Ak si presne nespomínate na spomenutýblog č.1, pokúsim sa vám v krátkosti objasniť podstatu problému. Potravinoví veksláci nakupujú zeleninu (ovocie) v rôznych veľkoskladoch po Európe s jedinou podmienkou, a tou je čo najnižšia cena. Následne túto zeleninu predávajú na trhoch na Slovensku ako predaj z dvora. Teda nemusia platiť dane a nemusia mať rôzne povolenia.
V reportáži spred roka sariaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SRpán Bíreš priznal, že o probléme vie. Odvtedy ubehol rok a nič sa nezmenilo. Rok konzumujeme v domnienke, že kupujeme kvalitne doma vypestovanú zeleninu a ovocie z lokálneho trhoviska. Skutočnosť však môže byť iná – že konzumujeme iba najlacnejšie „odpadové,“ produkty veľkovýroby.
Ďalším dôležitým faktorom je, že za túto zeleninu platíme nehorázne vysoké sumy, pretože za „domáce a kvalitné,“ si radi priplatíme. A úplne najhoršie je, že vytláčame poctivých slovenských predajcov na okraj tržnice.
Preto sa pýtam, dokedy si bude pani ministerka pôdohospodárstva Matečná robiť len reklamu tlačovkami upozorňujúc akože na duálnu kvalitu potravín? Alebo na základe spotrebiteľského testu bude diskriminovať výrobcov spišských párkov? Nie je náhodou úlohou ministerky pôdohospodárstva chrániť nás pred nekalými praktikami predajcov? No nie len tých veľkých, ale najmä tých, ktorí z nás robia hlupákov a ohrozujú naše zdravie.
Vedeli ste, že vaše dieťa sa môže pri konzumácii zeleniny plnej dusičňanov pridusiť? Riziko je najvyššie v prípade luxusne vyzerajúcej obrovskej koreňovej zeleniny, ktorá najviac do seba viaže dusičňany.
Čo odporúčam?
Preto, pokiaľ si úrady nerobia svoju robotu poriadne, buďte vždy v strehu a snažte sa kupovať zeleninu v jej období, kedy dozrieva a najlepšie od známeho pestovateľa.
V prípade, ak bývate na dedine, je to jednoduchšie. Ak však bývate vo veľkom meste, je to o čosi zložitejšie. Na trhochhľadajte nie úplne pôsobivo vyzerajúcu zeleninu a ovocie, najlepšie ešte aj od hliny. Tu máte istotu, že ide o skutočnú zeleninu a ovocie od reálne pestovateľa a nie od priekopníka. Takýto domáci pestovateľ sa najčastejšie nachádza na kraji trhoviska s najmenším sortimentom, pretože predáva to, čo sa mu práve urodilo.