reklama

Filmový začiatok roka

Nebýva zvykom, aby naše kiná vzali útokom slovenskí distribútori a v krátkom čase ponúkli mnoho vynikajúcich titulov. Rozhodol som sa podeliť o svoje dojmy v krátkych recenziách s 8 titulmi. Poznáš muža svojich snov Green Hornet 127 hodín Hon na čarodejnice Čierna labuť Pán Nikto Skutočná guráž Kráľova reč

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

Poznáš muža svojich snov

Woody Allen nemal nikdy problém s hereckými hviezdami, každý si chce zahrať v jeho filmoch. Aj v tomto rozprávaní sa stretli skvelí herci ( Anthony Hopkins, Gemma Jones, Naomi Watts, Josh Brolin, Antonio Banderas ) a s ľahkosťou ponúkli tragikomický pohľad na život a vzťahy v ňom. S horkosťou na jazyku, ale i s úprimných smiechom. Veľmi príjemná chuťovka.

Vizitka:
Poznáš muža svojich snov ( You Will Meet a Tall Dark Stranger )
USA / Španielsko 2010, romantická komédia
98 minút, české titulky, prístupný od 12 rokov
premiéra v kinách 20.1.2011 – MagicBox

Moje hodnotenie: výborné - 80%



Green Hornet

Mal som možnosť vidieť klasický seriál Green Hornet zo 40-teho roku, preto som bol zvedavý, ako sa s témou vysporiadajú súčasníci. Som trochu sklamaný, lebo okrem zbesilého strihu, tvrdej muziky a pár trikov sa nový akčný hrdina nepredviedol s ničím novým. Seth Rogen vtipkuje a bol by radšej, keby to bola komédia, Jay Chou sa bral príliš vážne, Cameron Diaz vzala túto úlohu z nepochopiteľných príčin a Christoph Waltz bol jediný, ktorý svojmu zloduchovi dodal démonickosť i určitú nadsádzku.

Vizitka:
Green Hornet ( Green Hornet, the )
USA 2011, akčný, krimi, komédia
116 minút, slovenské titulky, prístupný od 12 rokov
premiéra v kinách 27.1.2011 – ITAfilm

Moje hodnotenie: dobré - 60%



127 hodín

Koncom apríla 2003 sa Aron Ralston vydal do utažského kaňonu Blue John a nikomu nepovedal o svojich horolezeckých plánoch. Keď mu balvan v jednej rokline privalil ruku na predľaktí netušil, že prežije najťažších 127 hodín života. Snímok bol natočený podľa skutočnej udalosti.
Režisér Danny Boyle stále presviedča, že to vie a so svojím kameramanom vytvoril moderné filmové umenie. Bezvýznamná scéna ako sa Aron ( presvedčivý James Franco ) zľahka dotýka pri behu zaoblených utažských skál je fascinujúca a geniálna a takýchto scén je tu neúrekom. Posolstvo príbehu hovorí jasnou rečou, je o osobnej statočnosti a odvahe prekonať akúkoľvek prekážku. Udržať však divákovú pozornosť hodinu a pol pri podobnej skladbe príbehu je ťažké a nevyhneme sa zbytočnému naťahovaniu. V konečnom dôsledku našťastie zásadne neubližujú.

Vizitka:
127 hodín ( 127 Hours )
USA / Veľká Británia 2010, dobrodružný
94 minút, české titulky, prístupný od 12 rokov
premiéra v kinách 3.2.2011 – Tatrafilm

Moje hodnotenie: výborné - 90%



Hon na čarodejnice

Výpravný film rozpráva príbeh križiaka Behmena ( Nicolas Cage ) a jeho priateľa Felsona ( Ron Perlman ). Po mnohoročných bojoch sa vracajú do vlasti, ktorú nachádzajú zdevastovanú morom. Cirkevní hodnostári sú presvedčení, že za chorobu je zodpovedná dievčina obvinená z bosoráctva a dvojici hrdinov rozkážu, aby ju dopravili do vzdialeného kláštora, kde sa podrobí prastarému ritual vymietania diabla.
Trochu pokulhávajúce, trochu mystické, trochu hlúpučké a trochu tajuplné... Chvíľami sa zdá, že by mohlo ísť o temnú stredovekú drámu okorenenú bosoráckym motívom, napokon to skončí ako tuctová fantasy záležitosť, čo je bohužiaľ na škodu.

Vizitka:
Hon na čarodejnice ( Season of the Witch )
USA 2011, dobrodružný, drama, fantasy
98 minút, české titulky, prístupný od 12 rokov
premiéra v kinách 3.2.2011 – Continental

Moje hodnotenie: priemerné - 50%



Čierna labuť

V psychologickom thriller odohrávajúcom sa v prostredí newyorskej baletnej scény, vedie vizionársky režisér Darren Aronofsky ( Requiem za sen, Wrestler ) divákov na fascinujúcu a mrazivú cestu do vnútra mladej baleríny, ktorá sa kvôli vytúženej úlohe v Labuťom jazere stane až desivo dokonalou.
Filmy z umeleckého prostredia majú v sebe vždy svoje čaro, ale tu sa skĺbilo všetko to krásne, pre čo mám umenie rád. Natalie Portman v úlohe Ninyje famózna a jej výkon by mal byť korunovaný oscarovou nocou.

Vizitka:
Čierna labuť ( Black Swan )
USA 2010, dráma, thriller
110 minút, české titulky, prístupný od 12 rokov
premiéra v kinách 10.2.2011 – Tatrafilm

Moje hodnotenie: vynikajúce - 100%



Pán Nikto

Anna sa po rokoch stretáva s Nemom a dá mu telefónne číslo. Na lístok s číslom vzápätí padne kvapka z neba a číslo rozmočí. Dva mesiace predtým si totiž istý brazilčan varil vajíčko a para, ktorá pri varení skondenzovala, vytvorila tú kvapku. A tak to pokračuje ďalej.Vo filme je vysvetlený tzv. Motýlí efekt ( mávnutie motýlich krídiel može na druhej strane planet vyvolať uragán ). Režisér Jaco van Dormael natočil výnimočný film plný nápadov, geniálneho vizuálneho I zvukového zobrazenia a hereckých výkonov.

Vizitka: Pán Nikto ( Mr. Nobody )
Kanada / Francúzsko / Nemecko 2009, dráma
133 minút, české titulky, prístupný od 15 rokov
premiéra v kinách 10.2.2011 – ASFK

Moje hodnotenie: výborné - 90%



Skutočná guráž

S pokusmi o oživenie westernu sme svedkami v nepravideľných periódach v podstate neustále. Tento rýdzo americký žáner, ktorý si dlhé roky budoval svoju tradíciu za veľkou mlákou a bol na výslní, má svoje pravidlá a danosti. Posledné roky sa romantika Západu zmenila na prijateľnejšiu formu realizmu a pre mňa posledným takýmto skvostom boli Eastwoodovi Nezmieriteľní ( 1992 ). True Grit ide v týchto šľapajách, bratia Coenovci klasickú story o pomste obalili do dnešných šiat, ale ponechali tvrdú realitu Západu. A nevadí, že ide o remake starej klasiky Maršal ( 1969 ) s Johnom Wayneom. Drzé a odvahou zaslepené dievča ( vynikajúca Hailee Steinfeld ) chce pomstiť smrť svojho otca a najme si opilca Roostera Gogburna ( skvelý výkon Jeffa Bridgesa ) a v podstate retrospektívne rozpráva svoj príbeh. Veľký príbeh o pomste, spolupatričnosti, priateľstve a skutočnej odvahe.

Vizitka:
Skutočná guráž (True Grit )
USA 2010, western, dráma
110 minút, slovenské titulky, prístupný od 12 rokov
premiéra v kinách 17.2.2011 – Tatrafilm

Moje hodnotenie: vynikajúce - 100%



Kráľova reč

Nebýva častým zvykom, aby sa ktokoľvek dostal do podobnej intímnej blízkosti kráľovskému rodu. Handicap kráľa Georgea VI. ( vynikajúci Colin Firth ) s vadou reči je zobrazený ako nesmierný boj zo samým sebou. Brilantné dialógy povyšujú snímok k sharespearovským vodám a herecké výkony sú ozdobou filmového umenia. Zvlášť by som sa pozastavil nad Geoffreyom Rushom, ktorý ako logoped Lionel a tzv. muž v pozadí prejavil nesmierný cit a dôvtip pre svoju postavu navzdory pedagogickej tvrdohlavosti. Ďalším príjemným prekvapením je kamera a scény pripomínajúce divadelné predstavenie. Všetko je ladené do strohých aristokratických farieb, a hoci na prvý pohľad film pôsobí chladne, je veľkou osobnou výpoveďou muža, ktorý na prahu druhej vojny zviedol boj vo svete i svojej duši.

Vizitka:
Kráľova reč ( King´s Speech, the )
Veľká Británia / Austrália 2010, historický, dráma
118 minút, české titulky, prístupný od 12 rokov
premiéra v kinách 10.3.2011 – Tatrafilm

Moje hodnotenie: výborné - 90%



Miroslav Makyta

Miroslav Makyta

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  250
  •  | 
  • Páči sa:  744x

Hľadám svoj priestor a našiel som ho. Zoznam autorových rubrík:  Film a literatúraRecenzieTvorbaMiesto pre životSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu