reklama

S Mondi to smrdí

Neviem aký je skutočný dôvod, prečo by malo Mondi SCP a.s., Ružomberok (ďalej Mondi) dostať štátnu podporu vo forme úľavy na dani z príjmu v výške 25 mil. €, ale po mojej úvahe, je to čistý tunel. Mondi je zdravá prosperujúca spoločnosť s tržbami za rok 2010 vo výške 468 mil. € a zaplatenou daňou 15,1 mil. €. Mondi by mala byť podľa logiky pána istôt na zozname, ako kandidát na mimoriadny daňový odvod a nie na daňovú úľavu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)
Obrázok blogu

Medializovaným dôvodom na získanie daňovej úľavy vo výške 25 mil. €, by malo byť prepustenie 383 zamestnancov, ktorí by pre rastúcu efektivitu prišli o prácu do roku 2016.

Ešte raz opakujem tento medializovaný „blábol“ : 25 mil. € za 383 možno prepustených zamestnancov do roku 2016.

Takže mne to vychádza nasledovne.

25 mil. € / 383 = 65 274 € - toto číslo predstavuje výšku podpory jedného pracovného miesta do roku 2016. Za predpokladu, že nadbytočných zamestnancov prepustia k 31.12.2016 tak sa jedná o štvorročné obdobie kedy budeme dotovať jedno pracovné miesto v Mondi. Na ročnej báze mi to vychádza suma 65 274 € / 4 = 16 318 € a na mesačnej báze 16 318 € / 12 = 1 359 € na jedného zamestnanca.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

To znamená, že jedno pracovné miesto dotujeme sumou vo výške 176 % priemernej mzdy v hospodárstve za prvý kvartál 2012. (770 €). 

Samozrejme to ešte neznamená, že zamestnanci budú skutočne prepustený. Čo ak Mondi nezvýši efektivitu, pripadne investuje do rozšírenia výrobných kapacít, kde sa 383 vyškolení a zapracovaní zamestnanci elegantne presunú.

Z pohľadu Slovenska, keby Mondi okamžite prepustilo 383 zamestnancov a tí by si nedajbože nenašli prácu v najbližších celých 6 mesiacoch, tak by sme pri maximálnej podpore 1 137 € za zamestnanca na mesiac zaplatili 2,6 mil. € (1 137 € x 383 zamestnancov x 6 mesiacov ). To by nám ostávalo ešte 22,3 mil. € zo zaplatenej dane, na podporu zvyšných ešte nezamestnaných z 383 zamestnancov. Ak by sa nik z 383 prepustených zamestnancov nezamestnal a platili by sme im podporu 500 € mesačne, tak by sme ich mohli z tejto sumy živiť, ako štát ďalších 10 rokov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mne to vychádza tak, že Mondi urobilo na vládu „bububu“, tá sa pokakala a cez daňovú úľavu poskytne na 4 roky 383 zamestnancov zadarmo a možno ich aj neprepustí.

Nechápem prečo sa vláda s prepáčením „posrala“ pred Mondi a chce tlačiť peniaze do ich plnej kasy?

Nechápem ako sa pán istôt môže vôbec nechávať vydierať nadnárodnými zlými kapitalistami?

Mondi patri do nadnárodnej skupiny Mondi, združenej v skupine podnikov Neusiedler Holdings. V spoločnostiach ako je Mondi, nie je prezamestnanosť. Pracuje sa tam fakt „na krv“. Ak by pri súčasnom stave 1 500 zamestnancov, prepustili 383 zamestnancov, tak na výplatnej listine Mondi by zostalo 1 117 zamestnancov. S týmto počtom zamestnancov by nebol schopný vyrábať súčasnú produkciu a sám seba by poškodil o nevyrobenú produkciu ktorú by nemohol predať. Cieľ udržať dvojnásobný počet zamestnancov 766 je absolútne mäkký na splnenie požiadaviek daňovej úľavy. Prečo?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Celkový mzdové náklady Mondi boli v roku 2010 bez odvodov 24 mil. €. Mne to vychádza tak, že akcionári štátu slovenského zaplatia prostredníctvom daňovej úľavy, jednoročné mzdy zamestnancov Mondi. No nie je ten postkomunistický kapitalizmus nádherný.

Môj návrh je nasledovný. Milá vláda nenechaj sa vydierať zlými kapitalistami z Mondi, a umožni prosím prepustiť 383 zamestnancov okamžite. Vyjde nás to lacnejšie a ušetríme 22 mil. €.

tvoj nespokojný akcionár štátu

Oldřich Kovář

Oldřich Kovář

Bloger 
  • Počet článkov:  112
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Mám rád aktívny prístup k životu a milujem jazdenie na divokej vode :-). Čo vás nezabije, vás posilní.Ja. Zoznam autorových rubrík:  Moje obľúbené stránkySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu