Vcera, posmeleny uspesne vybojovanou vojnou s obavanou nevabnou masou, ktorej hovorime kvasok a naslednym uspesnym ovladnutim tajomstva pecenia chleba, som si povedal ze je cas na dalsiu kuchynsku vyzvu, alebo ako hovorime my v praci "challenge" :DDD. Asi mi priali hviezdy, lebo zacal som o siedmej vecer a o osmej som uz mal umyty riad a asi 10 kuskov v sebe :)
Verim, ze vela z Vas citatelov tychto riadkov si hovori: "no to je toho... sisky, na tom nic nieje" ale pre mna to bol triumf velkeho vyznamu a tiez verim, ze sa tu najde niekto, kto sa s nimi este neskamaratil a moja skusenost mu snad pomoze. Je to skutocne jednoduche a hlavne hned. A tiez mam pocit, ze snad je obdobie roka, kedy sa sisky robia, tak do toho:
- 1 vanicku tucneho tvarohu (250 g), 4 cele vajcia, 1 vanilkovy cukor vyslahame do hladkej hmoty, masy, peny... co kdo chce
- pridame 1 a pol hrnceka hladkej muky a 1 balicek PRDOPEC (prasok do peciva), vymiesame cesto. Cesto by sa malo na prsty tak trochu lepit.
Toto cesto nechame chvilku v klude kysnut a v zaujme usetrenia casu si zatial pomucime pracovnu dosku a dame do hrnca rozpalit olej (fritak nemam, iba ak u rodicov, ale ten smutne v pivnici robi spolocnost odstavnovacu a univerzalnemu krajacu z teleshoppingu).
Ked mame vsetko pripravene, z cesta rychlo na pomucenej ploche robime male gulicky, ktore rozplacneme na placky asi tak 1 cm hrube. Nahadzeme do rozpaleneho oleja, pozor nafuknu sa a nebojte prasok do peciva vraj zabrani tomu, aby vychlastali olej. Neviem ci je to pravda, ale napite olejom neboli.
Opecieme zo vsetkych stran do zlata a odkladame na papierovu utierku. Nezdeste sa, miesto neforemnych placiciek budete vyberat krasne gulate nadychane oblaciky. Sisky som neplnil, da to moc prace a hlavne neplnene je mozne podavat s cim kdo chce, dzemom, tvarohom, kyslou smotanou, slahackou, cokoladou, ovocim alebo ...

Ani dietar neodola.... :) dobru chut.