reklama

Madeira – perla v Atlantiku

Zo športových správ sa dozvedáme, že súčasná hviezda klubu Manchester United - Cristiano Ronaldo, sa má stať posilou Realu Madrid. Cena tohto Portugalca má hodnotu 94 miliónov eur a bude to najdrahší prestup v histórii futbalu. Pozrime sa na ostrov, z ktorého Ronaldo pochádza.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)
Obrázok blogu



Madeira je súostrovie s mnohými poetickými pomenovaniami. Teplý Golfský prúd, ktorý sem zasahuje, vytvára priaznivé klimatické pomery pre teplomilnú vegetáciu. Po celý rok kvitnúce rastliny dali Madeire prívlastok „Ostrov večnej jari“ alebo „Zelená perla Atlantiku“.

Obrázok blogu



Príjemná klíma a očarujúca, krásna príroda robia z tohto ostrova vynikajúce miesto na odpočinok a trávenie dovolenky. Teplá voda v mori i v prírodných kúpaliskách, divoké a strmé horské masívy, množstvo turistických trás, bohaté kultúrne dedičstvo a exotická vegetácia lákajú k pobytu na Madeire po celý rok.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hlavným a najväčším mestom Madeiry je Funchal. Jeho názov pochádza z portugalského slova „funcho“, ktoré znamená fenykel a táto rastlina je hojne rozšírená po celom ostrove. Mesto má zaujímavé historické centrum, niekoľko kostolov, múzeí a mnoho víl v portugalskom štýle. V prekrásnej botanickej záhrade rastie subtropická flóra a kvitne veľká zbierka orchideí. Mesto je dobrým východiskových bodom na výlety po celom ostrove.

Obrázok blogu



Zaujímavosťou na Madeire je útes Cabo Girao. Nachádza sa v južnej časti ostrova, asi 2 km od dediny Camara de Lobos. Je hlboký 580 metrov a veľa zdrojov uvádza, že je najvyšší v Európe a druhý najvyšší na svete. Asi to nie je celkom pravda, lebo Preikestolen v Nórsku má 604 metrov a Slieve League v Írsku 601 m, dokonca Croaghaun tam má výšku až 664 m. V každom prípade pohľad z útesu do pol kilometrovej hĺbky zvisle do mora je závratný.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu



Obrázok blogu



Obrázok blogu
Obrázok blogu



Na severovýchode ostrova, v údolí medzi horami, leží dedinka Santana. Turistov privítajú roztomilé domčeky trojuholníkového tvaru s bielo–modro–červenou fasádou a doskovými strechami. Je ich viac ako stovka a niektoré z nich pochádzajú až zo 16. storočia.

Obrázok blogu



Skanzen v Santane približuje návštevníkom ľudovú architektúru Madeiry a jej folklór. Obyvatelia sa v minulosti zaoberali výrobou predmetov zo slamy, čipkami a výšivkami. Domčeky sú vo vnútri jednoducho zariadené a slúžili väčšinou na spanie. Počasie, ktoré na Madeire panuje umožňovalo, že život ľudí sa odohrával prevažne vonku. Okolie domčekov dopĺňajú stále rozkvitnuté záhradky a pekne upravené chodníčky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu



Medzi najobľúbenejšie športy v Portugalsku patrí nepochybne futbal. Inak tomu nie je ani na Madeire.

Obrázok blogu



Obrázok blogu



Obrázok blogu

Ostrov sa dokonca môže pochváliť tým, že jeho rodákom je slávny Cristiano Ronaldo, súčasná futbalová hviezda klubu Manchester United.

Ronaldo v roku 2008 získal ocenenie Zlatá lopta a stal sa najlepším futbalistom sveta.

Ale aj golfisti si na Madeire prídu na svoje. Dve golfové ihriská majú nádhernú polohu a podľa odborníkov na golf, patria k najlepším na svete.

Ľudmila Moleková

Ľudmila Moleková

Bloger 
  • Počet článkov:  121
  •  | 
  • Páči sa:  3x

"Váš čas je obmedzený, tak ním neplytvajte tak, že budete žiť život niekoho iného. Nenechajte sa vlákať do pasce dogmy - teda žiť na základe výsledkov myslenia iných ľudí. Nedovoľte, aby hluk cudzích názorov utopil váš vnútorný hlas. A čo je najdôležitejšie, majte odvahu ísť za vlastným srdcom a intuíciou." Steve Jobs Zoznam autorových rubrík:  Hrady, zámky, kostolySlovenskoCestovanieAustráliaAmerikaÁziaEurópaAfrikaGreyhound

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu