reklama

Štiavnické fragmenty 03. Tajuplné tajchy (dnes dám slovo Vilovi).

Vilo je môj dobrý priateľ. A fachman na Štiavnicu a okolie ako málokto. Dnes bude plnoprávny spoluautor tohoto blogu.

Štiavnické fragmenty 03. Tajuplné tajchy (dnes dám slovo Vilovi).
tajch Klinger (Zdroj: -mg-)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (20)

Ďakujem mu za odborný komentár k tajchom všeobecne a zvlášť k Veľkej vodárenskej.

Tú sme navštívili pri podvečernej prechádzke mestom, je to z centra čo by kameňom dohodil. Ploskáčikom aj žabku :-). 

Druhý tajch, ktorý sme navštívili, je Klinger. Tam sme pre zmenu odskočili po návšteve banského skanzenu. Tam som textovú časť čerpal z internetu (zdroj na mieste činu)

To sú zatiaľ moje jediné "tajchové skalpy".

Vilo je iný lovec, má ich na konte 45. 

Má aj svoju TOP trojku, tú dám na záver blogu aj s jeho zábermi. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Možno ste zvedaví, aký Vilo. Ja to síce viem a chcel som ho uviesť v plnom znení aj s titulkami :-), lebo je viac ako plnohodnotný spoluautor tohoto textu. Ale chlapčisko je skromné a horko ťažko zvolil uviesť krstné meno... (a to sme ho presviedčali viacerí). 

Takže Vili, ideš. Ja doplním len zábery. 

 

Tajchy. 

 

Tajch Krechsengrund
Tajch Krechsengrund (zdroj: Vilo)

Sú krásne, majestátne, navštevované. Kto by nepočul o Počúvadle, že :-)? Či Richňave. Lenže tých tajchov priamo v Štiavnici, či v jej okolí bolo v minulosti podstane viac. Dodnes je zmapovaných, či inak zdokumentovaných 71 tajchov.

Mnohé zachovalé, nádherné, mnohé zabudnuté, schované, mnohé zaniknuté, či zničené. Niekoľko ich ešte čaká na svoje objavenie, nakoľko doba internetová, či mapovanie zemského povrchu lidarom otvára hľadačom nové možnosti. Jedna takáto horúca lokalita sa nachádza západne od sedla Lachtriská, nad dedinkou Uhliská. Chcem tú lokalitu z lidarovej mapy nájsť ešte na nejakej prastarej mape v banskom archíve, či ju nájsť niekde v nejakej listine.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zavodnených tajchov je 34, ostatné sú suché, či zaniknuté. 

Tajch Krechsengrund
Tajch Krechsengrund (zdroj: Vilo)

A na čo vlastne slúžili?

Nuž, pokiaľ ľudstvo nevynašlo parný stroj, či neskôr elektrinu, tak v podstate na všetko. Na dopravu baníkov hore/dole šachtami, na to isté pri rude, na pohon hámrov, stúp, či na čerpanie vody, ktorá mnohé bane zatápala. Sú nemým svedkom umu našich predkov, ktorý dokázali rudy a poklady nielen nájsť, ale aj vyťažiť, či vymyslieť dômyselný systém nádrží, zavodňovacích jarkov, či podzemných štôlní, ktorými sa voda dopravovala tam, kde ju bolo treba. Jedným z najznámejších „inžinierov“ tej doby bol Samuel Mikovíni, ktorého meno je zapísané pri viacerých tajchoch, ktoré sú v okolí Štiavnice a mnohé tešia oko návštevníka ešte aj dnes. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Veľká vodárenská

(pokračuje stále Vilo) 

prichádzame
prichádzame (zdroj: -mg-)

Vraj najstarší tajch v Štiavnici a okolí, keď zmienka o ňom je z roku 1500. Ale pravda to nie je, povedzme, že patrí k najstarším, ale prvé nádrže, ktoré slúžili na zadržiavanie vody pre banské účely vznikali aj o niekoľko sto rokov skôr. Ja osadený na úpätí kopca s názvom Glanzenberg a sedla, kde sa stretávajú cesty z Hodruše, Vyhní a Štiavnice. 

 

tyrkysová voda
tyrkysová voda (zdroj: -mg-)

 

ohúrený je aj on :-)
ohúrený je aj on :-) (zdroj: -mg-)

Patrí do trojice tajchov Veľká vodárenská, Malá vodárenská a Červená studňa. Je z nich najväčší. Za svoj terajší tvar a vizuál vďačí rekonštrukcii po havárii v roku 1977. Je známy tým, že jeho vody sú tyrkysovo zelené, až magicky zafarbené. V lete slúži ako kúpalisko pre obyvateľov a návštevníkov, v zime ako miesto na korčulovanie. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tým, že je neďaleko Trojičného námestia, je hojne a často navštevovaný. V minulosti slúžil ako zásobáreň vody pre banskú činnosť, ale aj ako zásobáreň požiarnej vody a tak isto pitnej vody. Túto funkciu zastával až do roku 1965, kedy túto funkciu prevzal tajch Rozgrund. 

tajch v plnej kráse
tajch v plnej kráse (zdroj: -mg-)

tam za vodou v rákosí...
tam za vodou v rákosí... (zdroj: -mg-)

V priebehu času došlo k viacerým haváriam, čo malo za následok povodne a aj obete na životoch, či obete materiálne. Na telese hrádze je výpustný objekt, klasická drevená búdka s lanovodom pre dnový výpust, hladina je ním regulovaná a pre prípad zvýšenia hladiny nad kritickú medzu aj prepadovým jarkom. 

výpustná búdka
výpustná búdka (zdroj: -mg-)

lanovod pre dnový výpust
lanovod pre dnový výpust (zdroj: -mg-)

Obrázok blogu
(zdroj: -mg-)

Prítok nádrže sa nachádza na jej západnej strane, ktorý sústreďuje vodu z horných tajchov a okolitých svahov. Dnes slúži celoročne ako turistické a výletné miesto, dá prejsť po hrádzi, dokonca chodníčkom sa dá celý obísť. Je možné si aj prst namočiť, či posedieť na pár lavičkách, ktoré sa v okolí nachádzajú. 

 

netradičná lavička s iniciálami
netradičná lavička s iniciálami (zdroj: -mg-)

rygol a bočné prítoky
rygol a bočné prítoky (zdroj: -mg-)

Obrázok blogu
(zdroj: -mg-)

Obrázok blogu
(zdroj: -mg-)

Je umiestnený v nadmorskej výške 709 m nad morom. Motorizovaní návštevníci majú trošku smolu, k tajchu sa dá dostať len pešo, buď s parkovaním na Červenej studni, alebo niekde v meste. Pre svoje zafarbenie vody sa ho oplatí navštíviť aj návštevníkom, ktorí nehľadajú vychádzky, či iné krásy. 

 

dá sa tu aj opekať
dá sa tu aj opekať (zdroj: -mg-)

 

na odchode nás sprevádza bystrinka
na odchode nás sprevádza bystrinka (zdroj: -mg-)

  

Klinger

Zdroj: portál sorger.sk

Nadmorská výška: 683 m.n.m.

Objem: 158 000 m3

Maximálna hĺbka: 21 m

 

cesta od skanzenu
cesta od skanzenu (zdroj: -mg-)

 

výpustný kanál (?) na pravej strane
výpustný kanál (?) na pravej strane (zdroj: -mg-)

vykúkajúca búdka na hrádzi
vykúkajúca búdka na hrádzi (zdroj: -mg-)

strmé schody
strmé schody (zdroj: -mg-)

Tajch Klinger patrí medzi najkrajšie banskoštiavnické tajchy a nachádza sa na okraji Banskej Štiavnice. Pôvodne vznikol  ako zdroj energetickej vody pre vodočerpacie stroje banských šácht. 

 

zamrežovaný výpust ku kanálu, ktorý sme videli
zamrežovaný výpust ku kanálu, ktorý sme videli (zdroj: -mg-)

pohľad z hrádze
pohľad z hrádze (zdroj: -mg-)

 

výpustná búdka
výpustná búdka (zdroj: -mg-)

schodíky do vody
schodíky do vody (zdroj: -mg-)

Je to umelo vytvorená vodná nádrž, ktorá sa môže popýšiť tým, že v 30-tych rokoch 19. storočia bola na nej postavená prvá povrchová koľajová trať na Slovensku. 

V roku 1850 na tajchu zriadili úrady kúpaliská a Klinger slúži ako obľúbené kúpalisko dodnes, aj keď  voda v ňom nepatrí zrovna medzi tie najteplejšie.

ďalšie pohľady
ďalšie pohľady (zdroj: -mg-)

Obrázok blogu
(zdroj: -mg-)

Bilbo má smolu :-)
Bilbo má smolu :-) (zdroj: -mg-)

Aj napriek tomu sa nádrž využíva na rekreačné účely. Voda je zdravotne nezávadná, čistá a studená, ale kúpanie sa v nej je len na vlastné nebezpečenstvo. 

K tajchu vedie nenáročná trasa cez romantický chodník lesom z Banskej Štiavnice. Je dlhá 3 km a trvá približne hodinu. V okolí je možné navštíviť aj Banské múzeum v prírode.

 

spiatočná cesta...
spiatočná cesta... (zdroj: -mg-)

... a "minitajch" na rozlúčku :-)
... a "minitajch" na rozlúčku :-) (zdroj: -mg-)

 Na záver opäť Vilo.

Mojich TOP 3 tajchov

Prvé miesto podľa mňa patrí Dolnohodrušskému tajchu. 

Jeden z tých väčších, zasadený do prekrásnej prírody, strmé kopce naokolo, lesy, tajomné zákutia. Dlho bol vypustený, po havárii v 80tych rokoch. Ale nakoniec ho opravili a dnes slúži pre potechu oka, duše a tela. 

 

Obrázok blogu
(zdroj: Vilo)

Je to dolná dvojička s Hornohodrušským tajchom, pričom tento dolný zachránil časť Hodruše v nedávnej minulosti pred katastrofou, keď ten horný „havaroval“ a vody z neho sa vo väčšine zachytili práve tu, v dolnom tajchu. V Hodruši vtedy síce došlo k povodni, ale nikto nezahynul a ani materiálne škody neboli nejak strašné. 

Na južnom brehu, neďaleko hrádze sa nachádza niekoľko chát, z toho jedna otvorená ako reštaurácia, kde sa rád zastavím na čaj a posedenie s výhľadom na vodu a okolie.

 

Obrázok blogu
(zdroj: Vilo)

 

Druhé miesto podľa mňa patrí tajchu s názvom Evička.

 Zachovalý, opravený, usadený pod cestou cez Štiavnické bane na Počúvadlo, tak trochu mimo hlavného centra, kde je tajch Vindšachta. Autom nie je úplne ľahko prístupný (treba navigaciu, či aspoň dobrý orentačný zmysel v uličkách Piargu), na pešo je to ľahšie, z viacerých strán. Patrí do skupiny tajchov spolu s Bakomi a Vinšachtou.

 

Obrázok blogu
(zdroj: Vilo)

Pohľad od začiatku hrádze, na horizonte vidno holý Malý Tanád a zarastený Tanád, Medzi nimi je Veterné sedlo, kam sa dá dostať v pohode pešo z Hornej Rovne. Začiatok jesene je ten najlepší čas na návštevu, hrá to tam všetkými farbami.

 

Obrázok blogu
(zdroj: Vilo)

  

Na moje tretie miesto patrí zabudnutý tajch, nachádzajúci sa na konci Halčianskej doliny, nesúci v názve jej meno: Halčiansky tajch.

Obrázok blogu
(zdroj: Vilo)

Halča je prastará banícka osada v rovnomennej doline, dnes miznúca z povrchu zemského, kde len pár domčekov si opravili na chalupy. Je to akoby zabudnutý kút štiavnického regionu, minimálne navštevovaný a preto nezničený a jedinečný. Samotný tajch je opravený, hlboký a malebný. Dá sa pri ňom sedieť celé hodiny a pozerať na majstra všehomíra, akú krásu sem umiestnil.

 

Obrázok blogu
(zdroj: Vilo)

Nabudúce:

Štiavnické fragmenty 04. Prechádzka podvečernou Štiavnicou (úvod opäť od Vila)

Obrázok blogu

 

Miroslav Galovič

Miroslav Galovič

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  234
  •  | 
  • Páči sa:  1 401x

Od mala som spojený so školou. Po absolvovaní základnej, strednej a vysokej školy som "prestúpil" za katedru a všetky stupne si zopakoval, tentoraz v opačnom poradí. A občas ma kopne aj spisovateľská múza :-)... Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu