reklama

Semifinálové karty sú rozdané. Kto vytiahne eso z rukáva? (1.časť)

Štyri hrdé a vášnivé futbalové národy. Štyri mužstvá, ktoré si za cestu k úspechu nezvolili negáciu súperových kvalít, ale uplatňovanie tých svojich. Štyri tímy, ktoré pre tento šampionát zo svojej turnajovej filozofie vylúčili tézu ,,Nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa.“ Chcú titul. Všetci do jedného.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Semifinálová Fantastická štvorka

Česko, Grécko, Turecko, Rusko. Výpočet krajín, ktorých reprezentácie na posledných dvoch európskych šampionátoch zažili semifinálové rendez-vous. Čo majú spoločné? Ide o mužstvá z takzvaného druhého sledu.

Euro 2012 nám prvýkrát po dlhom čase ponúkne semifinále, ktorého sa zúčastní výsostne futbalová smotánka. Navyše, po konzumácii štvrťfinálového chodu ostala nestrannému divákovi na jazyku chuť toho, že do semifinále postúpili skutočne štyri najlepšie tímy na turnaji. Postup žiadneho z nich nie je dielom pani Fortuny ani výsledkom akejsi osudovej determinácie, ale len čírym odzrkadlením ich športovo-mentálnych schopností pretavených do hodnotných umeleckých výkonov na zelenom plátne. Každý zo semifinalistov už na šampionáte ukázal pestrú paletu futbalových kvalít a ovzdušie vo futbalovej Európe je nabité vzrušujúcim pocitom, že európsku korunu si môže nasadiť ktorýkoľvek zo semifinalistov. A to sme tu už dávno nemali.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pyrenejskí konkvistadori

Boli časy, keď portugalskí a španielski dobyvatelia súperili v objavovaní a získavaní nových území. Tento druh rivality je už, pochopiteľne, minulosťou, ale futbalová vojna krajín z juhozápadného cípu Európy momentálne prekvitá. Španieli sa vezú na vlne úspechu, ale ich ,,chudobní príbuzní" cítia, že by si už tiež zaslúžili odhryznúť si z koláča úspechu. ,,Snívame iba o víťazstve. Vieme, že to bude nesmierne náročné, ale sme si vedomí toho, že máme kvality na dosiahnutie veľkého triumfu." Obranca Ricardo Costa takto vyjadril náladu vo výbere okolo Cristiana Ronalda.

Furia Espaňa bola niekoľko posledných rokov žiarivým príkladom spojenia športového úspechu a diváckej atraktivity. Hoci úspechy zatiaľ nekončia, nezainteresovaní fanúšikovia si už čím ďalej tým častejšie hľadajú iných obľúbencov. Všetci traja zvyšní semifinalisti hrajú kolmejšie a priamočiarejšie, ich hra je explozívnejšia a má v sebe silnejší moment prekvapenia. Španielske bago už začína vykazovať známky nezáživnosti a stereotypu. Fabregas však odkazuje kritikom: ,,Ak vás naše zápasy nudia, nuž, každý má právo na svoj názor. My však svojmu hernému štýlu veríme a nezmeníme ho. Veď sme vďaka nemu vyhrali všetko, čo sa dalo." Ani Fabregas by si však nemal zatvárať oči pred faktom, že s výnimkou duelu s írskym outsiderom zatiaľ Španieli neodohrali na turnaji zápas, v ktorom by svojho súpera predčili v množstve gólových príležitostí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Portugalskou slabinou môže byť brankár. Rui Patricio je oproti Neuerovi, Casillasovi či Buffonovi len malá brankárska ryba. Navyše, ešte nikdy sa do bránky nepostavil v takomto dôležitom zápase. Výraznejšia osobnosť Portugalcom už tradične chýba aj na opačnom póle ihriska. Po zranení Heldera Postigu bude hrotovým útočníkom pravdepodobne Hugo Almeida. Možná je aj alternatíva s Ronaldom na hrote, v prípade, že by chcel Bento ušiť na Španielov defenzívnejší taktický kabát. To by však musel opustiť schému, ktorá celý turnaj funguje na výbornú a na to by mohli Portugalci doplatiť. Všetci máme ešte v živej pamäti, ako Ronaldo a spol. začali v prvom zápase proti Nemcom útočiť, až keď bolo neskoro.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z portugalského tábora cítiť zomknutú a kamarátsku partiu. Tá má očividne blahodárny vplyv aj na Pepeho, ktorý prežíva športovo aj ľudsky najpozitívnejšiu futbalovú periódu svojej kariéry. Uprostred portugalskej obrany bol doteraz pre všetkých útočníkov neprekonateľným súperom. Prekvapením navyše je, že sa mu zatiaľ darí vyhýbať sa nefutbalovým prejavom, ktoré z neho urobili v očiach futbalovej obce azda najiritujúcejšieho hráča súčasnosti.

Ku šanciam Španielov sa niektorí stavajú skepticky, pre mnohých však stále zostávajú hlavným kandidátom na titul. Svoj pohľad poskytol aj Franz Beckenbauer: ,,Portugalský tím na mňa urobil od začiatku turnaja dobrý dojem a pre Španielov to nebude ľahké. Ak chcú postúpiť, musia sa zlepšiť. Ale myslím si, že ak všetko pôjde podľa plánu, finále bude medzi Nemeckom a Španielskom." Väčšinu mediálnej pozornosti dostávajú nie celkom optimálne otáčky španielskeho útočného mechanizmu. Trošku v tieni tak ostávajú fantastické výkony defenzívy. Sám tréner Del Bosque povedal, že na tomto turnaji funguje obranná štvorica ešte lepšie, než čakal. Klobúk dolu najmä pred Sergiom Ramosom. Pred dvomi rokmi sa dostal do all-stars Majstrovstiev sveta na pozícií krajného obrancu, teraz na tento honor ašpiruje aj po presunutí do stredu obrany.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Veľké zápasy niekedy rozhodujú veľkí hráči. Tým najväčším na turnaji je Cristiano Ronaldo. On aj Messi sa už dlho na veľkých turnajoch boria s problémom svojho prínosu pre národný tím. Pod vplyvom iného herného štýlu, než aký ich necháva vyniknúť v kluboch a tiež pod ťarchou nádejí celého národa, upretých na ich zázračné nohy, sa im nikdy nedarilo byť vo svojich reprezentáciách takým indikátorom úspechu ako na klubovej úrovni. Zdá sa, že Ronaldovi by sa mohlo podariť túto kliatbu prelomiť. Proti Nemecku si ešte len hľadal svoje miesto na šampionáte, ale odvtedy krivka jeho výkonnosti letí strmhlav hore. V posledných dvoch zápasoch hral výborne a bol dominujúcim prvkom ofenzívy svojho mužstva. Španieli už kujú pikle, ako odstaviť ,,faktor Ronaldo": ,,Bude hrať väčšinou v zóne bránenej Alvarom Arbeloom a ten ho pozná lepšie, než ktokoľvek iný. Na ubránenie takéhoto hráča však potrebujete prácu celého tímu," upozorňuje Sergio Busquets.

Španieli sú miernymi favoritmi, ale Portugalci nie sú bez šance. Doterajšie výkony vyzneli možno dokonca o niečo presvedčivejšie v podaní Portugalcov. Vynikajú skvelou prechodovou fázou a bleskovým prepínaním z defenzívy do ofenzívy. Pri Ronaldovi a Nanim sa budú španielski obrancovia cítiť ako vo finále olympijskej stovky. Výhodou tiež môže byť, že Portugalci majú na rozdiel od Španielov majú viac herných plánov. Dokážu byť nebezpeční na protiútoky ale aj prekonať sformovanú obranu súpera. Primárnou španielskou devízou ostávajú skvelé držanie lopty a nadpozemská medzihra. Prvky, ktoré podľa potreby môžu Španieli použiť dvojako - na aktívnu defenzívu aj na výstavbu ofenzívy. Polemiky neprestáva vyvolávať experimentovanie s variantou bez hrotového útočníka, na ktoré by Del Bosque mohol doplatiť. Stále však netreba zabúdať na to, že v dresoch Furie Roja nastupuje najtalentovanejší futbalový orchester planéty. Navyše, podkutý skúsenosťami z mnohých náročných zápasov v záverečných fázach šampionátov. Zo zápasov víťazných.

Tomáš Olšiak

Tomáš Olšiak

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  0x

vyštudovaný žurnalista a futbalový fanatik. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu