reklama

Karaoke = smrť hudby ?

Amatérske spievanie na half-playback je v Japonsku veľmi populárne. Existuje obrovská ponuka karaoke barov, ktoré túto zábavu ponúkajú v celkom prijateľných cenových reláciách. Ak sa rozhodnete nejaký navštíviť, radšej nečakajte žiadne hudobné zážitky ...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (20)
Jeden z veľkého množstva karaoke barov.
Jeden z veľkého množstva karaoke barov. 

Typický karaoke bar pozostáva z veľkého množstva malých až stredne veľkých miestností, ktoré sú čiastočne zvukovo izolované a obsahujú zariadenie na prehrávanie hudobných podkladov. Občerstvenie roznáša obsluha, objednáva sa buď interným telefónom, alebo cez diaľkové ovládanie. Druhý ovládač slúži na voľbu skladieb zo širokej ponuky - katalógy pesničiek zvyknú obsahovať stovky stránok.

[Video] Každá miestnosť obsahuje aj veľký televízor, na ktorom sa zobrazujú pseudo-klipy a texty piesní. Pseudo-klipy obsahujú takmer náhodne zostrihané zábery japonských párov, občas sa blysnú aj belošské a černošské tváre. Texty anglických piesní sú vypisované po anglicky s výslovnosťou písanou katakanou. Nanešťastie, počet záberov je limitovaný a tak sa vám po pár hodinách začnú niektoré opakovať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

[Audio] Na karaoke ste si prišli hlavne zaspievať, preto by hudobná stránka mala byť tou silnejšou. Bohužiaľ, opak je pravdou. Asi som príliš náročný, ale prevedenie skladieb á la MIDI ma sklamalo. Syntetické bicie, gitary a všetky ostatné nástroje sa často diametrálne odlišujú od originálu. Tento prístup má ale aj svoje výhody - umožňuje prostredníctvom diaľkového ovládania meniť rychlosť aj tóninu skladby.

Asi vám už je teraz všetkým jasné, že na karaoke ide o čokoľvek iné, než o muziku. Je to predovšetkým forma zábavy, v kombinácii s miernou konzumáciou alkoholu celkom prijateľná. Osoby s hudobným sluchom, alebo rytmickým cítením (stačí jedna z týchto dvoch vecí) potrebujú toho alkoholu trochu viac.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Existujú aj bary s jedným veľkým pódiom, kde sa spevák prezentuje pred oveľa väčším publikom. Je to istá forma exhibicionizmu, taká Superstar v malom. To už chce istú dávku guráže, ktorú ale najmä netalentovaní jedinci poľahky nájdu. Napriek všetkým nedostatkom, Japonci karaoke milujú, od teenagerov až po štyridsiatnikov. Navštevujú karaoke pri príležitosti oslavy narodenín, či iba tak, na konci pracovného týždňa. A pre nás to tiež občas môže byť dobrou formou oddychu - veď kde inde si vypočujete japonskú Britney Spears, nemecké The Doors, alebo slovenský Iron Maiden ?

Slavomír Nemšák

Slavomír Nemšák

Bloger 
  • Počet článkov:  68
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Opäť raz stratený v preklade. Zoznam autorových rubrík:  Zo života v JaponskuCestovanie po JaponskuCestovanieVeda a školstvoSúkromneNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu