AIP je špeciálna eliminačná diéta, ktorá vylučuje všetky potraviny, potencionálne alergény, ktoré v tele pôsobia zápalovo, preto je vhodná predovšetkým pre ľudí trpiacich autoimmúnnou poruchou. Laicky povedané, ak ste už navštívili všetkých lekárov a špecialistov v regióne, vaša zbierka liekov sa pomaly rozširuje a začínajú vám pribúdať výmenné lístky na psychiatriu, možno by ste mali čítať ďalej. Vašim problémom môže byť potravinová intolerancia.
Som si istá, že na internete nájdete množstvo zdrojov, ktoré vám podrobne vysvetlia, čo je potravinová intolerancia a aký je rozdiel medzi potravinovou intoleranciou a alergiou na potraviny. Ale ak by vás extra hľadanie malo odradiť v čítaní, Dr. Campbell-McBride, autorka knihy The Gut and Psychology Syndrome (GAPS), o prepojení nervovej a tráviacej sústavy, za hlavný dôvod potravinových alergií a intolerancií uvádza tzv. priepustné črevo, poškodenie ktorého spôsobuje abnormálna črevná mikroflóra. Nedochádza k riadnemu stráveniu potravín, tie sú potom vstrebávané poškodenou črevnou stenou, čo vyvoláva obrannú reakciu autoimmúnneho systému. Táto reakcia sa pritom nemusí (na rozdiel od alergie) prejaviť ihneď, ale aj do niekoľkých hodín či dní. Moje praktické skúseností s potravinovými intoleranciami (či pokusy na mojej rodine) k tomu možno zhrnúť nasledovne:
1. Určite máte nejakú potravinovú intoleranciu.
2. Ak patríte k tým, ktorí sa bránia argumentom, že bod jedna sa Vás netýka, lebo vy predsa nemáte žiadne problémy s trávením, len občas máte menej energie, bolesti kĺbov či hlavy a možno nejakú tú čudnú vyrážku, ktorá má u každého lekára inú diagnózu a výsledkom je aj tak to, že na ňu žiadna liečba nezaberá; ale to bude vekom, máte to v rodine, alebo Vás už presvedčili, že si to vlastne všetko iba namýšľate. Zvykli ste si. Tak vy máte tých potravinových intolerancií, povedzme že, niekoľko.
3. Alebo viete, že máte potravinovú intoleranciu, možno ste si dali dokonca urobiť oficiálne testy, vyšla Vám s najväčšou pravdepodobnosťou pšenica, vajcia a kvasnice, prípadne kravské mlieko, možno ešte niečo k tomu. Navštívili ste obchod so zdravou výživou, nakúpili všetko, čo by ste za normálnych okolností nasypali iba vtákom na dvore a priznávate, že je Vám lepšie, žiadny zázrak sa však nekonal a celé to nejako začína ísť do peňazí. Tak práve vy potrebujete vedieť viac o AIP.
Priznám sa, že sama som testy potravinovej intolerancie absolvovala. Vyšli mi stredné reakcie na pšenicu, kukuricu, vajcia a kvasnice. Moja diéta však na výsledkoch týchto testov postavená nie je. Bola. Ale nefungovala. Opäť budem citovať Dr. Campbell-McBride, ktorá sa k tejto problematike vyjadrila nasledovne: „Testovanie na potravinové alergie je notoricky nepresné: keby ste mali dostatok prostriedkov dať sa testovať dvakrát denne v priebehu dvoch týždňov, zistili by ste že máte „alergiu" na všetko čo jete." S tým úplne súhlasím, ak však máte finančných prostriedkov stále viac ako pevnej vôle a trváte na tom, že Vaše problémy nemajú nič spoločné s tým, čo jete, vidieť veci čierne na bielom vás môže nakopnúť tým správnym smerom.
Trvalo mi päť mesiacov skúšania, testovania, pokusov a omylov, kým som sa naučila, čo môžem a čo nemôžem jesť. Vyskúšala som bezlepkovú diétu, anti-candidu, nízko-karbohydrátovú diétu, GAPS diétu a paleo, než som prešla na autoimmúnny protokol, ktorým by som určite dnes bola bývala začala, byť na začiatku tohto šesťmesačného „experimentu" opäť. Autoimmúnny protokol je totiž navrhnutý tak, aby odstránil práve problém priepustného čreva. Ak totiž črevná stena ostáva poškodená, môžete odstraňovať rôzne jedlá a donekonečna žonglovať svojim jedálničkom, ďaleko vás to nedostane.
Ktoré jedlá teda AIP odporúča eliminovať?
1. Zrná a obilniny vrátane ryže a iných bezlepkových zŕn ako je quinoa, pšeno a pohánka
2. Strukoviny
3. Mliečne výrobky (tolerujem mliečny kefír)
4. Vajcia
5. Orechy (dobre tolerujem kakao a makadamové orechy, niektoré orechy tolerujem v malom množstve ak boli predtým dôkladne vymočené vo vode, iné ako napr. pistácie a kešu orechy netolerujem vôbec)
6. Semienka (vrátane kávy)
7. Lulkovitú zeleninu (paradajky, papriku, baklažán, zemiaky a koreniny z nich odvodené)
8. Potravinové konzervanty a umelé sladidlá (spracované potraviny s viac ako jednou ingredienciou takmer vôbec nekupujem)
9. Rastlinné oleje (používam olivový olej na studenú kuchyňu a kokosový olej na varenie)
10. Rafinovaný cukor (sladím medom)
11. Alkohol
12. Lieky proti bolesti
Nad rámec AIP a v dôsledku intolerancie na kvasnice som musela obmedziť aj:
13. Súšené ovocie (niektoré tolerujem v malom množstve ak bolo predtým dôkladne vymočené vo vode)
14. Sypané ovocné a bylinkové čaje (uprednostňujem čerstvé čaje ako napr. zázvorový alebo mätový čaj)
15. Sušené bylinky
16. Tropické ovocie, ovocie s vysokým obsahom cukru (napr. banány), ovocie bohaté na pektín (napr. jablká, brusnice) a ovocie s prirodzenou plesňou na šupke (napr. hrozno) (uprednostňujem bobuľovité ovocie ako čučoriedky, maliny, jahody a černice prípadne pomaranče, citróny a hrušky)
17. Ocot (s výnimkou jablčného octu)
18. Iné kvasené potraviny
A aby toho nebolo málo:
19. Bravčové mäso (je ťažké na trávenie)
20. Zeleninu na ktorú mám potravinovú alergiu (napr. zeler a fenikel)
Môj jedálniček teda pozostáva predovšetkým z čerstvej a varenej zeleniny, rýb, kvalitného mäsa a malého množstva ovocia. Ak sa pomýlim alebo podvádzam viem, že moje telo na to skôr alebo neskôr bude reagovať. Lepkové zrná mi okamžite spôsobujú tráviace ťažkosti, úzkosť, nervozitu a záchvaty paniky. Mliečne výrobky tráviace a kožné problémy. Kvasnice a plesne opuch tváre a žihľavku. Alkohol a jablká bolesť hlavy ... Ak totiž všetky problematické skupiny potravín vylúčite na obdobie aspoň jedného až troch mesiacov, sami uvidíte, že vaše telo vám nakoniec najlepšie ukáže, či ich tolerujete, keď ich budete chcieť zaradiť späť. Postupne si tak vytvoríte jedálniček presne podľa vašich potrieb a dáte svojmu telo možnosť regenerácie.
AIP je prísny protokol, nepopieram. Odporúčam ho však každému, kto trpí potravinovými intoleranciami alebo inou autoimmúnnou poruchou. Dokázal mi totiž dať úplnú kontrolu nad tým ako sa cítim. A keď vidím obrovský pokrok, ktorý som urobila za posledných pár mesiacov, nemám dôvod neveriť, že časom sa moje telo zotaví natoľko, že sa budem môcť vrátiť k väčšine eliminovaných potravín. Navyše ma teší, že moje skúsenosti pomohli a pomáhajú aj viacerým členom mojej rodiny, kamarátom a známym, ktorých rovnako trápili rôzne chronické bolesti a ťažkosti. Na rozdiel od trendu, ktorý pozorujeme v klasickej medicíne, som totiž presvedčená, že problém nemusí byť v hlave, ale práve na tanieri.
Konzultáciu so mnou možno dohodnúť tu.