V Srbsku zažili šok zo slovenských predpisov

Ak čítate moje blogy, asi viete, že moje postoje v oblasti hygieny potravín sú miernejšie a liberálnejšie, ako predstavuje naša legislatíva. Pre rozšírenie znalostí a obzorov som vycestoval aj mimo Európsku úniu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (21)

Na začiatok jeden fakt: takzvaný Gold-plating, teda sprísňovanie európskej legislatívy v oblasti hygieny potravín v gastronómii na Slovensku je markantný. Drvivá väčšina členských štátov západnej, ale aj východnej Európy má prijatú európsku legislatívu. My na Slovensku si sprísňujeme a komplikujeme, čo sa dá. Tejto téme som sa venoval v niekoľkýchblogoch.

Pre rozšírenie si poznatkov, ako to funguje aj v iných krajinách mimo EÚ som sa rozhodol vycestovať do zahraničia. Konkréte tam, kde sa ľahko dorozumieme, a kde je nám to blízke – do „slovenskej“ Vojvodiny v Srbsku. V tejto oblasti sa stretnete s ľubozvučnou starou slovenčinou. Mám tam dokonca niekoľkých bývalých spolužiakov z vysokej školy, preto komunikácia a odbornosť priateľov nebol najmenší problém.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Dobrý pokec s majiteľom reštaurácie
Dobrý pokec s majiteľom reštaurácie (zdroj: Miroslav Žiak)

Výsledky hovoria jasnou rečou. Pre mojich kolegov bol priam šok, keď som im predstavil, čo všetko musí spĺňať taký prevádzkovateľ gastronomického zariadenia na Slovensku. Od hygienického minima pre krupiéra, prevádzkového poriadku alebo správnej výrobnej praxe pre jednotlivú prevádzku.

Musím povedať, že aj bez týchto – podľa môjho názoru nie až tak potrebných – dokumentov boli všetci obyvatelia Vojvodiny úplne zdraví. Hoci konzumovali v zariadeniach s (podľa slovenskej legislatívy) nespĺňajúcimi hygienickými predpismi. 

PS: Nič sa nestalo ani mne, konzumentovi z najprísnejšej legislatívno-gastronomickej krajiny. J

SkryťVypnúť reklamu

Prikladám ešte pár fotiek z cesty v Srbsku.

Kontrola v reštaurácií :-)
Kontrola v reštaurácií :-) (zdroj: Miroslav Žiak)
Niekde stráži pes, niekde kohút.
Niekde stráži pes, niekde kohút. (zdroj: Miroslav Žiak)
Jedlo v Srbsku je úžasné.
Jedlo v Srbsku je úžasné. (zdroj: Miroslav Žiak)
S ex-spolužiakom na ich farme a koštovka pravej Petroveckej klobásky
S ex-spolužiakom na ich farme a koštovka pravej Petroveckej klobásky (zdroj: Miroslav Žiak)
Miroslav Žiak

Miroslav Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  123
  •  | 
  • Páči sa:  171x

Mladý človek, ktorému nie je ľahostajný osud našej krajiny, expert na potravinárstvo SaS a bývalý futbalový rozhodca, ktorý vyštudoval Bezpečnosť a kontrolu potravín na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre. Kontaktovať ma môžete: miroslav.ziak@sas.sk Mobil: 0907 536 155 Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
INESS

INESS

107 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu