reklama

Pozri kto to hovorí 3

Keď ste sa rozhodli pre pravidelné cvičenie a trénovanie, rozhodli ste sa správne. No dajte si pozor na pretrénovanie. Ak ste si nedali pozor, tento článok je určený práve pre vás

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Vítam vás milí športoví priatelia pri druhej lekcii seriálu „Pozri čo to telo hovorí“ Dnešnou témou je pretrénovanosť. Tá súvisí dlhodobým neadekvátnym a nadmerným preťažovaním orgazmu tak ako aj organizmu a teľa. Teľa potom jednoducho skolabuje. Čo? Aha telo. Áno aj telo skolabuje, odmietne sa naďalej podriaďovať diktátu proletariátu a vyhlási ostrý štrajk. A sme v riti. Tam sa môžeme s naším telom porozprávať, čo sa to vlastne stalo, alebo: Môžeme počúvať signály tela a vyhnúť sa tejto nezávidenia hodnej situácii. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo je "pretrénovanie"?

Pretrénovanie predstavuje stav, v ktorom sa nahromadili znaky toho, že naše telo nebolo schopné dostatočne zregenerovať medzi jednotlivými tréningami či tréningovými cyklami, jednoducho ten pocit keď ste v p.. eknej kaši. Stav pretrénovania charakterizuje mnoho príznakov, ktoré, ak sa vyskytujú samostatne, nemusia nevyhnutne znamenať pretrénovanie. No ak na sebe spozorujete niekoľko z nižšie uvedených príznakov, mali by ste z tréningu asi ubrať, alebo si zobrať pár dní neplateného voľna.

Príznaky pretrénovania:

Únava. Je to klasická, normálna únava, no v oveľa väčšom rozsahu. Cítite sa často unavený, chce sa vám spať, alebo takmer všade zaspíte (no dobre je pravda, že poznám ľudí, čo majú tieto príznaky už od narodenia, a nie sú pretrénovaní.. ). Nárast únavy je asi najzákladnejším znakom pretrénovania, pričom zvykne prechádzať až do zvýšenia počtu chorôb ako prechladnutie, chrípka, alebo mentálna antisebareflexia . Keďže je telo unavené, oslabuje sa aj jeho obranyschopnosť voči vírusom a motivačným rečiam.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Chronické zranenia. Tak ako som písal v predchádzajúcej lekcii, bez bolesti niet rozkroku, no to ešte neznamená, že vás niečo musí bolieť stále. Pardon, pokroku samozrejme. Tak či tak, bolesťou vám telo dáva najavo, že niečo s ním nie je v poriadku. Ak sa neviete zbaviť zranenia alebo sa vám zranenia často opakujú a vracajú, a vy vraciate tiež, asi je čas dať si odpich. Prípadne aj oddych.

Zvýšená tepová frekvencia. Tento príznak si asi nikto sám od seba nevšimne (ak nenosíte very smart hodinky), no veľmi ľahko si ho zmonitorujete sami. Stačí si monitorovať tepovú frekvenciu v stave pokoja (napríklad ráno po prebudení, keď zistíte, že ste zaspali, nestíhate raňajky a syn vám oznámi, že dnes je rodičovské združenie, ale „Oci, keď tam nepôjdeš, tak to nevadí, naozaj“.. ). Zmeny síce nemusia byť rovno zapríčinené pretrénovaním, no ak si vediete takýto denník poseroutky dlhšiu dobu, mali by ste byť schopní pozorovať odchýlky, ktoré vám môžu pomôcť určiť obdobie príliš veľkej tréningovej záťaže (na to rodičovské v každom prípade radšej choďte).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Náladovosť. Tento príznak pretrénovania úzko súvisí s únavou a nedostatkom spánku (pokiaľ nie ste žena a nemáte PMS). Veľké množstvo tréningov ovplyvňuje aj tvorbu hormónov (veď hovorím), takže podráždenosť či náladovosť môže pokojne prameniť aj tu.

Pokles libida. A noo do riti. Tak toto sme určite nechceli. Áno, ďalší z náznakov pretrénovanosti, je pokles záujmu o sex. Samozrejme, pretrénovanosť nemusí byť jediným dôvodom tohto poklesu (ale je super, keď sa na to môžeme vyhovoriť), no tento jav v kombinácii s ďalšími menovanými ju často sprevádza (aspoň v tom nie je sama).

Strata chuti do jedla. No hotovo. Nielen, že ste unavení, podráždení, náladoví, nepoužiteľní, ešte aj prídete o svalovú hmotu, kvôli nedostatku príjmu živín. Celé zle.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Strata zmyslu pre humor. Dokázal vás doteraz rozosmiať aj Michal Szatmary? A zrazu nič? Skúšate: Silné reči, Slabé reči, Temné kecy, Dankove brepty a nič. No je to jasné. Pretrénovanosť = Apatia. Apatia je známa tým, že už v starovekom Grécku bola bohyňou pretrénovanosti.

Pokles výkonnosti. Napriek tomu, že máte imaginárny pocit, že sa vám trénuje dobre, v meraných tréningoch môžu vaše výkony začať klesať. A akože teda aj začnú. Tu ide o jednoznačný prejav únavy a nedostatku energie sprevádzajúci to, že ste si na seba naložili príliš veľa.

Strata motivácie. Pretrénovanosť sa neprejavuje len na našich fyzických výkonoch a momentálnej výkonnosti, ale rovnako aj na našej mentálnej výkonnosti. Strata záujmu, šťavy či iskry potrebnej pre tréningy často sprevádza práve stav pretrénovanosti. Ak sa musíte horko ťažko prehovárať a nútiť do tréningu, možno je načase ubrať, presnejšie dať si pauzu.

Príčiny pretrénovania:

Niekedy jednoducho neodhadneme to, na čo v skutočnosti máme natrénované a sami si vytvárame prehnané a neadekvátne ciele (vzhľadom k veku, fyzickým, časovým a iným možnostiam a predpokladom).

Takisto je to príliš veľa tréningov. Veľký objem práce s vysokou intenzitou, počas dlhého obdobia, s nedostatkom času na regeneráciu môže narobiť veľa nepríjemností.

V neposlednom rade, nedostatok oddychu. Regenerácia a oddych sú rovnako dôležité ako tréning. Regenerácia nám pomáha dobyť si baterky a doplniť energiu na ďalší tréning. Preto, ak sa niekedy cítite na tréning naozaj unavení, je lepšie ho posunúť na iný deň a nemať pri tom výčitky z prokastinácie.

Zhrnutie a riešenie:

Pretrénovanosť je dlhodobým problémom mnohých (vrcholových aj rekreačných) športovcov, no v posledných rokoch sa tzv. únavový syndróm vyskytuje stále častejšie aj u nešportujúcej populácii a stáva sa príčinou značných problémov v pracovnom i bežnom živote. Pretrénovanie je často sprevádzané depresiou, únavou, podráždenosťou, zhoršením koncentrácie, nechuťou k tréningu, poruchou spánku, zvýšeným potením a pod. Z fyziologických príznakov je to zvýšenie kľudovej hodnoty tepovej frekvencie, zároveň zníženie maximálnej hodnoty TF, zvýšenie hodnoty výsledku Ruffierovej skúšky /porovnanie pokojovej tepovej frekvencie s tepovou frekvenciu tesne po záťaži a znovu pokojovej frekvencie po upokojení (nie ukojení), dosadenie získaných hodnôt do vzorca a hop šup a hotovo/ Taktiež sú to prízraky a príznaky ako: svalové bolesti, pokles výkonnosti, zníženie sily, zvyšujúca sa početnosť ochorení, zhoršená koordinácia a pod.

Zbaviť sa pretrénovanosti a dať svoje telo do poriadku, je to čo je naším cieľom, a verte mi, že oddych na určitú dobu je to najlepšie, čo môžete pretrénovanému telu dať. Ono sa vám neskôr určite odvďačí (minimálne tým, že bude zdravé a bez zranení). Dĺžka pauzy závisí od pretrvávania príznakov a individuálnej situácie. Niektorí tréneri a odborníci odporúčajú pauzu na 6 - 8 týždňov (čo sa mne osobne zdá až príliš dlhá doba – ale ja som pajedný cholerik, tak to nie je smerodatné). Zo začiatku si určite ale treba dať aspoň dva týždne pauzu a sledovať a počúvať svoje telo. V rámci pauzy treba dbať aj na správnu výživu, aby sme telu doplnili energiu a potrebné živiny. Ale hlavne zachovajte pokoj, kľud a rozvahu. Popri tom budem rád, ak zachováte priazeň aj mojím ďalším blogom. Vopred ďakujem priatelia.

Marek Namešpetra

Marek Namešpetra

Bloger 
  • Počet článkov:  29
  •  | 
  • Páči sa:  81x

Osobný fitness trener a výživovy poradca, amatérsky spisovateľ, príležitostný zabávač, fitmejker rovnako ako vtipmejker. Extrovertny introvert. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu