reklama

EXPO '05

25. marca sa začala ďalšia zo série svetových výstav EXPO. Japonsko doteraz hosťovalo EXPO už dvakrát - najprv v Osake a potom v Tsukube. Tento rok sa výstava nasťahovala do Aiči pri meste Nagoja. Japonci kvôli výstave postavili neďaleko letisko na umelom ostrove. Popri výstavisku premáva prvá japonská komerčná železnica založená na lineárnom pohone a magnetickej levitácii. Už len tieto fakty nasvedčujú, že o moderné technológie nebude na výstave núdza.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)
Linimo - prvý komerčne operujúci Maglev
Linimo - prvý komerčne operujúci Maglev (zdroj: (c)2005 Slavomír Nemšák)


Česká expozícia (c)2005 Slavomír Nemšák

Keďže ide o svetovú výstavu, jej väčšinu zaberajú prezentácie jednotlivých štátov. Slovensko si možnosť zviditeľnenia nechalo ujsť, čo je podľa mňa celkom škoda. Všetky susedné štáty, okrem Maďarska, svoj pavilón na výstave majú. Za kúskom domoviny možno zájsť aspoň do českého stánku. Čapované Krušovice sú síce pomerne silným lákadlom, ale za 900 jenov si radšej počkám do leta. Celý český pavilón sa nesie v pomerne zvláštnom duchu. Hlavnou témou je hra zvukov a obrazov, interiér je z dreva. Hneď po vstupe vás ovalí zmes hudobných tónov a svetiel, ktorá vzniká v čudných strojoch kontrolovaných japonskými deťmi. Veľké plus pavilónu je, že si každý návštevník môže vyskúšať každú "atrakciu". Nevýhodou je, že málokto pochopí, o čo vlastne ide. K tej väčšine patrím bohužiaľ aj ja.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Maglev, ktorý dosiahol rýchlosť 581 km/h (c)2005 Slavomír Nemšák

Druhou a nemalou časťou výstavy sú japonské expozície. Okrem jednotlivých krajov a národných organizácií sa tu prezentujú obrovské korporácie svojimi technologickými pavilónmi. Heslom celej výstavy je zdravší život opierajúci sa o múdrosť prírody. V areáli je postavená solárna elektráreň kombinovaná s palivovými článkami, ktorá bude energiou zásobovať celý japonský pavilón. Aj niektoré komerčné spoločnosti majú pri zásobovaní energiou vlastné solárne zdroje.


Pavilón Hitachi, v záreze v budove preteká vodopád (c)2005 Slavomír Nemšák

Spoločnosť Hitachi má vo svojom pavilóne nainštalované na streche solárne panely s vertikálnym uchytením. Vnútri expozície prezentuje Hitachi svoj mikročip, ako formu identifikácie vecí. V praxi je táto technológia na výstave použitá v každej vstupenke. Tá obsahuje mikročip o veľkosti asi pol milimetra, v ktorom sú uložené údaje o lístku. Ďalšia časť prezentácie je pre návštevníkov mimoriadne zaujímavá, pretože každému umožní ponoriť sa do virtuálnej reality. Témou sú ohrozené prírodné druhy. Každý návštevník je pri vstupe odfotený a má možnosť si z webovej stránky HItachi stiahnuť fotografiu na pamiatku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pavilón japonských železníc JR prezentuje Maglev - experimentálny vlak, ktorému sa podarilo dosiahnuť rýchlosť 581 km/h. Pred samotným vchodom je zaparkovaná súprava, ktorá túto rýchlosť dosiahla. Vnútri je premietaný krátky 3D film so zábermi z testovania.


Toyota MTRC (c)2005 Slavomír Nemšák

Na úvod predstavenia v pavilóne Toyoty napochoduje do sály dychovka zložená z troch trúbkárov, tubistu, trombónistu, tenoristu, bubeníka a zahrá notoricky známu "Svätí pochodujú". To by bolo možné aj v prípade vianočných trhov v Sobranciach. V Toyote to ale zahrajú humanoidní roboti. Skúsené ucho hudobníka síce spozná, že hrajú pomerne nevýrazne a strojovo, ale aj tak mi behal mráz po chrbte. Po úvode nasleduje hlavný program, akási moderná tanečná show, kde sú tanečníci doplnení futuristickými dopravnými prostriedkami i-unit a i-foot .

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Pavilón Mitsubishi (c)2005 Slavomír Nemšák

V pavilóne Mitsubishi je najväčším lákadlom IFX projekcia na tému "Čo, ak by mesiac neexistoval". Aj keď na začiatku je táto show len odvarom normálneho kina, jej záver je veľmi dobre vygradovaný a zabezpečí kvalitný umelecký, až psychedelický zážitok. Pointa filmu je jednoduchá : Buďme radi, že žijeme v svete takom, ako ho poznáme. A nezničme si ho...

Pri vstupe do pavilónu Toshiby je zosnímaná tvár každého návštevníka. Show pozostáva z projekcie animovaného sci-fi filmu, v ktorom vystupujú samotní návštevníci.

Doprava po výstavisku je rovnako moderná ako celá výstava. Premávajú tu autobusy na palivové články, či bioplyn, "električka" na batérie a lanovka. Veľká časť výstavy je v zalesnenej časti a má prírodný charakter. Je možné okúsiť atmosféru japonského čajového obradu, či obdivovať umenie japonských záhradných architektov. V centrálnej časti je veľká plocha pokrytá umelým trávnikom, na ktorom sa veľmi príjemne sedí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nespomenul som ešte zmrznutého mamuta, obrovskú obrazovku s uhlopriečkou vyše 2000 palcov, lunárnu horninu, pavilón s čistiacimi a strážnymi robotmi, prechádzku v guľatej mape Zeme, vynechal som prakticky všetky národné stánky, ale to len dokumentuje fakt, že výstava EXPO nemôže byť popísaná kompletne. Ak sa do Aiči chystáte, vyberte si radšej pracovný deň (prípadne rovno dva) so škaredším počasím - aj v také dni je výstava dosť plná na to, aby ste niekoľko hodín strávili čakaním v radoch. Výstava potrvá do 25. septembra.

Slavomír Nemšák

Slavomír Nemšák

Bloger 
  • Počet článkov:  68
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Opäť raz stratený v preklade. Zoznam autorových rubrík:  Zo života v JaponskuCestovanie po JaponskuCestovanieVeda a školstvoSúkromneNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu