reklama

Bratislavčania od nás čakajú kroky, nie prešľapovanie na mieste

Odkedy som nastúpil do úradu primátora hlavného mesta, neprešiel jediný deň, aby som neriešil rozpočet Bratislavy na rok 2015. Nedorobený rozpočet s deficitom 22 mil. EUR, ktorý mi tu nechal pán Ftáčnik, bol absolútne nepoužiteľný, takže sme ho museli prerobiť tak, aby sme deficit dostali na nulu. A verte mi, že v stave totálneho rozvratu mestských financií, ktoré tu predošlé vedenie po sebe zanechalo, to nebolo jednoduché. Rozpočet, ktorý som 26. februára predložil mestským poslancom tak nie je ideálny, ale je vyrovnaný a vytvára predpoklad pre efektívne využívanie peňazí v nasledujúcich rokoch.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Som Bratislavčan, žije tu moja rodina, vyrastá tu moje dieťa. Veľmi dobre si preto uvedomujem, čo Bratislave chýba. Aj ja by som rád dal viac peňazí na opravu ciest, ktoré sú v príšernom stave, na opravu parkov a výsadbu zelene, na budovanie športovísk a opravu detských ihrísk, na obnovu a rozšírenie siete cyklotrás a mnohé ďalšie. Ale momentálne môžeme hrať len s tými kartami, ktoré máme. A aj keď som veľmi hľadal, žiadne dobre ukryté eso v podobe výnosnej investície od predošlého vedenia, som nenašiel. Práve naopak, našiel som dlh viac ako 200 mil, EUR, nezaplatené miliónové sumy na faktúrach, hrozbu nepreplatenia financií na stavbu Starého mosta, pokutu za sfušovanú električkovú trať do Dúbravky, nevyužité možnosti na financovanie projektov z eurofondov, či niekoľkonásobne predražené verejné obstarávania.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Chcem Bratislavčanom hovoriť pravdu. Musia vedieť, kam idú ich peniaze, za čo platia. Vyzývam na kontrolu hospodárenia v mestských podnikoch a hľadanie vnútorných zdrojov financovania. Najviac peňazí z mestského rozpočtu dostáva Dopravný podnik – 70 000 000 EUR. Kto vie, kam presne idú tieto peniaze? Ja nie. A keď to nevie primátor, ako to môže vedieť bežný Bratislavčan? Prečo sa vedenie kontrole bráni? Verím tomu, že aj tu môžeme nájsť peniaze, ktoré sa dajú využiť práve na spomínané cyklotrasy, športoviská či opravu ciest.

Bratislavčania ma zvolili preto, aby som veci riešil. Vážim si dôveru, ktorú mi dali a urobím všetko preto, aby som ich nesklamal. S rovnakou dôverou sa Bratislavčania obrátili na mestských poslancov, ktorí ich v tomto volebnom období zastupujú. Verím, že aj im ide o to, aby sa Bratislava pohla dopredu. Ubezpečujú ma o tom na stretnutiach, ktoré som s nimi kvôli diskusiám o rozpočte absolvoval. Bratislava si nezaslúži, aby prešľapovala na jednom mieste. Rozpočtové provizórium, v ktorom sa teraz nachádza ale týmto prešľapovaním je a škodí jej. Provizórium jej bráni pohnúť sa ďalej - nemôže realizovať rozvojové projekty, čerpať eurofondy či rozdeľovať granty.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vo štvrtok budú poslanci hlasovať o rozpočte. Verím, že vecnosť zvíťazí a že Bratislava bude môcť konečne vykročiť dopredu.

Ivo Nesrovnal

Ivo Nesrovnal

Bloger 
  • Počet článkov:  67
  •  | 
  • Páči sa:  15x

Bratislavčan Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu