reklama

Degradácia Facebooku

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Tak je to tu. Facebook zaviedol do praxe to, čo už dlho avizoval. Zrušil vstupovanie do fan stránok a vymenil ho za "páči sa mi to". V začiatkoch nám oznamovala túto aktivitu nepekne zoštylizovaná veta typu "Michal Blaško sa páči Víno" (bol to len príklad, mám radšej pivo). Neskôr to naši neschopní admini prepísali na neslovenské "Michal Blaško likes Víno". Hneď ako som to uvidel som dostal nápad na "Michal Blaško obľubuje Víno". Tento štýl by bol asi najlepší, pretože by sa do pravopisu zmestilo čo najviac stránok. Ale chlapci na Facebooku majú asi lepší názor na to.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo nám však priniesla táto zmena? V prvom rade odosobnenie fan stránok. Pokiaľ mali užívatelia Facebooku nejaké obľubené stránky, teraz sa im veľmi odzudzili, pretože sa už nepridávuju do fan stránok, ale sa im len "páčia". A na rovnakej úrovni sa im "páčia" statusy známich, fotky, videá, odkazy. To čo bežný uživateľ zvládne za 15 sekúnd je na rovnakej úrovni ako spravovanie fan stránky. Aké to bude mať následky? Ľudia ktorí budú chcieť byť viac zblížení k ostatním, ktorí zdieľajú podobné názory ako oni sami (akékoľvek), budú proste vytvárať Skupiny resp. budú sa do skupín pridávať. Po grafickej stránke sú Skupiny rovnaké, len tam je slovko "Pridať sa do skupiny". Lenže pozrime sa na to trochu lepšie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pred rokom boli fan stránky rovnaké ako teraz. Posledná zmena bola na"páči sa mi to". Skupiny mali však úplné ine spracovanie ako fan stránky. Umiestnenie fotky na inej strane, viac popisov o danej skupine, prehľadnejšie rozdelenie sekcii fotky, videá, diskusie. Asi po polroku zmenili graficke spracovanie Skupín, ktore po zmene vyzerali ako tradičné fan stránky. Bolo to dosť čudné, preotže medzi nimi nebol v podstate žiadny rozdiel. To znamenalo úpadok Skupín a obrovský nárast fan stránok. A ako to možno zosumarizovať dnes? Fan tránky vyzerajú ako bežné "statusy" a Skupiny ako fan stránky pred rokom. Neopodstatnené sprimitivizovanie Facebooku však badať v celkovom merítku. Facebooku vyzerá ako jedna bohom zabudnutá stránka, bez grafickej úpravy. Vývojári pravdepodobne hrajú na kartu, že každý na ňom musí byť, preto nie je potrebné aby svojim vzhľadom zaujal. Pre mňa osobne to stýle potrebné je, pretože inak by som na ňom už nebol. Facebook stále hlása, že spája ľudí na celom svete ale javí sa mi to inak. Odmerané statusy, večne nefunkčný chat, žiadna možnosť skupinového chatu... Navyše chorobné sedenie väčšiny za FB sa mi zdá ako rozdeľovanie ľudí, namiesto spájania. Treba to rozhodne zmeniť. A napáda ma jedna možnosť! Tam niekde by mala ikonka "zrušiť účet" alebo niečo podobné! Že by...? :-)

Mišo Blaško

Mišo Blaško

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som človek, ktorý je so spisovnou slovenčinou vo vojnovom stave! Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu