
Na mrkvovy kolac si pripravime:
300 g hnedeho cukru muscovado alebo melasy, alebo aspon prirodneho trstinoveho cukru vyslahame s 2 dl oleja a 4 celymi vajcami do peny.
Niekedy je to s tym muscovadom boj, hlavne ak je velmi stvrdnuty ale trpezlivost penu prinasa :)

Ked sa to konecne podari vymiesat do peny, tak do toho vmiesame:
275 g polohrubej muky, pol balicka vanilkoveho cukru, 2 lyzicky prasku do peciva, stipku soli, 1 lyzicku jedlej sody, pol balicka skoricoveho cukru a dostaneme zhruba toto:

Tak a teraz je cas do toho vmiesat 350 g struhanej mrkvy, 50 g sekanych vlasskych orechov a 1dl hrozienok (hrozienka mozeme vynechat alebo mozeme nahradit napr. susenymi brusnicami).

Masu nalejeme do vymazanej a mukou vysypanej formy a pecieme 1 hodinu 20 minut na 185 stupnov. Pokial sa vrch pecie prirychlo prikryjeme alobalom alebo niecim inym. Ja pouzivam sietku proti prskaniu tuku z panvice :), vlastne ked tak nad tym premyslam, na povodne urceny ucel som tu sietku este nepouzil :)

Tento krok krajania a potierania dzemom mozeme uuuplne vynechat, ale pokial sa pre to rozhodnete doporucujem kyslejsi, napr. ribezlovy.

Potom uz staci iba potriet niecim co mame radi, uplne staci obycajna cokoladova poleva, ale keby to mal byt original, tak na polevu potrebujeme: 150 gramov tvarohu Philadelphia, da sa nahradit lucinou (pokial mozno bez prichute, pazitkova by tam nesedela :)) alebo mascarpone, 100 g masla a 200 g praskoveho cukru. Jasom zvolil cokoladu a dozdobil:


Diete zdar a dobru chut :)))