak chceš vedieť aký som - spoznaj ma. Ak chceš vedieť ako píšem - čítaj ma :) Čo viac dodať? Som začínajúci autor z Liptovského Mikuláša. Zoznam autorových rubrík:  Liptovský MikulášÚvahaThe GameFilmyHokejVyjednávačZáhadyLegendyPoviedkaSpektrumSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu