reklama

Koniec debaty...

Je naozaj zaujímavé viesť diskusiu s veriacim človekom. Človek nezažil naozajstné rozpaky, ak neskúsil brániť islam a jeho autora Mohameda. Bohužiaľ, obžaloba je naozaj dlhá a dôkazy nepriestrelné. No tá húževnatosť veriacich...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)

-Si len zakomplexovaná blogerka sklamaná islamom, vybíjaš si zlosť.
-Neviem prečo musím byť zakomplexovaná na to aby som mohla vyjadriť kritiku. Áno bola som islamom sklamaná. Verila som, že je to pravá viera, a vykľula sa z neho šialená nelogická ideológia muža zo 7. storočia so zdravotnými problémami.

-Islam obsahuje pravidlá ako jesť pravou rukou a spať na pravom boku, ale kto normálny by si takto komplikoval život.
-Takže otvorene priznávate, že viete o pravidlách vašej viery, ktoré ustanovil váš prorok, ale ich nedodržiavate... Prečo? Sú chybné? Nie je Mohamed najdokonalejšou ľudskou bytosťou inšpirovanou Aláhom? Pochybujete o jeho príklade? Viete, že ak moslim vedomky nedodržiava pravidlo o ktorom vie, je to hriech?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

-Zo všetkého robíš ohromný problém, zveličuješ zbytočnosti.
-Vôbec nie zo všetkého... To zívanie a spánok na pravom boku sú len anekdoty, ktoré v konečnom dôsledku pre normálneho človeka nemajú veľký význam. Problém mi robia fakty ako napríklad, že váš vyše 50ročný prorok spával s 9ročným dievčatkom. Muž, ktorý má byť príkladom pre ľudstvo zapríčinil utrpenie mnohých nevinných detí nasledujúcich generácií. A vy takého človeka denne spomínate vo svojich modlitbách. Klobúk dole, máte silný žalúdok.

-Kedy si zmeníš meno na "nenávidím celú svoju minulosť"
-Svoju minulosť nenenávidím. Minulosť je niečo, z čoho sa človek učí. Bez lekcií z minulosti sa nedá napredovať. Neprechovávam nenávisť k nikomu, je to primitívna emócia a je nezmysel ju v sebe živiť (evidentne sa nezdá primitívna pre Aláha, čo?).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prosím citujte mi niečo z mojich článkov kde som písala o nenávisti. Uľahčím vám prácu. Nikde. Zastávam názor, že väčšina ľudí v sebe má aspoň minimum etiky a morálnych princípov a nemožno človeka odsudzovať a nenávidieť len na základe jeho viery a názorov.

Problém je, ak do diania vstúpi chorá ideológia a vydieraním núti človeka svoje morálne cítenie potláčať. Ešte pred rokom som bola presvedčená, že sex starého chlapa s neplnoletým dievčatkom je v poriadku, lebo takto to robil náš drahý Prorok, milosrdenstvo pre celé ľudstvo a nasledovaniahodný príklad pre všetky generácie. Pochybností som sa bála, lebo to by znamenalo že moja viera chabne... A "boh" takých ľudí nenávidí a bude ich týrať na večné veky amen.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rodina, známi len prekrúcali očami, keď sa dozvedeli o mojej konverzii, ale nikto si nedal tú námahu aby si zistil o islame viac a ukázal mi aj jeho nie práve najočarujúcejšiu tvár. A ja hlúpa, keď som v Koráne natrafila na verš ktorý urážal a kúpal v nenávisti neveriacich, radšej som ho rýchlo zatvorila. Predsa len, čítať o tom ako sú moji už mŕtvi predkovia aj žijúca rodina "bohu" odporní, bolo pre mňa nestráviteľné. Bála som sa, že by to zničilo moju vieru. Vlastne zakaždým, keď som natrafila na niečo "divné", niečo čo nejakým spôsobom nesedelo, radšej som o tom prestala rozmýšľať. Moja "viera" sa mi stala prednejšia než zdravý rozum.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak moje články prinútia čo len jednú naivnú žabu priťahovanú exotikou islamu poriadne si preštudovať aj kontroverzné texty o prorokovych vraždách, surovosti a posadnutosti sexom, moje úsilie stálo za námahu. Či aj potom ostane (alebo sa stane) moslimkou, to je mi jedno, je to jej súkromná vec, nebudem ju za to "nenávidieť". Ale mám istotu, že som urobila všetko preto, aby vedela do čoho ide.


-Degraduješ islam na úplné zverstvo, to nie je žiadna konštruktívna kritika. Dalo by sa to urobiť s každým náboženstvom.
-A ako by mala vyzerať konštruktívna kritika? Prorok masakroval kmene čo odmietli konvertovať, ale islam je super mierumilovný?
Zakladateľ islamu znásilnil pár žien a dovolil svojim nasledovníkom znásilňovať zajatkyne, ale islam rešpektuje ženu a pozdvihol ju na špeciálny status?
Korán obsahuje stovku chýb, nezmyslov a protirečení, ale ináč je to veľmi múdra kniha a mali by sa ňou všetci riadiť? Je toto konštruktívna kritika?
Nie nedalo by sa to urobiť s každým náboženstvom.
Isteže, náboženstvá obsahujú nezmysly lebo sú vymyslené ľuďmi, ale pochybujem že existuje iné náboženstvo na úrovni islamu.

Napríklad indické náboženstvo Jainismus - extrémisti v tejto viere (alebo skôr životnej filozofii, lebo myslím že neveria na nadprirodzené bytosti) cedia vodu cez plátno, aby spolu s ňou nevypili a neusmrtili nejaký hmyz. Ich základným princípom je maximálna úcta k životu. Extrémisti v islame bez škrupúľ cedia ľudskú krv.

-Šla si do islamu extrémne, hltala si každý príkaz a teraz si to otočila na opačný extrém a všetko kritizuješ.
-Práve naopak, nad mnohými vecami som zatvárala oči, lebo som ich nedokázala stráviť. Boli pre mňa nepochopiteľné, až absurdné. Keď som sa s tým zverila egyptskej priateľke, povedala mi, že je to v poriadku. Že ešte nie som na takej duševnej úrovni aby som to-či-ono mohla pochopiť a prijať ako božiu múdrosť. Že to príde časom, ako sa budem v náboženstve vzdelávať...
Keď som sa ale snažila predsa len prelúskať a uzavrieť nejakú kapitolu, čo mi robila problém, doplo mi. Hľadala som odpovede, a nik mi nevedel dať takú, čo by ma uspokojila. Práve naopak, vznikali ďalšie a ďalšie nezodpovedané otázky. Až som porušila rady iných priateliek, že netreba čítať kritikov islamu. Prečítala som si a zrazu všetko dávalo zmysel. Samozrejme som si overovala či citované áye, hadísy a tafsír sú skutočné. Boli. Či som sa na islam pozerala sprava zľava, zhora zdola, javil sa ako blud. Bolelo to. Cítila som sa maximálne podvedená, teraz to beriem ako životnú lekciu.

-Ja sa starám o to, čo je v Koráne, a tam nič o zívaní a spaní na boku nie je. Zvyšok je Sunna, a to môžem ale nemusím dodržiavať.
-Mám to chápať tak, že nie si sunnitka? Ak neuznávaš Sunnu, ako sa dokážeš modliť čiste podľa Koránu? Mohla by si mi poslať áye kde sa vysvetľuje kedy, ako a koľko sa treba modliť?
Ak v Sunnu veríš, ale berieš to ako nepovinný prídavok založený na dobrovoľnosti veriacich, povedz mi, prečo Šaría obsahuje trest za neveru ukameňovaním. V Koráne taký trest nie je.
Iný príklad: pár hadísov hovorí o zákaze vytrhávania obočia. Prorok preklial všetky ženy ktoré to robia a ktoré si to nechávajú robiť. Kde je tam možnosť voľby? Nechcem mať obočie ako Brežnev, ups tak budem prekliata, "nou problem"... ?

-Žijem normálny život modernej Európanky, počúvam hudbu. Jediný rozdiel je, že môj život je ovplyvnený islamom, ale nehodlám sa zmeniť na Arabku zo 6. storočia.
-Čiže nedodržiavaš Prorokove príkazy a zákazy, ktoré nie sú v Koráne. Alebo niektoré áno? Podľa čoho si vyberáš?
Ako konkrétne je islam "prispôsobený"? Že ženy nosia iné hidžáby? Pokiaľ viem, Korán je len jeden (viac-menej). Aj tá Sunna. Islam je dokonalé náboženstvo zaznamenané v dokonalej božej knihe. Si lepšia ako boh, že si ho upravuješ podľa vlastných potrieb?

-Aj Prorok (mier s ním) bol len človek a mal svoje chyby. Sú veci s ktorými nesúhlasím, ale ja hlavne počúvam boha.
-Takže miliarda moslimov je podnecovaná k napodobovaniu činov človeka, hoci niektoré boli podľa vášho úsudku "nesprávne"?

-Že si zobral dieťa? To neznamená, že s tým súhlasím. Treba brať ohľad na vtedajšiu dobu, 30ročné boli babky.
-Tridsaťročné babky? Prosím a to si odkiaľ vzala? Ľudia sa nedožívali o mnoho kratšieho veku než je tomu dnes. Priemerný vek bol veľmi nízky, ale len kvôli vysokej detskej úmrtnosti. Príklad: dedko zomrie v 65ke, dieťa v 5tich rokoch, ich priemerný dožitý vek dokopy je 35. Vec sa má tak, že keď človek prekročil hranicu asi 20 rokov, jeho pravdepodobné dožitie sa pohybovalo okolo 60tky.
Takže skoré sobáše s cieľom zachovania rodu (aby dievčina stihla mať deti do tej "30") sú kontraproduktívne. Mladá rodička má niekoľkonásobne vyššiu šancu, že ona a jej dieťa pôrod neprežije.
Ešte k tým 30ročným polomŕtvym babkám:
Chadýdža sa dožila 50 rokov.
Sauda okolo 80tky.
Aiša 66.
Hafsa 56.
jediná z Mohamedovych žien, čo sa nedožila vysokého veku bola Zaynab bint Khuzaynab - umrela 2 mesiace / roky po sobáši (zdroje sa líšia)
Hind sa dožila 100ky.
atď. ..Ak chceš, môžeš si pozrieť koľko rokov sa dožili iní Mohamedovi súčasníci. Včasné úmrtia boli spôsobené chorobami, tak ako dnes (Mohamedov otec - 25 rokov, ale samotný Mohamed, hoci chorý, sa dožil 63.)

-Bohužiaľ, niektoré veci fungujú aj v dnešnej dobe, hoci by už nemali. Napríklad ako v Afganistane, kde zastal čas.
-Zastal čas? V skratke: na území Afganistanu prekvitala Médska ríša (obyvatelia Gréci,Peržania..- Homérova báseň Médea), žili tam budhisti kým nepriniesli Arabi islam. Potom bol obsadený Mongolmi, potom sa tam presúšali kadejaký cháni, za Amanulláh Chána začal Afganistan prekvitať, bol to šáh v 20. storočí, ktorý bol autorom mnohých sociálnych reforiem, nadväzoval diplomatické styky so západom, zaviedol ústavu, ale keďže bez šárie, islamskí "učenci" ho mali v zuboch, musel ujsť z krajiny. Potom sa islamisti naťahovali s komunistami, Američania nabehli proti komunistom zo ZSSR a pomohli Al-Kájde, no a islamisti pekne krásne prebrali moc. Čas tam nezastal. Prišli moslimovia a vrátili hodiny na arabský rok 5.

-S tebou je to ťažké, prelúskavaš každý detail.
-Aj s tebou je to ťažké, argumenty odignoruješ akoby sa nechumelilo. Vrah a pedofil pred 1500 rokmi vyhlásil že je božím poslom, a hoci priznávaš jeho chyby (ktoré, na jednej strane nie sú zanedbateľné; na druhej strane ak ich berieš ako chyby, protirečí to viere) spapala si mu to.

-Je divné, že si odpadla od islamu, keď ho máš tak naštudovaný.
-Žeby som odpadla práve preto?

-Ja si napríklad trhám obočie, názory na to či je to povolené alebo zakázané sa líšia. Nechcem vyzerať ako strašidlo.
Ktorý z nich je ten správny? Dva tvrdenia, ktoré si protirečia, nemôžu byť pravdivé oba.
O trhaní obočia sú jasné hadísy sahih, texty po internete, bavila som sa o tom so sestrami, a s imámom. Sú veci hallal, potom veci povolené ale bohom nenávidené ako napr. rozvod, a potom veci harám. Ak prorok prekľaje človeka, čo by napr. trhal obočie, hádaj, do ktorej kategórie to patrí? Nebojíš sa trestu?
Mohla by si mi poslať fatwu/hadís/čokoľvek dokazujúci že trhať si obočie je OK?

-Navoňavkujem sa, keď idem von, neznášam keď niektoré ženy riešia, či vôbec môžu mať deodorant v mešite.
-Žena má používať parfém len ak je so svojim manželom. Ak sa navoňala, jej modlitba v mešite neplatí, ak si neumyla celé telo.

-Jednoducho, niektoré veci dodržujem, iné nie. Robím tak, ako to cítim. Aj v kresťanstve mi veľa vecí nesedelo, ale pre to o ňom nepíšem nenávistné blogy.
- Niečo dodržiavaš, niečo nie. Vieš, ako takých ľudí volá tvoj Korán? Pokrytci.
Ak máš pocit, že moje slová v blogoch sú nenávistné, čekni vlastnú múdru knižku:
2:161
2:191
2:216
2:217
3:4
3:10
3:28
3:56
3:85-88
3:118
3:131
3:178
4:56
4:74
4:76
4:88
4:89
4:91
4:101
4:104
4:160
... to je asi desatinka všetkých veršov plných nenávisti v Koráne... Príjemné čítanie..

-Máš dobre naštudovaný Korán. Ja to neriešim, aj v Biblii nájdeš veľa nenávistných textov.
-Samozrejme, že to nájdem v Biblii a v Tóre. Ale židia ani kresťania nepovažujú svoje písma za doslovný zápis slova božieho. Ich náuky uznávajú, že sú to zápisky bohom inšpirovaných, ale stále nedokonalých ĽUDÍ. Podľa nich boh dal ľuďom rozum, aby rozoznali čo je rešpektovaniahodné pravidlo, a čo sú zákony dôb dávno minulých a veľmi barbarských, nehodné civilizovaného človeka. Okrem toho, som si vedomá, že sú to len príbehy mytologických postavičiek, ktoré vyjdú z módy presne tak isto ako sa to stalo s Perúnom a Vesnou, s Diom, Hérou, Afroditou, so Saturnom a Júnusom, s Atonom, atď atď.

Na druhej strane, korán je považovaný za pravé slovo božie, nezmenené, stále a naveky platné a záväzné pre každého veriaceho. Je hriech si z islamu vyberať čo sa ti hodí a čo nie. Je hriech považovať niektoré pravidlá za nemorálne, hlúpe, nevhodné. Islam je považovaný za absolútnu dokonalosť, preto nereformovateľný. Nemôžeš vylepšovať to čo už raz boh urobil dokonalým. Ak si aláhove príkazy triediš, vyberáš si čo sa ti páči a upravuješ si do pre seba prijateľnej podoby, staviaš sa na aláhovu úroveň. On príšerne nenávidí ľudí, čo v neho neveria. Myslíš si že "akože veriacich" čo sa snažia vylepšiť jeho náboženstvo, miluje?

-Ak tvoje blogy nie sú nenávistné, sú prinajmenšom urážlivé a zosmiešňujúce.
-Ak ja napíšem, že Mohamed vraždil a dal vraždiť nevinných ľudí, len preto lebo sa mu odmietli podriadiť, alebo že sa ulakomil na každú pohľadnejšiu sukňu, je to pre teba ironické, zosmiešňujúce a urážlivé. Prečo? Lebo nie som moslimka? Lebo jeho činy odsudzujem a nie chválim?
Píšem presne to, čo sa píše v islamských zdrojoch, v Koráne, v hadísoch (Bukhari, Muslim, Dawud) a v síre (Isaqh, Tabari). Rozdiel je jedine a jedine v tom, že ja nevidím nič prorocké a veľkolepé vo vyvraždení kmeňa, ktorý sa vzdal, ale nechcel prijať islam (Quareiza). Nevidím žiaden prínos v tom, aby starý chlap chrápal s deväťročným deckom. Podľa mňa je choré, ak je autor hnusných zločinov považovaný za nasledovaniahodný príklad pre celé ľudstvo. Uvádzam presne tie isté fakty, ktoré nájdeš v spomínaných islamských zdrojoch. Ale podľa mňa, vražda je hnusný zločin, podľa dotyčných autorov veľkolepý čin proroka islamu.

-Náboženstvo bolo vždy skvelým nástrojom na vymývanie mozgov a každý si tam nájde to, čo potrebuje.
-Na 100% súhlasím. Na čo je potom náboženstvo dobré? Nemalo by náboženstvo robiť človeka lepším? Nie je islám "návod na život"? Nemalo by náboženstvo vo všeobecnosti učiť "správnej ceste"? Morálke? Ľudskosti? Logike? Ako je možné, že nedokonalý mrňavý zmrd-človek dokáže precikať božie pravidlá a použiť ich na ospravedlnenie vlastných zverstiev?
Prečo sa obhajcovia islamu odvolávajú na to, že väčšina moslimov je umiernených? Že nie sú integristi? Že nie sú fundamentalisti? Že sa nedržia zubami-nechtami svojho náboženstva?

Ty sama hovoríš, že násilné verše koránu neberieš extra vážne. Že sa nezaťažuješ pravidlami, ktoré sa ti vidia zbytočné. Že nie si príliš dobrá moslimka a pravdepodobne nikdy nebudeš.
Nemalo by to byť naopak?! Prečo si mi nepovedala, že rešpektuješ a miluješ svoju rodinu, hoci sú neveriaci, práve preto, že si príkladná moslimka? Prečo neustále opakuješ, že nedodržiavaš všetko, čo prorok prikázal alebo sám urobil? Prečo si myslíš, že taký argument je na obranu islamu lepší, než keby si povedala, že sa snažíš byť čo najdôslednejšia a dodržiavaš všetky pravidlá o ktorých vieš?

Nemali by byť prínosom ľudstvu a hrdosťou civilizácie práve tí, čo sa islamu držia dôsledne?? Čo dbajú na všetky aláhom zoslané múdre pravidlá dokonalého náboženstva? Ak je islam tak dokonalý návod na život, prečo je pre spoločnosť lepšie, ak sa dodržiava čo najmenej?

Odpovede sa už pravdepodobne nedočkám. Nevadí. Asi by som sa nedozvedela nič, čo som ešte od islamskej propagandy nepočula.

Aisha Moková

Aisha Moková

Bloger 
  • Počet článkov:  47
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Nepociťujem nenávisť voči moslimom, nemám prečo byť voči nim zatrpknutá. Keď ma niekto sklamal, či bol moslim, kresťan, ateista, atď je pre mňa irelevantné. Jednoducho viac nedôverujem tomu konkrétnemu človeku. Zoznam autorových rubrík:  Islamské právoIslam a vedaKoránSunnaIslam a ženaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu