Recept na bolesť hlavy? Pite kvalitný alkohol!

Vstávam po prehýrenej noci. Bolesť hlavy, žalúdočná nevoľnosť, celková vyčerpanosť. Akiste poznáte „ranný výsledok“po nadmernom pití alkoholu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Symptómy, ktoré nie sú príjemné pre nikoho z nás, sa dajú zmierniť pitím kvalitného alkoholu. Na internete nájdete veľa článkov, ktoré rozdeľujú alkohol na liehovinu a destilát. Aký je medzi nimi rozdiel?

Aká je podmienka, aby bola zo slivky slivovica?

Zo slivky (ovocia) vznikne slivovica vtedy, keď absolvuje komplexný proces v liehovare či v pálenici. Zo slivky ako ovocia sa vytvára kvasením a vypálením alkohol. Iba takýto ovocný destilát môžeme následne pri predaji nazvať slivovica, prípadne hruškovica, marhuľovica, malinovica, a pod. – podľa toho, z čoho je vyrobený.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ostatné ovocné liehoviny sa získavajú miešaním rafinovaného liehu s voňavými a chuťovými látkami (cukor– karamel, esencie, potravinárske farbivá). A tu narážame na najväčší problém. Takéto liehoviny väčšinou ani ,,nepáchli" okolo ovocia. Najlacnejšie liehoviny sú ochutené esenciami – estermi karboxylových kyselín, napríklad reakciou kyseliny maslovej, ktorá vzniká pri silážach; to je ten neskutočný smrad a spolu s metanolom z toho vznikne zaručene „prírodná“ broskyňová esencia. Už asi tušíte, prečo ten nesmierny bolehlav po požití väčšieho množstva takejto liehoviny.

Označovanie ,,tvrdého’’ alkoholu nám určuje VÝNOSministerstva pôdohospodárstva a ministerstva zdravotníctva z 15.apríla 2004 č.1010/2004-100. Podľa tohto dokumentu liehovina je kvapalina obsahujúca etanol, ktorá je určená na priamu ľudskú spotrebu alebo na výrobu iných požívatín; má špecifické organoleptické vlastnosti a množstvo etanolu najmenej 15 objemových percent.

SkryťVypnúť reklamu

Destilát poľnohospodárskeho pôvodu je kvapalina obsahujúca etanol, ktorá sa vyrába destiláciou po alkoholovej fermentácii vybraných poľnohospodárskych produktov, nemá vlastnosti liehu ani liehovín a zachováva si vôňu a chuť po použitých surovinách. Destilát, v ktorého obchodnom názve sa uvádza použitá surovina, možno vyrábať len z tejto suroviny.

Jednou zo zaujímavostí je, že ak sa destilujú dva alebo viac druhy ovocia, výrobok sa musí označovať slovným spojením ovocný destilát. Názov výrobku možno doplniť názvami jednotlivých druhov ovocia v zostupnom poradí podľa ich množstva.

Na záver jeden bonmot: Za kvalitu sa platí, a za nekvalitu tiež – bolesťou hlavy. Nazdravie!

Miroslav Žiak

Miroslav Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  123
  •  | 
  • Páči sa:  171x

Mladý človek, ktorému nie je ľahostajný osud našej krajiny, expert na potravinárstvo SaS a bývalý futbalový rozhodca, ktorý vyštudoval Bezpečnosť a kontrolu potravín na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre. Kontaktovať ma môžete: miroslav.ziak@sas.sk Mobil: 0907 536 155 Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Radko Mačuha

Radko Mačuha

223 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu