reklama

Ako premeniť small talk na zmysluplnú konverzáciu?

Väčšina introvertov a nielen introvertov doslova neznáša small talky. Aj vám sa už určite stalo, že ste sa stretli so susedom v autobuse, nemali ste si čo povedať, a tak ste sa neisto rozprávali o počasí a cítili ste sa trápne.

Ako premeniť small talk na zmysluplnú konverzáciu?
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Náhodné a nechcené rozhovory s menej známymi ľuďmi vedia byť poriadne nepríjemné. Každý si v takej chvíli praje, aby to skončilo. Mohli by ste sa bez slova vypariť, ale to by bolo ešte trápnejšie ako small talk bez zmyslu. Ako premeniť small talk na duchaplný a uvoľnený rozhovor

Vžite sa do rozhovoru hneď na začiatku

Ak sa niekto s vami začne spontánne rozprávať, snažte sa vyhnúť dlhým pauzám, neistému tónu hlasu a uhýbaniu pohľadu. Buďte priateľskí, usmejte sa a dajte najavo svoje sebavedomie. Klaďte druhej strane zmysluplné otázky, pozorne počúvajte a odpovedajte čo najviac úprimne. Jednoducho buďte sami sebou, ukážte svoju vľúdnosť a charizmu. Nikdy neviete, či z obyčajného small talku nevznikne skvelý rozhovor a priateľstvo.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Klaďte zaujímavé otázky

Pri small talkoch zvyčajne padajú otázky typu „Ako sa máš?” na ktoré človek obvykle odpovie „Fajn”. Následne sa konverzácia zasekne a okolím sa šíri trápne ticho. Práve rutinné otázky sú dôvodom, prečo nemá rozhovor vývoj. Aby bol small talk zaujímavejší, položte otázky, ktoré budú viesť k ďalším otázkam. Ak počas konverzácie cítite, že upadá, položte viac zaujímavých otázok. Úspech zaručený. 

Požiadajte o radu

Požiadanie o radu na určitý problém bude mať skvelý dopad na priebeh rozhovoru. Dôvodom je, že ľudia radi rozprávajú o svojich názoroch a skúsenostiach. Taktiež existujú psychologické štúdie, ktoré hovoria o tom, že rozprávanie o sebe vytvára príjemné pocity a aktivujú mozgové centrá, ktoré sa aktivujú pri konzumácii chutného jedla, braní drog alebo pri sexe. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zabudnite na telefón

Štúdia z roku 2014 hovorí o tom, ako používanie telefónu môže zničiť komunikáciu. Ukázalo sa, že konverzácia s telefónom bola menej naplňujúca ako konverzácia, počas ktorej sa nikto nepozeral do telefónu. Možno sa vám už stalo, že ste chceli prebrať tému, ktorá vás zaujíma a druhá strana si namiesto pozorného počúvania s niekým smskovala. Ak náhodou očakávate dôležitú správu od šéfa, upozornite na to vášho známeho. Aspoň si nebudú myslieť, že bezhlavo scrollujete na Instagrame. 

Ukážte, že chcete v rozhovore pokračovať (ak to tak je)

Dôležitým princípom zmysluplnej konverzácie je pôsobiť skutočne zaujato. Small talk bude len taký malý, aká je vaša fantázia a otvorenosť novým témam. Otvorte sa, buďte svojskí, hovorte svoje názory a vytvoríte príležitosť na zaujímavý rozhovor. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nezúfajte, ak to nevyjde

Nemôžete sa páčiť každému a vždy sa nájde niekto, kto s vami nebude súhlasiť. Majte na pamäti to, že je to normálne a proste niekedy sa z rozhovoru stane trápny a ničnehovoriaci small talk. V takej situácii je najlepšie to nesiliť a ukončiť. Môžete si vymyslieť, že sa niekam ponáhľate a druhá strana to určite pochopí. 

Milan Tkáč

Milan Tkáč

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  24x

Podnikateľ a kouč, školiteľ osobného rozvoja a predaja. Zakladateľ spoločnosti FIN4YOU a autor knihy Coach. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu