reklama

Primátor Ftáčnik po štyroch rokoch: ak niečo chcete, urobte si to sami

„Obnoviť dôveru Bratislavčanov v samosprávu znamená otvoriť mesto verejnej kontrole a spoluúčasti ľudí na rozhodovaní“ To bol sľub primátora keď nastupoval do funkcie. Po štyroch rokoch treba odkaz pána Ftáčnika Bratislavčanom aktualizovať:  Ak niečo v Bratislave chcete, urobte si to sami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)
Dobrovoľník Milan Ftáčnik
Dobrovoľník Milan Ftáčnik 

Ostatné roky zažíva naše mesto nebývalý rozmach občianskej aktivity. Zelená hliadka, Mestské zásahy, Dobrý trh, Komunitné záhrady, Vnútroblok, Stará tržnica a desiatky ďalších občianskych aktivít sa podieľajú na skrášlení nášho mesta, zvyšujú pocit spoluzodpovednosti občanov a susedov za svoje okolie, skrátka pracujú na zlepšení životnej úrovne Bratislavčanov. A v meste to je vidieť.

Zapojenie občianskych aktivít do života mesta stojí na jednoduchom princípe. Je ním spolupráca, partnerstvo. Za rozvoj a výzor svojho územia je samozrejme zodpovedné mesto, primátor a my poslanci, nie občania. Na to si nás volia. Aktivity občanov neznamenajú, že preberajú zodpovednosť za mesto a jeho chod. Občania spolupracujú s mestom, dobrovoľnícke aktivity dopĺňajú činnosť mesta, no nenahradzujú ju. To by sme mohli zrušiť komunálne voľby a nakoniec celý magistrát.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najnovšia občianska aktivita upratovania Hlavnej stanice posunula tento princíp ale ďalej (http://bratislava.sme.sk/c/7245939/bratislava-prestala-cakat-na-investora-stanicu-vycistili-dobrovolnici.html) Ľudia sa už jednoducho nemohli dívať na tú špinu a hanbu a Hlavnú stanicu išli upratať sami. Tak ako Trnavské mýto, či námestie Slobody. Na jednej strane chvályhodná dobrovoľnícka aktivita, no pri bližšom pohľade je to mrazivé poznanie. Čo si neurobíme sami, to v tomto meste nebude.

Punc absurdnosti tejto aktivite pridal primátor Ftáčnik, ktorý sa upratovania zúčastnil ako DOBROVOLNÍK.

Tým Bratislavčanom vlastne potvrdil dve veci:

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  • Ako primátor som nič nevyriešil. 

  • Som nepotrebný, ak niečo chcete musíte si to urobiť sami.

Nebudem sa už vracať k detailom riešenia Hlavnej stanice. Ako poslanec som s kolegami toto riešenie navrhol (http://nesrovnal.blog.sme.sk/c/354154/Hlavna-stanica-ako-vysledok-bezradnosti-magistratu.html) . Zmluvu treba vypovedať, znalecký posudok jasne hovorí, že investor to nemôže stihnúť, sám investor to priznal tým, že predkladá nové termíny. Mestské zastupiteľstvo riešenie už žiada dlho. Primátor Ftáčnik nekoná, naopak preberá argumenty investora, straší mesto žalobami, takže vzniká dojem, že nezastupuje Bratislavu, ale súkromný biznis. Robí presne to čo vyčíta Ďurkovskému.

No, a keďže pán Ftáčnik ako primátor nič nevyriešil, stal sa z neho dobrovoľník. Vie si niekto predstaviť, že by viedenský primátor Michael Häupl upratoval Hauptbahnhof, pretože ho nevie dať do poriadku ako primátor? Absurdné a smiešne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V Bratislave realita. Mesto ale potrebuje PRIMÁTORA, ktorý veci vyrieši, nie alibistu, ktorý sa po víkendoch pridáva k občanom, keď sa títo na jeho neschopnosť už nemôžu dívať. 

Ivo Nesrovnal

Ivo Nesrovnal

Bloger 
  • Počet článkov:  67
  •  | 
  • Páči sa:  15x

Bratislavčan Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu