reklama

Trombóza.

Diagnostikovali vám trombózu? Aj vás táto diagnóza zasiahla ako blesk z jasného neba? Nefajčíte, nepijete alkohol, nie ste obézni, ste mladý človek ? Možno Vám pomôžu informácie v tomto článku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

Rozhodla som sa hneď na úvod opísať vám príklad z praxe. Teórie je vždy veľa a aby som viac priblížila informácie obyčajným ľuďom , myslím si, že by bolo dobré vždy pri mojich témach opísať nejaký príklad z praxe. Tých príkladov by bolo samozrejme mnoho. V medicíne nie je nič univerzálne. Každý prípad je iný , ale predsa niektoré zákonitosti platia všeobecne. Vyberiem za všetky prípady tento:

Pán asi 55 ročný bol na dovolenke v Chorvátsku. Na diaľnici dlhšie stál autom v zápche. Je samozrejme jedno, či tam bola havária, alebo skrátka hustá premávka. Jasne, že bola aj poriadna horúčava. Tento pán asi po 2 týždňoch po príchode z dovolenky začal mať čudné bolesti v oblasti pravého lýtka. Akoby ho niečo ťahalo v tom lýtku. Mal to lýtko aj trochu opuchnuté. Len nevedel, či to nemá aj z bicyklovania, lebo tiež rád bicykloval a chodil na rôzne túry, skrátka snažil sa športovať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Inak bol zdravý, doteraz sa na nič vážne neliečil. Nefajčil, nepije alkohol. Ani v rodine nemal nikto vážne ochorenie. Ale niečo predsa, mama zomrela na embóliu pľúc. Tak tento pán prišiel do ambulancie s týmito ťažkosťami. Ako prvé bolo treba samozrejme vylúčiť trombózu v žilách lýtka. Pretože tieto prejavy sú typickými príznakmi trombózy. Očami sa to pravdaže nedá vidieť navonok. Dá sa len z krvi vyšetriť taký parameter , ktorý signalizuje, či sa krv viac zráža, alebo nie. Tento parameter sa volá D dimery. Môže byť ale v ojedinelých prípadoch aj falošne negatívny. Ak je podozrenie na trombózu, tak tento parameter býva ako prvý zisťovaný z krvi. Môže ho dať vyšetriť aj obvodný lekár. Jeho pozitivita znamená, že treba bezpodmienečne spraviť Dopller žíl. Ešte to nemusí hneď znamenať, že trombózu máte. To je vlastne sono vyšetrenie žíl. Robí ho obyčajne cievny lekár, alebo lekár na Rtg pracovisku. Nie každý lekár má toto zariadenie, ani certifikát na to, aby tento Dopler žíl spravil. Preto, ak idete na pohotovosť v noci, či poobede, nemusí byť v službe lekár, ktorý takéto vyšetrenie robí. Ale ak je podozrenie na trombózu, tak by sa mali naordinovať injekcie na rozpustenie zrazeniny v liečebnej dávke. Nasledujúce dni už potom treba stav dovyšetrovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vrátim sa ale ku nášmu prípadu. Tento pán mal D dimery pozitívne, teda boli zvýšené. Bol odoslaný súrne na cievne vyšetrenie a tam sa potvrdila trombóza. Tak sa mu naordinovali injekcie Fraxiparin forte v liečebnej dávke. Chodil na pravidelné kontroly na cievnu ambulanciu, kde sa po určitom čase vždy kontrolovalo Doplerom , či sa už žila v lýtku spriechodnila. Obyčajne sa zrazenina rozpustí do 3 mesiacov, max. 6. U niekoho aj skôr. Tu ale nález dlho pretrvával. Pána som odoslala aj na hematológiu, kde mu vyšetrovali aj to, či nemá genetickú poruchu, kedy sa krv viac zráža. Tento stav sa volá vrodená trombofília.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zistili 2 stavy: 1. vyšší homocysteín a 2.syndróm lepivých doštičiek. Ten prvý stav sa lieči tým, že užíva pacient voľno predajnú zmes vitamínov Bevascor / je tam vitamín B12, kyselina listová a B6-teda pyridoxín/. Tento prípravok by mal užívať doživotne. Plus na stav nazvaný syndróm lepivých doštičiek by mal užívať Anopyrín/ alebo jemu podobný liek- napríklad Aspirín protect, alebo Stadapyrín/. Aj tento liek by mal užívať doživotne.

Ako to ale dopadlo u tohto pacienta? Keď sa mu Bevascor minul, prestal ho užívať. Popri Fraxiparíne užíval aj Anopyrín a zrazenina sa mu asi po 14 mesiacoch začala rozpúšťať. Medzitým si ale krv našla iné cesty, aby obišla upchaté miesto, tak vznikli bočné žily, tzv kolaterály. Nakoľko sa ale trombus, teda tá zrazenina rozpustila, tak cievny lekár Fraxiparín vysadil a doporučil užívať Vessel duo. No a ako to už býva v bežnej praxi, pán ďalej neužíval ani Anopyrín, lebo si myslel, že keď už má zrazeninu rozpustenú, tak Anopyrín už nemusí užívať. Na Bevascor už dávno zabudol. Na cievnej ambulancii sa zaoberali „len “ tým, aby Doplerom skontrolovali žilu, či tam teda nie je zrazenina. Keďže ju tam nevideli, tak logicky Fraxiparín vysadili a nahradili ho liekom Vessel duo. O výsledkoch z hematológie nevedeli.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výsledok? Pacient o pár týždňov prišiel z neurologického oddelenia s tým, že prekonal slabšiu mozgovú príhodu. Aby ste tomu lepšie rozumeli , táto mozgová príhoda bola ischemická, teda z toho, že sa malá cieva v mozgu , tentokrát nie žila, ale tepna, upchala maličkou zrazeninou. Teda znova vznikol trombus, len na inom mieste, tentokrát v mozgovej cieve. Nie teda ako predtým v lýtku.

Našťastie táto mozgová príhoda bola skutočne ľahká. Pán chodí, komunikuje, je pohyblivý. Ale myslenie je už spomalené. Viete, čo je ale zaujímavé? Ešte aj po toľkých mesiacoch a chodeniach po odborníkoch, ešte aj teraz sa ma pýta, čo to vlastne ten Bevascor je? Len teraz prišiel na to, že to nie je na predpis, ale voľno predajné.

Možno, ak by pravidelne užíval Bevascor / na ten vyšší homocysteín/ a taktiež Anopyrín, tak by nedostal žiadnu mozgovú príhodu. To by ale musel viac vnímať to, čo mu na tej hematológii povedali. Celkovo platí, že sa treba o svoje ochorenie viac zaujímať a ak už idete ku odborníkovi, sami aktívne sa zaujímajte o svoje ochorenie. Hlavne odborník by mal vedieť o danom ochorení čo najviac .

Problém dnešnej medicíny? Odborností je neúrekom, pacientov pribúda , nie je čas na vysvetľovanie . Ľudia sa o svoje ochorenie málo zaujímajú a hlavne lekárov nik nenaučil vnímať príznaky ochorenia v súvislostiach. Všetci sa spoliehame, teda lekári, aj ja, že veď pacient bol tam a tam a tam mu predsa povedali, čo treba. A samozrejme ani ja , ako všeobecný lekár, nemôžem predsa vedieť viac, ako ten odborník. Výsledok je potom nafigu.

Takže ešte vám vymenujem pár rizikových faktorov, ktoré vedú ku trombóze, či celkovo ku vzniku zrazeniny v cievach. Sami posúďte, ktorý z nich viete ovplyvniť:

-tučnota, fajčenie cigariet, pitie priveľa alkoholu, užívanie hormónov, nehýbanie sa, pripútanie na lôžko , patrí sem aj noha v sadre, pitie málo tekutín, saunovanie, kúpele v horúcej vode, dlhé sedenie s pokrčenými nohami/ lietadlo, kino, počítač, divadlo/

-hnačky a pitie málo vody, ťažšie infekčné ochorenia / napríklad aj zápal pľúc/, nádorové ochorenia hlavne v čase aktivity, či liečby chemotherapiou

-zlyhávanie srdca, únik veľa bielkovín do moču

Najdôležitejšie je ale dať si na hematológii vyšetriť vrodené trombofilné stavy. Ak má niekto z vás systémový lupus rozhodne treba dať vyšetriť aj antifosfolipidový syndróm. Vždy sa ale opýtajte čo s tým výsledkom. Čo a ako dlho užívať.

Urobte tak aj vtedy ak niekto mladý umrel v rodine a nevedelo sa na čo.Ak by vám aj povedali, že nespadáte do tzv. indikačných kritérií, že to sa vyšetriť cez poisťovňu nedá, tak sa opýtajte, čo by to stálo, ak by ste si to zaplatili.

Informácií je veľa a je ťažké urobiť zrozumiteľnú a skrátenú verziu.

Ešte niečo ku hormonálnym liekom. Je totálny nezmysel užívať hormonálne prípravky za účelom pestovania svalov, či zlepšovania športového výkonu. Tieto prípravky vedú aj závažným arytmiám, zlyhaniu srdca a tiež ku vyššej zrážanlivosti krvi. Výsledok je potom náhle úmrtie u mladého športovca. Plus sa pridruží dehydratácia po tréningoch, cestovanie lietadlom atď. Potom títo športovci chodia na pohotovosť, že sa im zle dýcha, alebo im opuchla Achilova šľacha a v skutočnosti je to trombóza žíl, či embólia pľúc. Závažné stavy, ktoré sa ani na pohotovosti nedajú vylúčiť, ale len priamo v nemocnici.

Pri antikoncepčných tabletkách je to tiež dosť riskantné, lebo dopredu sa tieto trombofilné stavy nevyšetrujú u všetkých dievčat. Takže minimálne , ak niekto v rodine umrel mladý, alebo mal trombózu, či embóliu, treba si tieto stavy dať vyšetriť. V prípade potvrdenia vrodeného trombofilného stavu sa nesmie užívať hormonálna antikoncepcia vôbec.

Ak už tieto antikoncepčné tabletky užívate , alebo užívate hormóny z dôvodov liečby rakoviny / napríklad Tamoxifen pri Ca prsníka, či prostaty/, tak sa naučte tieto príznaky embólie pľúc. Ak takéto príznaky máte, volajte záchranku. Hlavne ak ste nedávno, či pred 3-6 mesiacmi začali užívať tieto hormonálne lieky, alebo ste cestovali.

Sú to tieto prejavy, pritom nemusia byť vyjadrené všetky, stačí len jeden z nich:

-náhle sa začne zle dýchať, náhla bolesť na hrudníku/ aj vzadu, aj pod pazuchou, aj vpravo, či vľavo/, kašeľ, vykašliavanie krvi/ býva to menej často/, odpadnutie , či rozprávanie z cesty/ z nedokrvenia mozgu pri nízkom tlaku/, môže byť aj mierna teplota/ ale skôr nebýva/.

Tieto informácie môžu niekedy až zachrániť život. Niektoré príznaky totiž môžu pripomínať napríklad zápal dýchacích ciest, hlavne u mladého človeka. Ak sa nespomenie na údaj o hormonálnych liekoch, alebo o dlhšom cestovaní, tak sa na embóliu nemyslí.

Ak ste prekonali embóliu pľúc a zistili vám vrodenú genetickú poruchu v zrážaní krvi, je lepšie pokračovať v užívaní Warfarinu celý život, lebo je dosť vysoké riziko , že po vysadení injekcií Fraxiparín/ či Clexane/ , alebo po vysadení Warfarinu, dôjde opäť ku embólii pľúc a tá môže byť vždy smrteľná.

Opuchnuté lýtko , či nohu si nikdy nemasírujte a nečakajte, či to neprejde. Navštívte vždy svojho lekára. Vždy treba vylúčiť trombózu. Masírovaním sa môže kúsok zrazeniny odtrhnúť a zaniesť krvou do pľúc a tak potom vznikne embólia.

Z hľadiska vzniku trombózy a embólie je mimoriadne nebezpečené náhle vysadenie Warfarinu. Nikdy s i tento liek teda svojvoľne nevysadzujte.

Ak máte zistený menej závažný trombofilný stav, rozhodne treba pred dlhšou cestou aplikovať injekciu Fraxiparínu-preventívnu dávku. Aj pred cestou späť. Nenoste tesné oblečenie , priebežne sa prechádzajte, pite dostatok tekutín.

V tehotenstve je potrebné u týchto žien pichať Fraxiparín , alebo podľa diagnózy užívať Anopyrín. Tak sa zabráni potratom . Takže trombofilné stavy by mali byť vyšetrené aj v prípade, ak žena opakovane potratila, alebo teda ak sa chystá na umelé oplodnenie. Môže to byť aj príčinou neplodnosti. Ak by tento stav žena mala a aj by sa jej umelým oplodnením podarilo otehotnieť, tak by mohla dieťatko potratiť, ak by tieto lieky neužívala. Alebo Bevascor v prípade, ak by mala zvýšený homocysteín. To sa tiež nedá zovšeobecniť, vždy záleží na konkrétnom človeku, jeho konkrétnych vyšetreniach a výsledkoch.

Na záver ešte jedna rada. Infekcia Helicobacterom pylori a tiež parazity tiež vedia zvýšiť zrážanie krvi. Taktiež ochorenie zvané celiakia . Myslite teda so svojim lekárom aj na tieto stavy. Parazity je najlepšie preliečiť, ak ste v styku so zvieratkami, či s malými deťmi, či pracujete so surovým mäsom. H. pylori sa dá zistiť zo stolice , ale môže vyjsť aj falošne negatívne.

Dajte si tiež vyšetriť hladinu D vitamínu. U obvodného lekára sa za to platí asi 10 Euro už ale v laboratóriu. U odborného lekára by to mali vyšetriť aj cez poisťovňu. Napríklad u endokrinológa, internistu, obličkového lekára / teda nefrológa/, diabetológa, atď.

Tento vitamín má na starosti množstvo dôležitých reakcií v tele človeka. Má aj veľký vplyv na metabolizmus vápnika a ten zas na zrážanie krvi. Nejde pri D vitamíne len o kosti. Je dôležité ho mať v norme a tiež neblokovať jeho účinok cigaretami, či alkoholom, či drogami.

Spomínaný homocysteín sa tiež dá za platbu vyšetriť v labáku / asi 10 Euro?/. Ale dôležité je vedieť, že môže byť zvýšený aj vrodenou cestou aj získanou.

A tie získané príčiny jeho zvýšenia sú práve spomínané: fajčenie, alkohol, starnutie, obezita, niektoré psychiatrické lieky, vyššia dávka hydrochlorthiazidu, málo železa, nedostatok B12- a to zas robí napríklad aj H. pylori, atď....

Tak, milí čitatelia! Ak je tento článok zložitý a nečitateľný, tak mi prepáčte. Ak ale pomôže len jednému z tých , čo si ho prečítajú , či niekomu v ich rodine, má to zmysel. Všetko, čo niekomu pomôže má zmysel.

Liečiť sa nedá mailom, či telefonicky,či takýmito článkami. Vždy sa treba poradiť s odborníkmi, aj so svojim lekárom. Ale informácie môžu mať cenu zlata .

Takáto zrazenina / inými slovami trombus/, o ktorej tu píšem , nemusí vzniknúť len v žile, ale aj v mozgu, srdci, v očnej cieve, v obličke, v cieve zásobujúcej črevo atď. Výsledkom tak môže byť aj srdcová, mozgová príhoda, či embólia pľúc. Či dokonca aj onkologické ochorenie.

Nádorové bunky totiž produkujú látky, ktoré fungujú ako „lepidlo“. Niekedy je trombóza len akousi predzvesťou onkologického ochorenia. Predchádza tomu aj niekoľko mesiacov. Pretože rovnaké rizikové faktory vedú ku rakovine, ako ku trombóze. Hlavne extrémna obezita, fajčenie, alkoholizmus, atď. Tieto 3 faktory tiež súvisia s nedostatkom, či s neúčinnosťou vitamínu D. 

Ale to by už chcelo iné články, napríklad aj o vitamíne D.

Inak mnohé podrobnejšie informácie nájdete aj v mojej elektronickej knižke Poďme vyzdravieť spolu . Link na ňu nájdete mojom článku Astma.

Možno poznáte niekoho vo vašom okolí, možno je to práve mladá žena, ktorá umrela náhle krátko po príchode z dovolenky. Pritom roky sa liečila na neplodnosť a nemyslelo sa na tieto tromboflné stavy. Možno sa tomu dalo predísť obyčajným pichnutím Fraxiparínu pred cestou. Jej sa už život nevráti , ale pre jej deti, dcérky, ale aj synov má význam tieto trombofilné stavy zistiť a následne povedať, ako to liečiť, čo s tým výsledkom robiť.

Milota Višňovská

Milota Višňovská

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Pracujem ako všeobecný lekár pre dospelých v Žiari n Hronom . Týmito článkami by som Vám chcela pomôcť na ceste za zdravím , pritom spájam svoje praktické skúsenosti s tým, čo sa dočítam v medicínskych časopisoch . Tieto informácie sú len pomôckou pri hľadaní príčin Vašich ťažkostí,vždy sa treba obrátiť na Vášho všeobecného lekára, alebo odborníka. Jednotlivé články medzi sebou súvisia. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu