Ak pri návšteve iných miest využívame pri ich spoznávaní prevažne zrak, prípadne sluch, v Bruseli k tomu musíme pripojiť aj ďalší zmyslový orgán – čuch, a hlavne chuť. Neochutnať lahodnú belgickú čokoládu sa, jednoducho, nedá.
Výroba čokolády v Belgicku má svoju dlhoročnú tradíciu a belgická čokoláda sa považuje za jednu z najlepších na svete. Čokoládové cukríky majú svoj názov „pralinky“ a plnia sa rozličnými náplňami, orieškami, nugatom, rumom, karamelom, ovocím, rôznymi krémami, polievajú tmavou alebo bielou čokoládou. A pretože sú Belgičania gurmáni, každý kúsok musí mať úžasnú chuť. Chutné sú, napríklad, aj pralinky plnené pivným krémom. O tých sa hovorí, že ich začal vyrábať profesor Marc Lauwers, ktorý dal prednosť výrobe praliniek pred prednáškami na bruselskej univerzite.
Pravé belgické pralinky sa vyrábajú ručne a recepty na výrobu sladkých dobrôt si výrobcovia prísne strážia, bývajú rodinným tajomstvom a odovzdávajú sa z generácie na generáciu. Preto aj cena sladkého pokušenia nie je najnižšia. Čokoládové dobroty sú známe hlavne pod značkami: Godiva, Truffle, Neuhaus, Guylian, Galler, Léonidas, Jasques, Côte d´Or, Van Dender a iné. Vyrábajú sa väčšinou v tvare guľôčok, ale i v tvare mušlí, srdiečok, slzičiek, kociek.
Pravá horká čokoláda má vysoký obsah kakaa, malo by ho byť najmenej 70 percent. Výroba čokolády začala prekvitať najmä v 80. rokoch devätnásteho storočia, v období kolonizácie Konga, keď Belgicko malo lacný prístup na kakaovníkové plantáže v Afrike. Znalci čokolády pripisujú zásluhy lahodnej chuti belgickej čokolády práve kvalitným kakaovým bôbom z tejto krajiny.

Sladké dezerty sa podávajú v každej bruselskej reštaurácii, väčšinou ako pozornosť podniku ku káve. Výber je bohatý, od čokoládových zákuskov a šľahačkových tort po ovocie zalievané čokoládou, rôzne peny a pudingy. Miestni cukrári akoby súťažili s výrobcami čokolády o to, kto vytvorí krajšie sladké kreácie. Dôraz kladú nielen na vzhľad, ale dôležitá je aj ich chuť. Vyberajú kvalitné suroviny a pridŕžajú sa starých, tajných receptov, pričom neustále zdokonaľujú svoje výrobné postupy.
Uličky so sladkými obchodíkmi sú najpríťažlivejšie podvečer. Rozsvietené svetlá vrhajú lúče na kopy praliniek, odrážajú lesk tmavej čokolády a tým znásobujú chuť niečo si kúpiť. Keď sa k tomu pridajú vo dverách stojace mladé dievčatá s misami lahodnej čokolády na ochutnanie, nedá sa odolať. Nákup čokoládových cukríkov má svoje zvláštne čaro.
Nemusíte kúpiť celú škatuľu, usmievavé predavačky vám dovolia prehrabávať sa vo veľkých sklenených nádobách a sami si môžete vyberať pralinky, ktoré sa vám páčia.
Vybraté kúsky predavači zabalia, v drahších obchodoch do hodvábneho papiera, a uložia do peknej ozdobnej škatule.
A nesiete si domov pekný suvenír z Belgicka.