reklama

Mesto s vôňou čokolády

V súčasnosti ho nazývame hlavným mestom Európy a skutočne v ňom prevažujú  tmavé pánske obleky a dámske kostýmy. Brusel - mesto úradníkov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)

Ak pri návšteve iných miest využívame pri ich spoznávaní prevažne zrak, prípadne sluch, v Bruseli k tomu musíme pripojiť aj ďalší zmyslový orgán – čuch, a hlavne chuť. Neochutnať lahodnú belgickú čokoládu sa, jednoducho, nedá.

Obrázok blogu

Výroba čokolády v Belgicku má svoju dlhoročnú tradíciu a belgická čokoláda sa považuje za jednu z najlepších na svete. Čokoládové cukríky majú svoj názov „pralinky“ a plnia sa rozličnými náplňami, orieškami, nugatom, rumom, karamelom, ovocím, rôznymi krémami, polievajú tmavou alebo bielou čokoládou. A pretože sú Belgičania gurmáni, každý kúsok musí mať úžasnú chuť. Chutné sú, napríklad, aj pralinky plnené pivným krémom. O tých sa hovorí, že ich začal vyrábať profesor Marc Lauwers, ktorý dal prednosť výrobe praliniek pred prednáškami na bruselskej univerzite.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Pravé belgické pralinky sa vyrábajú ručne a recepty na výrobu sladkých dobrôt si výrobcovia prísne strážia, bývajú rodinným tajomstvom a odovzdávajú sa z generácie na generáciu. Preto aj cena sladkého pokušenia nie je najnižšia. Čokoládové dobroty sú známe hlavne pod značkami: Godiva, Truffle, Neuhaus, Guylian, Galler, Léonidas, Jasques, Côte d´Or, Van Dender a iné. Vyrábajú sa väčšinou v tvare guľôčok, ale i v tvare mušlí, srdiečok, slzičiek, kociek.

Obrázok blogu

Pravá horká čokoláda má vysoký obsah kakaa, malo by ho byť najmenej 70 percent. Výroba čokolády začala prekvitať najmä v 80. rokoch devätnásteho storočia, v období kolonizácie Konga, keď Belgicko malo lacný prístup na kakaovníkové plantáže v Afrike. Znalci čokolády pripisujú zásluhy lahodnej chuti belgickej čokolády práve kvalitným kakaovým bôbom z tejto krajiny.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Sladké dezerty sa podávajú v každej bruselskej reštaurácii, väčšinou ako pozornosť podniku ku káve. Výber je bohatý, od čokoládových zákuskov a šľahačkových tort po ovocie zalievané čokoládou, rôzne peny a pudingy. Miestni cukrári akoby súťažili s výrobcami čokolády o to, kto vytvorí krajšie sladké kreácie. Dôraz kladú nielen na vzhľad, ale dôležitá je aj ich chuť. Vyberajú kvalitné suroviny a pridŕžajú sa starých, tajných receptov, pričom neustále zdokonaľujú svoje výrobné postupy.

Obrázok blogu

 
Uličky so sladkými obchodíkmi sú najpríťažlivejšie podvečer. Rozsvietené svetlá vrhajú lúče na kopy praliniek, odrážajú lesk tmavej čokolády a tým znásobujú chuť niečo si kúpiť. Keď sa k tomu pridajú vo dverách stojace mladé dievčatá s misami lahodnej čokolády na ochutnanie, nedá sa odolať. Nákup čokoládových cukríkov má svoje zvláštne čaro.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Nemusíte kúpiť celú škatuľu, usmievavé predavačky vám dovolia prehrabávať sa vo veľkých sklenených nádobách a sami si môžete vyberať pralinky, ktoré sa vám páčia.

Vybraté kúsky predavači zabalia, v drahších obchodoch do hodvábneho papiera, a uložia do peknej ozdobnej škatule.

A nesiete si domov pekný suvenír z Belgicka.

Ľudmila Moleková

Ľudmila Moleková

Bloger 
  • Počet článkov:  121
  •  | 
  • Páči sa:  3x

"Váš čas je obmedzený, tak ním neplytvajte tak, že budete žiť život niekoho iného. Nenechajte sa vlákať do pasce dogmy - teda žiť na základe výsledkov myslenia iných ľudí. Nedovoľte, aby hluk cudzích názorov utopil váš vnútorný hlas. A čo je najdôležitejšie, majte odvahu ísť za vlastným srdcom a intuíciou." Steve Jobs Zoznam autorových rubrík:  Hrady, zámky, kostolySlovenskoCestovanieAustráliaAmerikaÁziaEurópaAfrikaGreyhound

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu