reklama

Whisky & Risky Expedition-Scotland 2012 - Fairy Pools

Ako som písala v minulej časti, náš plán stráviť poobedie ochutnávkou Taliskera - jedinej whisky na ostrove Isle of Skye - stroskotal. Vymýšľame náhradný program. Teda ani by som množné číslo nemala použiť - Katka s Vladkom nám navrhujú ďalší cieľ. Smerujeme na juh ostrova, kde sa nachádzajú takzvané škótske Alpy – pohorie Cuillin - raj horskej turistiky. Ale pozor, o turistických značkách na aké sme zvyknutí v našich Tatrách, ostrovania nechyrujú. Ide naozaj o vstup do divočiny. Voľba padá na Fairy Pools - miesto plné vodopádov a tôní.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)

Zastavujeme na pomerne veľkom parkovisku. Zatiaľ neviem, čo uvidím, ale názov Fairy Pools sa mi páči - kto by nechcel vidieť Rozprávkové nádrže alebo bazény. Prípadne vymeníme slovo rozprávkové za ďalšie z významovo blízkych a to škriatkovské, či vílie.

Prechádzame na druhú stranu cesty a vyšľapanou cestičkou schádzame pomerne strmo k prvému vodopádu. Napriek tomu, že nie je slnečné počasie, farby sa tu veselia v jesennej nálade. Hlavne jarabina dodáva miestu život.

Obrázok blogu

Nech pozerám ako pozerám, zatiaľ žiaden škriatok ani víla. Ide sa ďalej.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Súbežne s vodou vedie aj chodník. Zostupujeme do údolia a v diaľke vidíme celú trasu. Je to prechádzka na také dve, tri hodinky - príjemná a pohodlná.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Škótsko je známe predovšetkým svojimi vresoviskami. U nás sa vresu hovorí aj erika, po anglicky je to heather. Po stranách chodníka sa na mňa hihnia a svoju peknotu ponúkajú cyklámenovo sfarbené odrody, nelením a ihneď zvečňujem jeden zo škótskych symbolov. Pretože ako ste mali možnosť vidieť v predchádzajúcich častia, čo sa flóry týka, jednoznačne u mňa v Škótsku vedie hortenzia .-). Lenže na vres mám príjemné spomienky z detstva. Prázdniny som trávila na chalupe na Záhorí a v tom čase tam bolo vresu neúrekom. A tých farieb na jeseň.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Dostávame sa na hlavnú turistickú trasu - doteraz sme šli takou inou, neoficiálnou .-). Sponad mrakov kde tu presvitá slnečný lúč a my začíname kopírovať tok vody stekajúcej z kopcov.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Namiesto na vodu sa však sústreďujem na mraky. Každú chvíľku ich je viac a viac, menia svoje zafarbenie a postavenie. Kľudne by som si ľahla do trávy a čakala na kadejaké rozprávkové figúrky, ktoré by sa z nich postupne vynárali. Ale nie je času, už sme pri prvej tôni. Je jasné prečo sa miesto volá Pools - sú tu prírodou vytvorené nádrže, ktoré sú hlboké a plné priezračnej smaragdovo sfarbenej vody. V jednej z nich dokonca vidíme pani v plavkách, jej koža je jasnej ružovočervenej farby, čo svedčí o výške vodnej teploty. Tá horúca to rozhodne nebude.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Konečne sa vynárajú aj dvaja škriatkovia, volajú sa Michal a Vladko, dokonca sú schopní rozprávať po slovensky. Som spokojná, miesto je naozaj "fairy".

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Postupne sa dostávame k malebným zákutiam. Ja cvakám z ruky, zato Katarínka má sofistikovanejší prístup. Rozkladá svoj statív, montuje špeciálny filter na predlžovanie času a kým ja zachytávam len jemne pohybujúcu sa vodu, Katarínka ju má po 50 s expozície ako závoj.

Obrázok blogu

Tu je výsledok jej práce: http://www.hoglova.dphoto.com/#/album/20e24i/photo/11301010

Obrázok blogu

Dostávam sa do čela našej skupiny, ostatní zaostávajú niekde v diaľke. Oproti mne sa vracajú Silvia a Katarína staršia, boli až pri samom ústí vodnej riavy, tam vzadu, presne pod stredovou pyramídou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

A tak si o samote vychutnávam ticho. Počuť len pofukujúci vietor a zvuk padajúcej vody.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Viem si predstaviť romantické filmy, v ktorých by sa hlavná hrdinka každé ráno chodila kúpať do svojej súkromnej prírodnej sprchy. Spoza skál by ju sledovali dva páry očí - jeden kladný hrdina a jeden záporný. Samozrejme, že kladný by bojoval za česť sledovanej nešťastnice, do toho by mohol z hôr zostúpiť ešte dáky ten dravec a scenár ako lusk. Nuž príroda je mocná čarodejka, pekné miesta niekedy vo mne vyvolávajú čudesné gýčoidno- sarkastické vízie. Nuž ale schválne, predstavte si takú Angelinu Jolie ako si práve drhne vresovým extraktom svoje dlhé vlasy priamo tu, pod vodopádom. A scenár sa Vám určite spustí ďalej ... :-).

Obrázok blogu

Prichádzam k nádhernému miestu - pred sebou vidím dve podávajúce si ruky. Chvíľku sa ponáram do ticha a svojich predstáv a potom sa preberám: "juj, veď foť Zuzana, nestoj len tak". Táto fotografia po uverejnení na facebooku na moju radosť skončila u viacerých ako desktop motív.

Obrázok blogu

Obzerám sa, nikde nikoho. Až v zákrute vidím, že ostatní sedia ďaleko ďaleko za mnou a podľa všetkého sa nechystajú pokračovať. A tak zájdem ešte kúsok vyššie, obraciam sa, je čas na návrat.

Obrázok blogu

Kde my končíme, iní len začínajú. Ako na rozlúčku, poriadne gýčovú rozlúčku samozrejme, sa do údolia prederie slnko a nádherne ožiari celé údolie.

Obrázok blogu

No a na záver dňa sa v aute štvorica rozmaznaných dievčat rozhodne, že by si dala sprchu a tak sa vzdáva stanovačky a volí noc v hosteli. Môžete hádať kto tak asi skončil medzi nimi :-). Jediná záchrankyňa ženskej cti je Katarínka, nevzdáva to a stanuje spolu s chalanmi.

Obrázok blogu

Ráno nás čaká výlet, iný ako doteraz, tak rýchlo končím, nech sa máte opäť na čo tešiť :-).

zuzana minarovičová

zuzana minarovičová

Bloger 
  • Počet článkov:  164
  •  | 
  • Páči sa:  0x

"Jediný spôsob ako obstáť v skúške, je skúšku podstúpiť. Inak to nejde."Náčelník Majestátna Čierna Labuť (z knihy Marlo Morgan Posolstvo od protinožcov) Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu