reklama

Hrubosť ako štýl.

Kráčali sme v jeden pekný deň s kolegami na obed. Práve v momente, keď sme chceli prejsť cez ulicu, vyrútilo sa spoza rohu krásne čierne športové auto a prudko zabrzdilo. Našu zbystrenú pozornosť upútala mladá dievčina, ktorá si to namierila cez ulicu, mimo prechodu,  priamo pred naším šporťáčikom. Vtedy to prišlo - ostali sme šokovane stáť, takmer v strede prechodu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (54)

Z auta sa vyklonil mladý opálený muž a zakričal na dievča:“Kade to ideš, krava sprostá, hlavne, že máš kabelku“. Dievča zmeravelo, ani sa neobzrelo, zrejme ju to šokovalo podobne ako nás a zrejme v nej ostal podobne nepríjemný pocit ako v nás. Mládenec ešte všeličo za ňou ukazoval, kýval hlavou a so škrípaním bŕzd odfrčal.

Dá sa povedať, že bežná situácia v našich končinách (a nielen v naších, musím povedať). Dievčina sice mala prechádzať cez prechod, ale preboha kde je trpezlivosť, pochopenie a slušné správanie medzi ľuďmi? Je to možné, že aj v dnešných časoch je ešte stále hrubosť štýlom? A často hrubosť muža voči žene? Je to situácia, v ktorej sa slušný „napadnutý“ vôbec nemôže brániť, lebo v prvom rade má vyrazený dych a v druhom rade vidí beznádej vo vysvetľovaní, že sice to nemal robiť, ale v tej chvíli sa napríklad veľmi ponáhľal (vo väčšine takýchto situácií je dokonca daný napadnutý úplne nevinný, je len nesprávne pochopený). Nehovoriac o tom, že v prípade tohto nášho mladíka je úplne zjavné, že auto dostal od rodičov (a to už aj Bill Gates pochopil, že najväčší dar, ktorý môže svojim deťom dať, je ten, že im nedá svoje peniaze) a teda celá frajerina je v podstate na triko niekoho iného. Ale hrubými zďaleka nebývajú len takýto mladí ľudia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hrubosť je asi tou najhoršou formou útoku, lebo sa proti nej v podstate nedá “brániť” – argumenty sú úplne zbytočné (ešte by ste mohli jednu utŕžiť), spätná hrubosť úplne bezpredmetná a čo je najhoršie – dotyčný grobián si po skončení incidentu ešte myslí, že má pravdu a že aké je to hrozné, že musí znášať tých ostatných.

Mnohokrát v živote nejde o to, kto má pravdu, ale skôr o ochotu, pochopenie a toleranciu (samozrejme v rozumných medziach). V mnohých sférach nášho života, aj v prípade existujúcich pravidiel, záleží realizácia alebo riešenie danej veci na dobrej vôli ľudí (napr. celá cestná premávka v Istanbule, Indii, Ríme a pod. (je založená na neverbálnom „dohovore“ medzi vodičmi) alebo umožnenie susedovi, aby si postavil dom nie predpísané 3 m od môjho pozemku, ale napr. len 2 alebo umytie večerného riadu namiesto súrodenca, aj keď on je na rade, atď.)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Myslím si, že kým nezačneme sami seba a svoje deti viesť k väčšej tolerancii a slušnosti, tak spolu ten slušnejší svet tak ľahko nevytvoríme (ale verím, že to pôjde..).

Alena Miniariková

Alena Miniariková

Bloger 
  • Počet článkov:  27
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Rada cestujem a spoznávam nové krajiny, ľudí, ich život a mentalitu. S väčšou pokorou potom prijímam tie okolnosti života, ktoré boli dané mne. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu