Dnes sa budú piecť beleše!

Keď sme opätovne rozbiehali klub na našej škole, boli sme často zarazení, ako málo poznajú romácke decká vlastnú kultúru. Z mobilov znel Rytmus a Tina, označenie Róm takmer vôbec nepoužívali a cigán bola medzi nimi nadávka, ktorá sa spájala skôr s prívlastkami ako špinavý či hlúpy. Niečo také ako rómska vlajka alebo rómska hymna im bolo úplne cudzie. Rozhodli sme sa preto spraviť niekoľko stretnutí, kde si spoločne vysvetlíme ako a kedy prišli Rómovia do Európy, namaľujeme si spoločne vlajku a vysvetlíme si význam symbolov, ktoré ju tvoria. No a samozrejme, upečieme si spoločne jednoduchú maškrtu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)
Miladka s belešom - nedám :-)
Miladka s belešom - nedám :-) (zdroj: Miloš Ondrášik)

Renko stojí pred školou, prešľapuje z nohy na nohu a tuho stíska veľkú žltú futbalovú loptu. Na ufúľanom tričku sa vynímajú dvaja Šmolkovia, ktorí mi pripomínajú niekdajšie časy zagebrených tričiek a rozbitých kolien. S nikým, kto vychádza zo školy sa nerozpráva len napäto postáva pod schodkami a nakúka skrz zasklené dvere dovnútra. Čaká Martinka, svojho, už školopovinného, staršieho brata. Väčšinou Martinko príde a spolu odídu domov, ale dnes tomu tak nie je. Dnes sa budú piecť beleše...

Obrázok blogu

**********

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najznámejším a najtypickejším jedlom pre Rómov sú góje - vyčistené hrubé bravčové črevo naplnené strúhanými zemiakmi, príležitostne zmiešané s krupicou či kukuričnou múkou a dochutené cibuľou, cesnakom a koreninami. Vidiac tváre deciek, po návrhu či by sme si nespravili góje, som rýchlo od tohto nápadu upustil. Pravdu povediac, počnúc držkovou - končiac gójami, nie som ani ja prívržencom gastronómie vnútorností. Napokon, je to náročné na prípravu a my sme potrebovali spraviť niečo jednoduché, ľahko realizovateľné pre všetky decká. Našťastie som si spomenul na jednu medzinárodnú výmenu, na ktorej sme robili báleše. Decká, ktoré vedeli o čom hovorím ma poopravili, že to nie sú žiadne báleše, ale beleše. Na internete som neskôr objavil dokonca označenie marikľa.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Beleše sú veľmi obľúbené posúchy, ktoré sa hodia najmä na zajedanie mastnejších jedál, ale sú fantastické aj ako predjedlo alebo ako maškrta. Príprava je úplne jednoduchá. Múka sa zmieša s vodou, pridá sa soľ a štipka sódy bikarbóny. Cesto musí byť trošku redšie. Po vymiesení ho rozvaľkáme a rozdelíme na viacero častí, najlepšie kruhov s polomerom cca 10 centimetrov. Následne ho opekáme na horúcej platni alebo na panvici v oleji. Potom osolíme alebo ocukríme, prípadne môžeme natrieť maslom.

Obrázok blogu

Aby sme prácu deckám trochu oživili, priniesli sme aj potravinárske farbivo, takže sme mali beleše viacerých farieb a ujalo sa aj niekoľko pekných umeleckých nápadov. Nevydržali však dlho :- )

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Decká sa najprv okúňali, ale v momente ako bolo cesto pripravené sa všetci pustili do vaľkania cesta a pečenia. Úplne ich to pohltilo a behom necelej hodinky na stole vyrástli dve misky nakopené belešmi rôznych tvarov, farieb, veľkostí a chutí.

K belešom sa najviac hodí čaj a keďže všetci boli naplno zaujatý prácou, do práce sa zapojili všetci od najstarších po najmladších.

Obrázok blogu

Decká si po práci pekne upratali a vyvetrali školskú kuchyňu od dymu z niekoľkých nepodarených spálených belešov. Zaniesli sme pár aj riaditeľovi, ktorý sa začudovanie hladiac na zelené kusy radšej uistil otázkou: „Neotrávim sa z toho?" Našťastie mu chutilo a decká boli veľmi radi, že sa mohli realizovať aj takýmto spôsobom. Veď ako hovorí rómske príslovie: „Peniaze ti môžu ukradnúť, ale to, čo si sa naučil, ti nikto nevezme."

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Na záver som pomohol malému Renkovi, ktorý prejavil veľký záujem o fotografovanie, spraviť pár fotiek. Baby sa chceli fotiť asi najviac zatiaľ čo Majo ma upozornil, že nemám právo uverejniť žiadnu jeho fotku tváre. Tak vám aspoň prezradím, že tá ruka držiaca usmievajúci sa nakusnutý posúch je jeho.

Postoje a výrazy tváre hodné nejednej dievčine v najhlbších vodách puberty :-)

Obrázok blogu

A na záver vám Renko všetkým odkazuje: "Panvica sa po spáuených sakuamentsky ťažko umýva!"

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Dúfam, že do klubu začne chodiť čoraz viac deciek a zažijeme spolu ešte kopec ďalšej zábavy...

Obrázok blogu
Miloš Ondrášik

Miloš Ondrášik

Bloger 
  • Počet článkov:  65
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Life Begins At The End Of Your Comfort Zone. No shit, no roses... Zoznam autorových rubrík:  Lucinov stĺpčekThoughts cant help thinking.Hroznový cukorSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

226 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu