reklama

Protipóly voľby

Svet je definovaný svojími protipólmi ako sú dobro - zlo, ľavicové - pravicové, konzervatívný - liberálný atd. Súčasne komunálne voľby v niektorých mestách sú mnohými prezentované a mnohými aj vnímané ako protipólny zápas post-komunistického (ľavicového) primátora s nekomunistickými kandidátmi. Bratislava je dobrý príklad.

Písmo: A- | A+

V rámci tejto logiky sa pravicovo-rozmýšlajúci musia spojiť proti ľavicovému kandidátovi a z toho plynie požiadavka k vzdaniu sa ostatných pravicových kandidátov. Vo veľa mestách sa to aj realizuje.

Svet však nie je len o protipóloch komunista - nekomunista. Ak sa pozrieme na primátorske voľby z iného typu protipólov, dopracujeme sa k iným záverom. Napríklad, skúsme na chvíľku dať oproti sebe naviazanosť kandidáta na politické strany a sponzorov oproti nezávislému kandidátovi. Teraz sa rozhodujeme medzi tým, či chceme nezávisleho kandidáta, alebo politického. Protipólov, ktoré by sa dali použiť ako kritérium rozhodovania, je nespočetne viac. Politici nám však často podsúvajú kritéria voľby z ktorých benefitujú viac.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skutočná sloboda spočíva v možnosti výberu. Výber je potom závislý od toho, ako si volič nastaví svoje priority. Ak sa výber realizuje mimo volebných miestností, za rokovacími stolmi politických strán a sponzorov, znižuje sa význam volieb. Extrémny príklad je kandidatúra jedného politika.

Milo Olejar

Milo Olejar

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  38x

Architekt so záujmom o veci verejné a pozitívny rozvoj Bardejova a Slovenska Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu