reklama

Mesiac „rómskej kultúry“

Uverejnili sme výsledky súťaže „Rómska kultúra Vašimi očami“, ktorú sme vyhlásili pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov (8. apríla 2014). Súťaž nám mala pomôcť zviditeľniť sa na sociálnych sieťach, predovšetkým na Facebooku. Tento účel určíte splnila. Prihlásilo sa 36 súťažiacich. Kompletný fotoalbum mal 56 fotografii, víťazná fotografia získala neuveriteľných 2200 Like-ov a naše publikum sa rozrástlo z pár desiatok na vyše 500.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

8. apríla si pripomenuli aj iné miestne organizácie. Centrum na podporu Rómov „ROMALEN“ z obce Kakanj nás pozvalo na premietanie filmu a príhovor. Podujatie bolo organizované v miestnom hoteli. Nezačalo sa načas, ale to je v Bosne a Hercegovine normálne. S meškaním treba počítať. Následne sa nám prihovoril predstaviteľ Centra a zástupkyňa World Vission BiH. Aj napriek slabej znalosti bosanského jazyka rozumiem, že k určitému pokroku dochádza, ale mnohé problémy pretrvávajú. Organizovala sa kampaň, vydali sa letáky. Druhy príspevok sa venuje problematike genocídy Rómov. V hlase je počuť, že pre zástupkyňu World Vission je to citlivá téma. Opisuje detaily holokaustu a dáva pokyn na spustenie filmu. Ide o kanadský dokument s názvom A people Uncounted (2011). Nefunguje zvuk. Vyše hodinový dokument prebehneme za približne 10 minút. Na záver recituje svoju báseň v rómskom a bosanskom jazyku. Je čas na obed. V aute sa pýtam kolegu, čo si o danom podujatí myslí. Premýšľa: „Aj lepšie by sa dalo, ale stále lepšie ako nič.“

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ozvali sa nám zo Základnej školy v Ilidži. Pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov organizovali projekt s názvom „Spoznaj môj svet“. Žiaci šiesteho a siedmeho ročníka boli rozdelení do skupín aby preskúmali rómsky jazyk, literatúru, príslovia, rómsku hymnu, zástavu, kultúru a obyčaje. Poslali nám fotky. Oficiálne ich nemôžem zaradiť do súťaže, ale projekt s radosťou zdieľam na facebooku. Zapisujem si poznámku, že musíme pouvažovať o zorganizovaní projektu pre školy.

Deň pred uzavretím súťaže čítam príspevok na Open Society Foundations Blog. Mladá aktivistka Anna Mirga uzatvára svoj článok o aktivizme za práva Rómov slovami: „ ... možno je čas aby sme diskusiu obrátili a hovorili menej o rómskom probléme a viac o hodnotách Rómov – ako produktívnych občanov, ktorí udržiavajú svoju kultúru a sú pyšní na svoje korene.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hľadali sme najlepšiu fotografiu prezentujúcu rómsku kultúru. Väčšina fotografií však zachytáva ženy a deti na ulici. Stereotypné zobrazenie rómskej menšiny ostáva problémom. Ak ho však chceme odsúdiť, treba si uvedomiť, že ho vytvárame my všetci, vrátane tých bojujúcich za práva Rómov. Významné hlasy totiž o rómskej kultúre a zvykoch nehovoria, neviňme teda ostatných ak počúvajú.

Podporenie stereotypov nebol účel našej súťaže, ale možné riziko, s ktorým sme rátali. Zadosťučinením pre nás však boli desiatky pozitívnych hodnotení a množstvo komentárov o priateľskosti a srdečnosti Rómov. A to pokladáme za úspech, na ktorom chceme ďalej stavať.

Eva Mrekajova

Eva Mrekajova

Bloger 
  • Počet článkov:  19
  •  | 
  • Páči sa:  0x

INTJVčera som bola rozumná, chcela som meniť svet. Dnes som múdrejšia, preto mením samú seba. (Rumi)Momentálne žijem v Burse a o živote v Turecku píšem na adrese nazaar.sk Zoznam autorových rubrík:  Zápisky zo SarajevaMoje paleoFragmentyCestovateľský denník

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu