reklama

Spoznajte možné príčiny náladovosti a zmeňte to

Často vás ľudia upozorňujú na vašu priveľkú náladovosť? Nie každý je stabilný a dokáže ovládať svoje emócie.

Spoznajte možné príčiny náladovosti a zmeňte to
Milan Tkáč
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Dobrou správou je, že dá sa pracovať na tom, aby náladoví ľudia dokázali ovládať svoje myšlienky a pocity...aj keď je to často naopak. Ak vás ľudia zvyknú upozorňovať na časté zmeny nálad, zistite, čo môže byť spúšťačom. 

Často si doprajete sladké

Hovorí sa, že cukor je biely jed. Očividne nielen pre naše telo, ale aj psychiku. Sladkosti a všeobecne nezdravá strava výrazne vplývajú na mozog a duševné zdravie. Možno trpíte závislosťou na cukre - ten pôsobí podobne ako drogy či alkohol. Stačí, že sa vo vašom živote vyskytne istý problém či nedorozumenie a máte potrebu to zajesť čokoládou alebo zákuskom. Takýmto spôsobom krátkodobo uspokojíte svoje centrum potešenia mozgu. Je tu ale veľký háčik. S poklesom cukru sa nakoniec dostanete tam, kde ste boli - cítite sa mrzuto, frustrovane, alebo vás ovládne hnev. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aké je riešenie? Možno vás nepotešíme, ale mali by ste odstrániť cukor zo svojho jedálnička. Namiesto neho konzumujte potraviny bohaté na živiny, ideálna je tmavá listová zelenina, ktorá dodá mozgu potrebnú energiu. Po psychickej stránke sa budete cítiť vyrovnane a ľahšie. 

Alkohol je váš (skoro) najlepší priateľ

Piatkové hýrenie je skvelé na odreagovanie, pokiaľ sa nestane rutinou. Ak bývate náladový, zamyslite sa nad tým, koľko alkoholu zvyknete vypiť. Deň-dva po divokej párty sa môžete cítiť unavene až úzkostne. Alkohol vo vás pracuje podobne ako cukor - najskôr cítite eufóriu, zvýši sa hladina serotonínu a následne padáte ako na húsenkovej dráhe. Toto platí aj u ľudí, ktorí si radi doprajú iné drogy, no veríme, že to nie je váš prípad.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zanedbávate kvalitný spánok

Ako ste si mohli všimnúť v našich dávnejších článkoch, nedostatok spánku skutočne ovplyvňuje rôzne oblasti života, ktoré sa následne rúcajú ako domček z kariet. Jednou z vecí je to, že nedostatok spánku spôsobuje nevrlosť, podráždenosť a vyčerpanie. Ak spíte málo, zvyknú vás vytočiť úplné maličkosti. Teda ak trpíte častými zmenami nálad, pozrite sa na váš spánok. Je kvalitný a dostatočne dlhý? Ak nie, popracujte na tom a každý večer sa snažte ísť spať približne v rovnakú hodinu.

Necítite sa fyzicky dobre

Medzi príčiny častých zmien nálad patrí aj zlé fyzické zdravie. Horúčka či rôzne bolesti vedia poriadne zamávať s ľudskou psychikou. Choroba spôsobuje únavu, nechuť do jedla či dehydratáciu. Snažte sa pre svoje zdravie robiť čo najviac a udržiavajte sa v dobrej fyzickej kondícii

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Trávite veľa času s negatívne naladenými ľuďmi

„S kým si, taký si”. Ak trávite veľa času s ľuďmi, ktorí vám odčerpávajú energiu, môže vám to ublížiť. Netvrdíme, že ich máte odstrihnúť a nikdy viac nekontaktovať. Dajte si však záležať na tom, aby ste sa obklopili ľuďmi, ktorí vás pozdvihnú, podporia a nastavia na pozitívne myslenie. Ak nikoho takého zatiaľ nemáte, obráťte sa na profesionálov (kouč, mentor, terapeut, psychológ). Možností je veľa. 

Čo robíte vy pre to, aby ste sa cítili vyrovnane a pokojne? Pamätajte, že s náladovosťou sa dá pracovať, stačí len zmeniť isté návyky. Veríme, že v tom už máte jasnejšie. Pamätajte ale, že zmeny nálad môžu byť tiež príčinou vážnejších psychických porúch, ktoré treba riešiť s odborníkom. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Milan Tkáč

Milan Tkáč

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  24x

Podnikateľ a kouč, školiteľ osobného rozvoja a predaja. Zakladateľ spoločnosti FIN4YOU a autor knihy Coach. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu