Zákazník má právo vedieť, či je jeho pokrm z polotovaru

Predstavte si, že prídete do svojej obľúbenej reštaurácie a objednáte si vyprážaný syr s hranolkami. Samozrejme, očakávate, že jedlo bude pripravené z čerstvých surovín, no nie vždy sa tak aj stane.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Určite nechcem obviňovať slovenských prevádzkovateľov reštaurácií či kuchárov z úmyselného ,,polotovarového“ varenia. Problém je však niekde inde. V odporúčaní našich kontrolórov.

Pri mojich potulkách Slovenskom a debatách s prevádzkovateľmi zariadení spoločného stravovania som sa niekoľkokrát stretol s ich sťažovaním sa na kontrolórov, ktorí ochotne odporúčajú pre bezproblémové kontroly pripravovať pokrmy z polotovarov.

Z toho mi vyplýva, že mentálny svet niektorých našich úradníkov je vzdialený stovky kilometrov od západných trendov. Napríklad vo Francúzsku v roku 2014 prijali zákon, ktorým prikazujú reštauráciám na jedálnom lístku uvádzať pôvod jedla. Inými slovami, zákazník sa dozvie, či je dané jedlo vyrobené podomácky alebo je pripravované z kúpených polotovarov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o byrokratické zaťaženie, no pre zlepšenie slovenskej gastronómie a kvality jedál by tento krok bol neporovnateľne prijateľnejší v porovnaní s inými nariadeniami. Preto by som navrhol zmenu 2 za 1, čo znamená, že by nasledovalo zrušenie 2 zbytočných príkazov a zavedenie jedného zlepšenia pre zákazníka.

Mimochodom, poznáte aj vy zákony či nariadenia, ktoré komplikujú život prevádzkovateľom zariadení spoločného stravovania alebo sú len nástroj na vymáhanie pokút? Podeľte sa s nimi o ne v diskusii. 

Miroslav Žiak

Miroslav Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  123
  •  | 
  • Páči sa:  171x

Mladý človek, ktorému nie je ľahostajný osud našej krajiny, expert na potravinárstvo SaS a bývalý futbalový rozhodca, ktorý vyštudoval Bezpečnosť a kontrolu potravín na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre. Kontaktovať ma môžete: miroslav.ziak@sas.sk Mobil: 0907 536 155 Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

INESS

INESS

107 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

315 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu