reklama

Východ stretne západ v Bratislave

Pre vôbec prvýkrát Concours Mondial de Bruxelles CMB, jediná z popredných vinárskych súťaží na svete, prichádza do krajiny za bývalú "železnú oponu". Od 10-12 mája sa očakáva v hlavnom meste Slovenska v Bratislave viac než 8.000 vzoriek vína a 320 členov poroty z celého sveta. Tento krok je súčasťou stratégie CMB. Chce integrovať výrobcu vína z krajín strednej a juhovýchodnej Európy v tejto vysoko hodnotenej súťaži vín tým, že im dáva možnosť porovnať svoje vína s najlepšími na svete.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

Najväčšia časť vzoriek zaslaných na CMB sú vína z Francúzska, Talianska, Španielska a Portugalska, ale aj z dôležitých zámorských krajín, ako Južná Afrika, Chile, Argentíny a Austrálie. S takmer 8,500 vzoriek, vrátane destilátov dosiahlo nový rekord účasti na Concours Mondial de Bruxelles v Guimaraes / Portugalsku 2012. Riaditeľ CMB Thomas Costenoble povedal, že po oddelení liehovín na súťaži, ktorá sa bude konať v Taiwane v tomto roku, by sa počet vzoriek mal o niečo znížiť v porovnaní s rokom 2012. Každopádne by mala dosiahnuť počet 8.000 vzoriek. Registrácia vína pre túto súťaž 2013 bude končiť 8. marca.

V minulosti pochádzalo z východoeurópskych krajín menej ako päť percent z prezentovaných vín na Concours Mondial. V roku 2012 však došlo k 30% nárastu účasti - a vysoký počet medailí získali výrobcovia práve z krajín, ako je Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Slovinsko, Chorvátsko, Rumunsko, Bulharsko, Moldavsko, Grécko alebo Turecko.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Tieto dobré výsledky potvrdili to, že existuje vysoký potenciál pre akostné vína s prívlastkami v strednej a juhovýchodnej Európy, ktoré sa už nemusia schovávať za slávne mená zo západu" vyhlásil Thomas Brandl, veľvyslanec CMB pre východnú Európu.

Vďaka medzinárodným vinárskym žurnalistom a PR profesionálom so sídlom v Nemeckom Stuttgarte, sa v priebehu posledných rokov neustále zlepšuje kvalita vína zo strednej a juhovýchodnej Európy. Vyhrať medailu na vysoko odporúčanej súťaži ako je CMB sa dostane víno na svetovú mapu a tak zvýši tlak na úsilie domáceho a medzinárodného marketingu. Budúci plán je priviesť CMB rovnako aj do iných východoeurópskych vinárskych krajín.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


S rastúcimi číslami prihlásených vzoriek na súťaž z týchto krajín narastá stále viac a viac aj počet degustátorov z týchto destinácií. Concours Mondial sa stala platformou globálnej výmeny vín medzi odborníkmi z 50 krajín na všetkých kontinentoch.

Dve tretiny degustátorov vína sú novinári, ktorý predstavujú veľkú šancu pre Slovensko.

Ponúkajú, aby sa Slovensko zapísalo vďaka hostiteľskej krajine CMB do svetovej mapy vína a vinárskej turistiky. Preto práve Slovenská agentúra pre cestovný ruch figuruje ako hlavný partner pre organizátorov Concours Mondial de Bruxelles a je podporovaný niekoľkými partnermi zo slovenského vinárskeho sektore, medzi ktoré patrí aj o.z. Víno zo Slovenska.

Ing. Andrej Ondrejmiška

Ing. Andrej Ondrejmiška

Bloger 
  • Počet článkov:  4
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Wine lover Zoznam autorových rubrík:  Víno zo SlovenskaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu