Tataráky fajn, no čo stejky?

Určite si všetci spomínate na cirkus okolo tatárskeho bifteku, ktorý na jeseň spôsobil tatarákový festival.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Niektoré reštaurácie čelili pokutám za podávanie ,,ilegálneho“ pokrmu. Podľa vyhlášky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky 533 z roku 2007, kde sa ešte stále píše podľa § 9 (2) „Na zabezpečenie zdravotnej neškodnosti vyrábaných pokrmov a nápojov: i) možno podávať len pokrmy z tepelne spracovaného mäsa“.

Našťastie na základe tlaku verejnosti, ale aj tlaku reštaurácií, sa konečne začalo konať. Podľa tejto správy, https://aktualne.atlas.sk/slovensko/spolocnost/gurmani-mozu-tesit-tatarak-bude-restauraciach-opat-podavat.html by sme sa mohli dočkať zmien ohľadom zmieňovanej vyhlášky a tatárskeho bifteku už v polovici roka 2017.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Chcel by som ale upozorniť, že táto vyhláška sa netýka len tatárskych biftekov, ale ide v nej aj o stejky či novodobú prípravu mäsa metódou sous vide (https://miroslavziak1.blog.sme.sk/c/434221/varit-podla-zakonov.html ), kde je potrebné, aby teplota pri príprave v jadre nepresiahla 55° C. No vyhláška explicitne stanovuje podľa § 9 (3) c) „musí sa zabezpečiť, aby teplota pri tepelnom opracovaní všetkých častí mäsa bola najmenej 70° C dosiahnutá v jadre výrobku, pričom technologický proces nemá neprimerane zmeniť textúru a farbu mäsa“.

Na nezmyselnosť tejto vyhlášky a vrhanie našich prevádzkovateľov reštaurácií do gastronomického stredoveku čochvíľa upozorníme vo videu.

SkryťVypnúť reklamu

Doba sa mení, niektoré predpisy by sa mali tiež. Napríklad podľa príkladu z Česka. https://miroslavziak1.blog.sme.sk/c/438443/varenie-sme-si-skomplikovali-sami.html

Podnikatelia v reštauračnom biznise dnes nemajú na ružiach ustlané. Netreba ešte aj zbytočné predpisy. Nech sa trh postará o nekvalitu podávaných pokrmov, či hygienickú laxnosť pri prevádzkovaní reštaurácie.

Miroslav Žiak

Miroslav Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  123
  •  | 
  • Páči sa:  171x

Mladý človek, ktorému nie je ľahostajný osud našej krajiny, expert na potravinárstvo SaS a bývalý futbalový rozhodca, ktorý vyštudoval Bezpečnosť a kontrolu potravín na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre. Kontaktovať ma môžete: miroslav.ziak@sas.sk Mobil: 0907 536 155 Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu