reklama

Apacer Share Steno CD211 (prvé dojmy)

Určite sa vám už stalo, že kapacita vašej pamäťovej karty vo fotoaparáte nestačila. Možnosťou je zakúpenie ďalších pamäťových kariet, alebo zariadenie, do ktorého fotky priebežne kopírujete. Apacer Share Steno CD211 je jedným z riešení. Je to totiž obal na 2,5" harddisk s vlastným akumulátorom a rozhraním USB OTG (on-the-go).

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)
Obrázok blogu

Hneď po rozbalení je prvým prekvapením veľkosť. Do rozmerov len o málo väčších než samotný harddisk výrobca natlačil všetku elektroniku, akumulátor aj grafický displej. Balenie ešte obsahuje nabíjačku, manuál, celkom podarený obal, USB káblik A-mini B (pre pripojenie Share Steno ku počítaču)a USB redukciu A- mini A (pre pripojenie zariadení ku Share Stenu). Čelný panel je vyrobený z kovu, čo dodáva prístroju robustnejší a trvanlivejší imidž. Rovnaká vec sa už nedá povedať o plastových tlačidlách.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ovládacie menu je jednoduché a prehľadné, pretože funkcie, ktoré prístroj ponúka, sa dajú spočítať na prstoch jednej ruky. Prístroj umožňuje pripojenie ľubovoľného USB zariadenia, ktoré podporuje formát UMS (USB Mass Storage) a PTP (Photo Transfer Protocol), čiže drvivú väčšinu digitálnych fotoaparátov, MP3 prehrávačov, USB pamäťových kľúčeniek, externých USB diskov apod. Share Steno dokáže dodávať pripojenému zariadeniu prúd až do maxima 330 mA - nepodporuje teda MicroDrive CF karty v USB čítačkách. Umožňuje kopírovať samostatné súbory, celé adresárové štruktúry, alebo celý obsah pripojeného zariadenia. Po pripojení k počítaču sa chová ako externý USB harddisk (UMS).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dostávame sa k najnepríjemnejšej vlastnosti a najväčšej slabine Share Stena. Tou je výdrž akumulátoru. Podľa výrobcu je to viac než hodina (trvalého kopírovania), samozrejme podľa namontovaného HDD a spôsobu používania. Moje poznatky sa s týmto údajom zhodujú. Sklamaním bol fakt, že Share Steno sa nedokáže dobíjať cez USB rozhranie. Jedinou možnosťou je používať dodaný adaptér.

Veľmi nešikovným je umiestnenie tlačidla zapínania/vypínania. Vo fotografickej taške sa prítroj veľmi ľahko sám zapne a ak dôjde na kopírovanie fotiek z fotoaparátu do Share Stena, s najväčšou pravdepodobnosťou bude akumulátor už dávno vybitý. Dodávaný pevný obal tomuto dokáže efektívne zabrániť, Share Steno tým ale nepríjemne naberá na objeme i hmotnosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rýchlosť Apacera Steno pri pripojení ku PC je porovnateľná so všetkými UMS USB2.0 zariadeniami - vysoko presahuje 10 MB/s a to pri čítaní aj zápise. Podstatnou je aj rýchlosť pri komunikácii s USB zariadeniami, keď sa Apacer Share Steno chová ako USB Host. Podľa údajov výrobcu by mal dosahovať až 2 MB/s. Z mojich skúseností (kopírovanie fotiek z Nikonu D70) som nespozoroval žiadne spomalenie v porovnaní s pripojením k PC. Bohužiaľ Nikon D70 kopíruje rýchlosťou asi iba 1,2 MB/s.

Share Steno podporuje 2,5" disky až do veľkosti 80GB. Podporuje súborové systémy FAT12, FAT16 a FAT32. Bohužial, pod operačným systémom Windows to znamená obmedzenie veľkosti partície na 32GB. Osobne používam prístroj s HDD Hitachi (IBM) Travelstar 40GB, na ktorom mám dva oddiely (32GB a 8GB). Pripojením k PC sa prístroj chová ako 2 UMS disky, žiadne problémy s dvoma oddielmi na HDD som zatiaľ nezaznamenal.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Celkovo hodnotím prístroj ako odpovedajúci svojej cene. Zákazník za cca 2000 Sk získa prenosný prístroj pre uchovávanie a manipuláciu dát v teréne. K cene je nutné samozrejme pripočítať peniaze za 2,5" harddisk. Neponúka komfort a výdrž ako napríklad notebook, alebo drahé fotobanky, na druhej strane za peniaze dostaneme veľmi kompaktné a ľahké zariadenie.

Plusy

Mínusy

  • rozmery a hmotnosť
  • kovový čelný panel
  • cena
  • AC adaptér je na 100 až 230V
  • možnosť updatovať firmware
  • výdrž akumulátoru
  • nemožnosť dobíjať cez USB
  • nechránené tlačidlo zapínania
  • tlačidlá pôsobia veľmi zraniteľným dojmom
Slavomír Nemšák

Slavomír Nemšák

Bloger 
  • Počet článkov:  68
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Opäť raz stratený v preklade. Zoznam autorových rubrík:  Zo života v JaponskuCestovanie po JaponskuCestovanieVeda a školstvoSúkromneNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu