reklama

Akihabara - kremíkový raj na Zemi

Ako som už písal v predchádzajúcich článkoch, v Japonsku je veľmi lacným artiklom práve elektronika. Dnes napíšem niečo o tom, ako ju nakúpiť v Japonsku čo najlacnejšie. Práve Akihabara je tókijskou štvrťou, kde sa krčí jeden elektronický obchod vedľa druhého a ceny tam sú naozaj výhodné.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Krok prvý - web
Ako pri každom inom nákupe, najprv si musíme ujasniť, ktorýže výrobok to vlastne chceme. Zisťovať technické parametre v obchode je už dosť neskoro - hlavne ak nevieme po japonsky. Ak sme rozhodnutí, nastáva riešenie otázky peňazí. Pre dobrú cenovú orientáciu môžeme použiť web www.kakaku.com. Obsahuje vyhľadávanie v desiatkach internetových obchodov a pre každý výrobok zisťuje najnižšiu dostupnú cenu. Aj keď ceny uvedené na tomto servri nemusia byť najnižšie, ponúkajú vyborný prehľad o tom, akú cenu hľadať pri samotnej kúpe. Ak vám robí japončina na webe problémy, použite anglický preklad Kakaku.com za pomoci babelfish.altavista.com.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Krok druhý - Akihabara
Do Akihabary sa z tókijskej hlavnej stanice dostaneme najjednoduchšie JR linkou Yamanote (zelená), alebo modrou Keihin-Tóhoku. Ak sme v meste niekde inde, možeme použiť aj tókijské metro, stanica Akihabara leží na Hybia Line. Už od vystúpenia z vlaku/metra si všímame orientačné šípky v smere Akihabara Electric Town. Tie nás dovedú až priamo na hlavnú ulicu tohoto elektrického trhoviska.

Krok tretí - nákup
Orientácia v Akihabare je jednoduchá, aj keď prvýkrát je človek v tejto zmesi hluku a farieb trochu stratený. Hlavná ulica Akihabary hostí najväčšie obchodné domy - Ishimaru, Laox, eMachines apod. Aby ste nakúpili čo najlacnejšie, musíte sa čím skôr dostať z hlavnej ulice do odľahlejších častí. V úzkych bočných uličkach už potom prechádzate popri maličkých obchodíkoch s rozličnou elektronikou, fototechnikou, PC a dalšími vecami. Veľa z tovaru je second hand, preto je pred kúpou dobré sa uistiť, že kupujete novú vec.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Krok štvrtý - zľavy
V Akihabare sú na cudzincov zvyknutí a preto nákupy v angličtine nie sú až také problematické, ako inde. Ak kupujete viac kusov z jedného tovaru, je možné dohodnúť sa na individuálnej cene. To však vyžaduje aspoň základnú znalosť japončiny. Pri kupovaní počítačov sa často dá ušetriť aj desiatky tisíc jenov, ak ho kúpite bez operačného systému. Veď kto by používal japonské Windows ME?

Tip na záver
Uprostred Akihabary sa nachádza internetová kaviareň Linux Café. Okrem zaujímavého názvu ponúka zdarma pripojenie na internet prostredníctvom WiFi, počítač si musíte priniesť sami. Aj napriek názvu, v čase mojej návštevy používali všetci prítomní OS Windows.

Slavomír Nemšák

Slavomír Nemšák

Bloger 
  • Počet článkov:  68
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Opäť raz stratený v preklade. Zoznam autorových rubrík:  Zo života v JaponskuCestovanie po JaponskuCestovanieVeda a školstvoSúkromneNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu