reklama

Príhovor sobášiaceho po novom

Ako vraví klasik, hlavnou príčinou rozvodu je manželstvo. Možno by sa podarilo znížiť rozvodovosť, keby príhovor sobášiaceho k manželom vyzeral nejako takto.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (27)

Milí nastávajúci novomanželia! Prišli ste sem, aby ste uzavreli manželstvo. Potom isto túžite aj založiť si rodinu, ak už sa tak nestalo, všakže. Je to krásne rozhodnutie, ktoré vašim rodičom určite riadne odľahčilo peňaženky, a preto verím, že ste si tento krok dobre premysleli. Dovoľte mi teda ešte pár slov k tomu, čo vás môže na spoločnej ceste životom postretnúť.

Keď už tých, ktorým dnes vravíte "mamička a otecko", budete nazývať "svokrovci", uvedomíte si, že je načase nájsť si vlastné bývanie. Pokiaľ dnes ženích neprenesie nevestu cez prah bytu či domu už rodičmi zakúpeného, vaše prvé spoločné kroky povedú do banky. Ste mladí a perspektívni, šťastne zamestnaní, dostanete výhodnú hypotéku s ešte výhodnejším úrokom. Pre banku. Týmto činom už jeden z vás nemusí odovzdávať svoj mesačný žold, pardon, plat, svojej polovičke. Rodičia pomôžu, a tak máte byt aj zariadený. Už v ňom chýba iba kolíska.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dáte zmysel vašim manželským povinnostiam a nezadlho je na svete nový jedinec. Ste kompletná rodina, základná bunka spoločnosti. A to si spoločnosť cení! Mamička dostane pri narodení dieťatka jednorazový príspevok, a potom každý mesiac, no veď sa nečervenajte, nie to, na čo myslíte, ale finančnú podporu v materstve, čo činí okolo päťtisíc korún.Tu chcem dať neveste do pozornosti, že nielen zo zdravotného hľadiska je vhodné dieťa kojiť čo najdlhšie. Za ušetrené peniaze kúpte rodičom milý darček, budete ich ešte mnohokrát potrebovať, len čo nastúpite do práce a vaša ratolesť nebude môcť byť pre choroby v škôlke.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Začína vám plynúť trojročná lehota na našetrenie kapitálu pre vstup do školy a tým začínajúci proces vzdelávania vášho potomka. Počnúc septembrom si vaši rodičia budú spomínať na časy, keď jedinou investíciou do žiaka bola školská taška, peračník, papuče a úbor na TV. Aby som nezabudol - aj kvet na okno triedy. Odporúčam zabudnúť na dovolenky, pokiaľ má vaše dieťa navštevovať aj družinu, školský klub alebo aj krúžky. Na tú dovolenku si aj tak ešte osemnásť rokov, kým sa ukončí proces vzdelávania, nespomeniete.

Ako dokazujú psychologické štúdie, po siedmich rokoch manželstva nastáva kríza. Máte moje uznanie, ak sa vám podarí tých sedem rokov v ňom zotrvať. Dnes, slepo zaľúbení ako somár do kopy sena a krásne naivne dôverčiví v dobro a lásku, ste predmanželskú zmluvu nespísali. Príde čas, keď to budete ľutovať. Na advokáta asi nemáte, jeho odmena začína slovami "Dobrý deň, ako vám môžem pomôcť" pri vstupe do jeho kancelárie. Je tu ešte možnosť využiť bezplatnú právnu pomoc, ktorú náš sociálny systém poskytuje a v stredu o 6,00 hod si ísť pre časenku. Rozvod je drahý špás, milí moji budúci mladomanželia. Aj časovo náročný. Svadbu ste mali zorganizovanú ani nie za pol roka, pripravte sa teraz na viacročný proces. Taký rozvod musí riadne dozrieť sudcom na stole. Je v záujme spoločnosti udržať manželstvo a tých dvoch, čo sa už nemôžu ani cítiť, spolu čo najdlhšie. Niekedy až kým ich (aj násilná) smrť nerozdelí. Takisto je v záujme dieťaťa, aby vyrastalo v štatisticky kompletnej rodine. Pokiaľ si dieťa, ktoré sa procesom rozvodu začne nazývať maloletým, nedáte zveriť do výchovy, máte naň obaja rovnaké právo. V praxi to znamená, že ak ho jeden zoberie tomu druhému, tento je ľudovo povedané v keli, nepomôže mu ani polícia, ani sociálna kuratela, brániaca práva dieťaťa. Až do rozhodnutia súdu. To je pri veľkom šťastí jeden mesiac. Tak vraví zákon. A ako je najlepšie tomu druhému, najmä matke, ublížiť? Správne, cez dieťa. Veci týkajúce sa dieťatka vám milá mamička, rád vysvetlí gynekológ, a ak ani potom svoje rozhodnutie nezmeníte, budete ešte poučená v pôrodnici.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď šťastne dospejete ku koncu rozvodu, pripravte sa ešte na delenie toho, čo ste za roky spoločného života nazhŕňali.. Neoháňajte sa tým, kto vám čo daroval, darovaciu listinu ste istotne od príbuzných spolu s práčkou či chladničkou nedostali. Všetko si delíte fifty-fifty. Áno, aj psa.

Je možné, že počas tých dlhých rokov rozvádzania sa prídete na to, že sa všetko dalo riešiť aj ináč, stačilo trochu viac tolerancie, ústupkov oboch strán a zlepšenie komunikácie. No v tej chvíli, drahí moji, bude krivka rozvodovosti opäť raz o kúsok vyššie.

Teraz sa pýtam vás, nevesta. Beriete si aj napriek tomu tu prítomného...

Olívia Olivieri

Olívia Olivieri

Bloger 
  • Počet článkov:  79
  •  | 
  • Páči sa:  1x

s vlastnou fotkou a pod vlastným menom? nebláznite!veď napokon - na mene a fotke nezáleží ;-) Zoznam autorových rubrík:  Nezaradenáo neradostiOch joj! (CP radí)7nevidíme, nepočujememládežníciCicuška Pipinkao životeo pokračovanío všeličom

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu